ZAOBLJENI DIZAJN

Obline su in! Elegantan ili razigran, namještaj mekih linija pridonosi osjećaju udobnog doma

‘Bucmasti‘ komadi hit su među ljubiteljima opuštenog uređenja interijera.

Kao i u modi, osnovni trendovi u dizajnu i uređenju interijera periodički se izmjenjuju, a prevlast jednog ne znači zamiranje drugog. Koegzistenciju različitih estetika zanimljivo je promatrati i kroz povijest jer tada postaje jasno kako krivulje njihove popularnosti ciklički slijede uzlaznu, odnosno silaznu putanju. Iako su još od 20-ih godina prošlog stoljeća pokret Bauhaus i modernistička arhitektura pridonijeli rastu popularnosti geometrijskog minimalizma, javila se i druga struja koja je težila organskim oblicima i zaobljenim linijama. Jedan od njenih predstavnika bio je i legendarni finski dizajner Alvar Aalto koji je 30-ih eksperimentirao sa savijanjem drvenih laminata stvarajući namještaj profinjenih skulpturalnih profila.

image
Kultni Armchair 41 ‘Paimio’ Alvara Aalta za Artek, od 22.230 kn
THEMELIA

Zaobljene linije pružaju nam osjećaj udobnosti i topline , dok voluminozni namještaj stara dojam mekog utočišta u kojem se osjećamo potpuno zaštićeno.

Iako se čini da je sklonost strogim geometrijskim linijama dominirala dulje vrijeme, uvijek je bilo dizajnera sklonijih namještaju s oblinama, a taj je trend bio posebno prisutan 60-ih i 70-ih te ponovno 90-ih godina. Iako je krenula od tankih, zavojitih profila, zaobljena estetika s vremenom se krenula razvijati i prema punim, voluminoznim formama nadopunjenim teksturama koje naglašavaju udobnost takvog namještaja.

image
Paravan Gold Marquetry, cijena na upit
WWW.BOCADOLOBO.COM

U eklektičnom 21. stoljeću kombinacije geometrijskog i organskog stila urodile su vrlo privlačnim rješenjima, primjerice namještajem utemeljenom na obliku valjka koji spaja strogost pravilnog oblika i mekoću zaobljenih linija. Razlika između dviju estetika, osim vizualne, ima i emocionalnu, nimalo nevažnu komponentu. Iako obje bude osjećaj sigurnosti, to čine na različite načine i različitim intenzitetom.

image
Modularna sofa Echo, od 36.868 kn
PROSTORIA

Geometrijske linije asociraju na red i pravila, dajući nam osjećaj da stvari imamo pod kontrolom. Zaobljene pak izazivaju jaču emocionalnu reakciju, pružaju nam osjećaj udobnosti i topline, dok voluminozni namještaj stvara dojam mekog utočišta u kojem se osjećamo potpuno zaštićeno.

image
Baxterov naslonjač Bruxelles, cijena na upit
ART INTERIJERI

Isto tako, s obzirom na to da su nam životni prostori uglavnom omeđeni pravocrtnim linijama i nalik na kutije, organski, zaobljeni oblici dobrodošla su protuteža geometrijskoj strogoći. To što se trend oblina vratio na velika vrata dio dizajnera tumači time da smo proteklih godinu i pol bili prisiljeni više boraviti u svoja četiri zida, što je bilo vidljivo i na ovogodišnjem Sajmu namještaja u Milanu.

image
Kućica za mačke Cat Cave brenda Qeeboo, 1436 kn
CHAIR4U

“Zatvoreni u kuće, shvatili smo da je udobnost ultimativni luksuz”, smatra George Yabu iz studija Yabu Pushelberg, čija kolekcija Pukka za Ligne Roset savršeno odražava taj stav. Voluminozni “bucmasti” ili “puffy” namještaj, kako ga je nazvao britanski Vogue, zrači razigranošću i nesumnjivo je hit među ljubiteljima opuštenog uređenja, dok će oni koji teže sofisticiranijem ugođaju svoje favorite pronaći u komadima koji zaobljene linije kombiniraju s užim profilima. Kad je o bojama riječ, obline sjajno funkcioniraju i s neutralnim i jarkim varijantama. Izbor je na vama.

Linker
23. travanj 2024 09:44