BOGATSTVO BOJA

Orijentalni tepih hit je u interijeru! Idealan je za sve minimalistične prostore, evo ideja kako ga uklopiti

Karakterističan za dnevne boravke u 70-ima i 80-ima, orijentalni tepih ponovno osvaja. Idealno se uklapa u prostore kojima nedostaju boje, a nerijetko ga se kombinira i u kuhinje te hodnike kao stazu.

Orijentalni tepisi već nekoliko godina aktualni su svijetu interijera, no ove godine moglo bi se reći da su postali imperativ. Raznolikost boja, kvalitetni materijali poput vune i svile ili njihove kombinacije, orijentalni dizajn koji više priliče domovima naših baka i starih biblioteka, podići će svaki dnevni boravak, kuhinju, sobu, ured, hodnik, ali i kupaonicu.

Idealni su za razbijanje monotonije, koju svi zasigurno imamo u nekoj od soba u našem stanu ili kući. Danas ih u ponudi ima gotovo svaka trgovina namještaja, a njihova povijest seže i do 500 godina prije Krista. To su ručno vezani tepisi koji potječu iz zemalja Azije - Irana (nekadašnja Perzija), Kine, Indije, Rusije, Turske, Pakistana, Tibeta i Nepala. Ove su zemlje ujedno najveći izvoznici ove vrste tepiha, u slučaju da u svome domu želimo imati potpuno autentičnost i ručni rad. Možda i najpoznatija vrsta je perzijski tepih, a prepoznatljiv je po "zgusnutom" načinu tkanja gdje je na površini od otprilike šest centimetara kvadratnih oko 160 čvorova.

Tradicijski gledano, što je više motiva na tepihu, to znači da potječe iz nerazvijenog i siromašnog plemena, a što ih je manje, to znači da je tepih tkao netko tko dolazi iz urbanijeg dijela zemlje.

Svaka životinja, biljka ili boja na tepihu imaju svoje značenje. Motiv lava, primjerice, označava pobjedu, deva je simbol bogatstva, konj brzine, slon moći. S druge strane, bambus je znak za bogatstvo i čast, krizantema označava dug život, ljljan čistoću, a karanfil mudrost. Crvena označava sreću i radost, žuta snagu, zelena raj, bijela čistoću i mir, a smeđa plodnost.

Provjerili smo i ponudu orijentalnih tepiha na našem tržištu i izdvojili nekoliko privlačnih "komada". A sigurno smo kako ste već posegnuli u podrum po orijentalni tepih koji je vjerojatno nasljeđe vaših baka...

image
Ikea, orijentalni tepih, 1,699 kn.
Ikea
image
Lesnina, orijentalni tepih, 9,990 kn.
Lesnina
image
Bazzar, orijentalni tepih, 476,64 kn.
Bazzar.hr
image
Carpetvista, perzijski tepih, 3,957 kn.
CarpetVista
Linker
26. ožujak 2024 01:29