Dizajn

Razigrani ukrasi od keramike za čarobne blagdane! Poznata dizajnerica otkrila nam je sve o novoj, magičnoj kolekciji

Likovi iz bajke ‘Šuma Striborova‘ inspirirali su dizajnericu Marinu Marinski za kolekciju božićnih kuglica i dropleta koji nas vraćaju u djetinjstvo.

Riječka dizajnerica keramike Marina Marinski (35), čije su dekoracije brendirane pod nazivom Marinski Heartmades, već je dobro poznato ime na domaćoj kreativnoj sceni, zbog čega se s nestrpljenjem već godinama iščekuje i njezina blagdanska kolekcija.

Ove je godine božićnu kolekciju ukrasa - kuglica i dropleta - osmislila inspirirana “Šumom Striborovom” hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić. Točnije Domaćima, bajkovitim likovima iz istoimenog remek-djela hrvatske književnosti koji su dio djetinjstva svakog hrvatskog klinca.

image

Marinski Heartmades

DALIBORA BIJELIC

Kuglice koje podsjećaju na kapljice nekima bude inspiraciju na kapi kiše, drugima na suze ili čak češanj češnjaka. Njezini ljupki detalji za božićno drvce prizivaju osjećaj zimske ušuškanosti i ugode i potpuno su magični. Razigrani su i elegantni, zrcale zimsku pozitivu na božićnom drvcu.

- Za sve dosadašnje radove najveća mi je inspiracija priroda, ali i svi oni doživljaji koje vučem iz djetinjstva, za mene najljepšeg dijela života, razdoblja otvorenosti, neiskvarenosti i beskrajne mašte. U ovom slučaju osjećaja koji su me kao malenu djevojčicu preplavljivali za vrijeme blagdana. Zajedništvo, miris blagdanskog stola, školski praznici... sve se te uspomene danas uspješno prelijevaju i na moj rad - ističe Marina, čiji ukrasi iz posljednje kolekcije, koji se mogu naći po cijeni od 150 kuna u njezinom studiju Marinski u Kastvu, nastaju uz pomoć njezina supruga pa je riječ o pravoj maloj obiteljskoj manufakturi.

image

Marina Marinski

DALIBORA BIJELIC

Čitajte i: Pogledajte inovativne proizvode budućnosti iz kućne radinosti zagrebačke produkt dizajnerice

Ova kreativka, koja je diplomirala povijest umjetnosti i informatiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a dodatno se o modeliranju keramike obrazovala na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, prvo sve što zamisli skicira na papiru, a zatim prototip radi uz pomoć 3D printera koji koristi i kao finalni kalup.

image

Marinski Heartmades

DALIBORA BIJELIC

Ovisno o kojem je proizvodu riječ, Marina se služi različitim tehnikama izrade, poput rada na lončarskom kolu i lijevanja u gipsanim kalupima, a ilustracije na njezinim proizvodima nastaju tehnikom sitotiska u raznim, uglavnom pastelnim bojama, gotovo uvijek sa zlatnim detaljima, koji su postali njezin zaštitni znak.

Zlato od 24 karata aplicira se kistom i potom tri puta vraća u peć na paljenje.

image

Marinski Heartmades

DALIBORA BIJELIC

- Cijeli život gajim ljubav prema malim dekorativnim stvarima koje ispunjavaju prostor toplinom, a još za vrijeme fakultetskih dana često sam izrađivala nakit. Tek nakon završetka fakulteta 2012. shvatila sam da želim profesionalizirati izradu dekoracija, za što i danas smatram da je oduvijek bio moj poziv. Veseli me svaka nova kolekcija, ali ona zimska zaista uvijek ima neku posebnu čar - ističe Marina, koja se za modeliranje glinom odlučila zato što je doživljava čvrstom, postojanom, a istodobno toplom - baš onakvom kakvi su i njezini proizvodi.

image

Marinski Heartmades

DALIBORA BIJELIC

Još odličnih tema pronađite u novom broju Glorije IN, samo uz Jutarnji list!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
16. travanj 2024 23:32