Kreativna zona

Šareno i točka - u čast prirodi! Kreativka iz Zagreba koristi staru singericu kojom šije unikatan nakit

Grafička dizajnerica Antonija Lukina izrađuje nakit od prave i eko kože inspiriran tropskom prirodom i biljnim svijetom - savršen ljetni accessoire.

Kada još kao djevojčica sanjate o tome da postanete dizajnerica zavjesa i šijete sami robicu za svoje lutke ili u srednjoj školi prijateljicama izrađujete nakit, izvjesno je da ćete se dizajniranju jednom odlučiti ozbiljnije posvetiti. Antonija Lukina (34) jedna je od takvih kreativki. Ova Zagrepčanka, koja je diplomirala grafički dizajn, radila je nekoć kao asistentica u nastavi osnovnoškolske djece s teškoćama u razvoju, scenaristica, izrađivala je lutke za dječje predstave, a prije deset je godina iz hobija osnovala Šareno i točka, brend nakita od reciklirane prave i eko kože, s motivima poput listića, grančica i cvijeća.

image
Šareno i točka, Antonija Lukina
SARENO I TOCKA

Od 2017. Antonija se posvećuje isključivo razvoju svog brenda, a svaki radni dan započinje promišljanjem o novom dizajnu, kao i prikupljanjem kože od nekoliko zagrebačkih postolara kojima je ona otpad, a njoj - pravo blago.

image
Šareno i točka, Antonija Lukina
SARENO I TOCKA

Čitajte i: Uronite u svijet prirode! Zagrepčanka Nikolina Firm izrađuje neodoljive veganske i eko sapune

Pažljiv proces izrade

- Kad sam prvi put imala priliku uzeti veću količinu kože od jednog zagrebačkog postolara, počela sam spontano izrađivati cvjetiće. Nakon toga krenula sam s istraživanjem materijala i načina modeliranja, a u tom je procesu bilo zaista svega, jednom sam čak zamalo zapalila kuću fimo masom. Tome da sve preraste u ozbiljan posao kumovao je pronalazak stare susjedine singerice kod stubišta zgrade, spremne da je se odnese na smetlište. Planirala sam od nje isprva napraviti stolić, ali u međuvremenu me teta naučila kako se radi s mašinom na pedalu - govori Antonija, koja izradu svog nakita započinje zamišljajući u kojim će ga situacijama njezine mušterije nositi - jesu li u tramvaju, u žurbi, na poslu ili opuštenoj kavi, plešu li, kuhaju ili su u nečijem zagrljaju. Zatim kreće s odabirom kože s kojom, ističe Antonija, treba raditi vrlo pažljivo jer ponekad zna biti skliska, “tvrdoglava” te jako osjetljiva.

image
Šareno i točka, Antonija Lukina
SARENO I TOCKA

Antonija dobro poznaje zagrebačke postolare: njihov ‘otpad’ - ostaci kože od izrade cipela - njoj su pravo blago, materijal za rad.

- Kad složim sve ideje u glavi, radim malu skicu na papiru, a ponekad odmah krenem iscrtavati oblike od kože. Zatim režem podlogu, lijepim na nju komadiće kože koje sam prethodno modelirala, a potom dodajem lance, zakovice i ostale sitnice - objašnjava Antonija, koja u ponudi na Instagram i Facebook profilu povremeno ima notese, posjetnice i ilustracije, a uskoro bi trebala predstaviti i svoju prvu kolekciju ruksaka.

Linker
19. travanj 2024 01:32