Getty Images
PROLJETNA generalka

Profesionalna organizatorica savjetuje zašto je bitno riješiti se nepotrebnih stvari iz života

Sunčani dani naglašavaju zanemarene kutke u domu: uz naše smjernice oslobodite se suvišnih predmeta! Kristina Zvonar Brkić, prva profesionalna organizatorica u Hrvatskoj, za Gloria iN magazin savjetuje kako uvesti red kod kuće i zadržati ga.

Vrijeme karantene idealna je prilika za veliko proljetno pospremanje - uvjerena je Zagrepčanka Kristina Zvonar Brkić, vlasnica tvrtke In&Out Organizing i prva profesionalna organizatorica u Hrvatskoj. Kako si ne biste stvarali pritisak, njezin je prijedlog svaki dan obaviti jedan zadatak: pospremiti jednu policu, ormarić...


Vrlo je važno

- Pospremanje i rješavanje viškova može biti vrlo naporno jer u kratkom vremenu treba donijeti mnogo odluka. Ako se krene s idejom da ćemo odjednom mnogo toga riješiti, vrlo brzo ćemo se iscrpiti i, moguće, naći u još većem neredu nego prije. Zato je bolje krenuti, primjerice, od ladice, maknuti stvari koje nam više ne trebaju i ispuniti je onima koje volimo i imaju svrhu. Time ćete imati osjećaj da ste nešto postigli taj dan i to će biti dovoljan motiv za nastavak sutra - kaže Kristina Zvonar Brkić, koja savjetuje da si na početku zapišete što sve želite postići raščišćavanjem.

Kristina Brkic organizatorica prostora, 11042019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
KRISTINA ZVONAR BRKIĆ, prva profesionalna organizatorica u Hrvatskoj.

Zatim treba napraviti plan odakle krenuti - a to je onaj dio stana koji nas najviše frustrira, jer će nam pospremanje tog dijela donijeti najviše olakšanja.

Za svaku stvar koju uzmete u ruke postavite si ova tri pitanja: želim li to imati u svom prostoru, ima li taj predmet svrhu i imam li više istih predmeta?

- Ako zaključite da vam taj predmet ne treba, postoje tri načina kako ga se riješiti: reciklirati, donirati ili baciti. Zato je važno prije početka pospremanja pripremiti tri vreće ili kutije s tim natpisima - govori Kristina Zvonar Brkić.

Still life shot of the kitchen interior in a residential home
Getty Images
Kuhinju često zatrpamo nepotrebnim stvarima te ju je neophodno češće očistiti od stvari koje ne koristimo.

Kuhinja

☛ Zadržite samo one lonce i tave koje često koristite. Operite ih odmah nakon svake uporabe da se ne gomilaju u sudoperu.

☛ Zadržite samo one posude za pospremanje hrane koje vam najbolje odgovaraju veličinom - obično su to one koje se dobro uklapaju u hladnjak ili ostavu. Maknite sve posude kojima ne možete naći poklopac.

☛ Servisi za jelo najčešće su za šest ili osam osoba. Razmislite o tome koliko članova obitelji imate i dolaze li vam često gosti - ovisno o tome, možda možete smanjiti količinu posuđa i pribora za jelo.

☛ Posudice za začine možda izgledaju simpatično, ali zadržite samo one koje zaista koristite.

☛ Ako posude i pribor za pečenje kolača čuvate za slučaj da ćete ih jednog dana možda poželjeti peći, riješite ih se. Ako ih do sada niste koristili, velika je vjerojatnost da ni nećete.

☛ Podijelite kuhinjske krpe, stolnjake, pregače i podloške na one koji vam trebaju i one koji su izlizani, s rupama ili vam se ne sviđaju. Bacite ih ili donirajte.

☛ Otkrhnute čaše i šalice reciklirajte.

☛ Kuharice koje ne koristite proslijedite onima koji ih žele.

☛ Iz hladnjaka i zamrzivača bacite sve čemu je istekao rok trajanja ili ne koristite, ali vam je žao baciti jer ste ih skupo platili.

Scandinavian interior design living room 3d render with gray and beige colored furniture and wooden elements
Getty Images
Sve odbačeno možete reciklirati, donirati ili baciti.

Dnevna soba

☛ Svi članovi obitelji trebaju zapamtiti pravilo da svaku stvar koju uzmu trebaju vratiti na svoje mjesto.

☛ Pogledajte koliko prekrivača i jastuka imate na kauču. Ako ih je previše, ostavite samo one koji su vam zaista potrebni.

☛ Ako stolić u dnevnoj sobi ima police/ladice, pregledajte što je sve unutra i uklonite smeće.

☛ Dnevne novine najbolje je baciti već sljedeći dan. Ako tjedne i mjesečne novine niste pročitali u zadanom vremenu, vjerojatno ni nećete.

☛ Osim novina, stolići su često i mjesta gdje odlažemo reklamne prospekte i brošure, kupone, čestitke i razglednice, pozivnice za minule događaje. Sve su to papiri koji vam ne trebaju.

☛ Odredite jedinstveno mjesto za slične stvari: sve CD-ove stavite na jedno mjesto, punjače na drugo, novine na treće itd.

☛ Provjerite jesu li svi omoti s CD-ovima puni i jesu li nosači zvuka oštećeni. Zadržite samo one koji vas zaista raduju i planirate ih slušati/ gledati.

☛ Podijelite knjige na kategorije. One koje ćete sigurno ili možda opet čitati - zadržite. Knjige za koje ste sigurni da ih više nećete čitati proslijedite na neko od mjesta za razmjenu knjiga.

Interior of a Scandinavian style attic bedroom.
Getty Images
Jutarnje pospremanje kreveta sprječava vas da ga tijekom dana pretvorite u odlagalište.

Spavaća soba

☛ Jedna od najvažnijih navika je ujutro pospremiti krevet. Uredno pospremljen krevet spriječit će vas da ga tijekom dana pretvorite u odlagalište raznih stvari.

☛ Reducirajte broj nepotrebnih ukrasnih jastuka na krevetu.

☛ Na površinu noćnog ormarića stavite isključivo stvari koje vam trebaju prilikom odlaska u krevet (svjetiljka, knjiga, krema) ili eventualno tijekom noći (lijekovi, čaša vode).

☛ Nemojte ništa gomilati oko ormarića. Ako neke stvari nemaju svoje mjesto, to znači da za vas nemaju dovoljnu vrijednost.

☛ Pregledajte stvari koje ste pospremili ispod kreveta i procijenite trebaju li vam uistinu. Ako ste ih ipak stavili onamo samo zato što niste znali kamo s njima, onda vam vjerojatno ne trebaju.

☛ Držite stvari ispod kreveta, ali samo ako točno znate što se ondje nalazi i ako je moguće jednostavno obrisati prašinu.

Shot of luxurious interior of a bathroom with shower
Getty Images
Pravilo bi trebalo biti da u kupaonici držimo samo one stvari koje doista i koristimo.

Kupaonica

☛ Držite u kupaonici samo stvari koje redovito upotrebljavate.

☛ Ako kupujete rezervne preparate, u kupaonici držite samo onoliko koliko vam trenutačno treba, a višak spremite u ormar u blizini.

☛ Riješite se preparata kojima je istekao rok trajanja.

☛ Bacite sve stvari koje vam se ne sviđaju: od napola potrošenih boca šampona, preparata za njegu kose i krema do svega onoga što ste otvorili, ostavili i ne namjeravate više koristiti.

☛ Bacite zahrđale noktarice, pincete i škarice, stare četkice za zube, začepljene i iskrivljene tube s pastom za zube i raznim kremama.

☛ Neotvorene šampone, tonike i kreme na koje ste potrošili pravo malo bogatstvo, a iz nekog ih razloga nikada niste ni otvorili, darujte prijateljicama.

ČITAJTE I:

Zeleni plan za sretan stan: Urbana džungla u vlastitom domu nikad nije bila poželjnija

Mirjana Mikulec pokazala nam je svoju spavaću sobu i otkrila kako postići eleganciju bez puno ulaganja

Dokazano pomažu smanjiti anksioznost, bol i umor, a podižu i raspoloženje, imate li one prave

Doma je najljepše: Uredite prostor nadahnuti originalnim dizajnerskim idejama

Probudimo kreativnost uz ove genijalne ideje kojima možemo urediti dom ili napraviti nešto korisno

Ovo je najpoželjniji materijal za uređenje interijera - prostorima daje dozu luksuza i topline

Volumen za novo doba: Aktualne kolekcije demantiraju tvrdnje da je tapecirani namještaj stvar prošlosti

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
19. travanj 2024 13:25