Stropna lampa, dizajn Aldo Bernardi, www.aldobernardi.com
VOĆNI MOTIVI

Šarenilo u domu: Voće je našlo svoje mjesto i u dizajnu interijera

Jabuka, ananas i trešnja omiljeni su i na dizajnerskom 'jelovniku' pa njihovi motivi krase mladenačke stanove i domove ljubitelja pop arta.

Jedna od najboljih stvari vezanih uz ljeto je šarenilo na tržnicama i u dućanima, a voćne salate, sladoledi i kokteli najslasnija su okrepa. No zašto stati na tome? Jer voće je poželjno i u interijeru! Različitim oblicima i bojama unosi svježinu u svaki prostor, daje mu novu energiju i mami osmijeh na lice. Posude s voćem, baš kao i cvjetni aranžmani, odavno su već svakodnevni dekor, no posljednjih su godina šareni plodovi sve prisutniji i u obliku skulptura i tekstilnih uzoraka.

STREET WORKSHOP Tapete s motivom limuna www.etsy.com/shop/StreetWorkshop

Među najpopularnijima je ananas, koji je nalazi na nebrojenim uporabnim predmetima. Dizajneri tvrde da je toliko privlačan zbog toga što se žutozelenim koloritom tropskog voća na jednostavan i cjenovno prihvatljiv način u prostor unosi dojmljiv akcent, posebno zanimljiv mlađim generacijama koje žive u unajmljenim prostorima.

Stolac Island Spirit WWW.ANTHROPOLOGIE.COM

Držač za knjige 129,99 kn EMMEZETA

Led lampa 80 kn SOHO

U svijetu dizajna kao da je, ipak, došlo do zasićenje motivima ananasa, a njegova dostojna zamjena je - banana. Zahvaljujući umjetniku Andyju Warholu i omotu albuma “The Velvet Underground & Nico” već desetljećima je dio pop kulture. Njezini listovi su i na kultnim zidnim tapetama Dona Lopera i Dorothy Draper, Studio Job ju je oblikovao u stolnu svjetiljku, a kuća Dolce & Gabbana uvrstila u kolekciji nakita.

STUDIO JOB Lampa u obliku banane www.seletti.it

Dolce & Gabbana ogrlica Banana www.store.dolcegabbana.com

Zdjela Banana, dizajn Areaware 1500 kn DIZAJNHOLIK

Potencijalnih kandidata ima još, no ponekad su dovoljne i snažne voćne boje - žuta, narančasta ili crvena - za postizanje ljetnog ugođaja u domu. Rezultat će u svakom slučaju biti duhovit, osvježavajuć i tako neodoljivo sladak.

Spužvice u obliku voćki, www.asos.com

Stropna lampa, dizajn Aldo Bernardi, www.aldobernardi.com

G L I M P T Svjetiljka Forbidden Fruit www.glimpt.se

HISAKAZU SHIMIZU Fruit stolna lampa inspirirana posudom za voće

Metalna dekoracija 79,80 kn AMELIE

Stropna lampa, dizajn Nika Zupanc FOBIA

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
02. travanj 2024 15:12