Stolovi Bell, sebastianherkner.com
Staklene priče

Skandinavski minimalizam koji volimo u dizajnu interijera

Predmeti od šarenog stakla u skladu su s minimalističkom skandinavskom estetikom kao i s raskošnim blagdanskim ugođajem.

Predmeti od šarenog stakla u skladu su s minimalističkom skandinavskom estetikom kao i s raskošnim blagdanskim ugođajem.

Staklo u boji najčešće se povezuje s raskošnim crkvenim vitrajima i sakralnom umjetnošću, no taj transparentni materijal prisutan je i u predmetima koji uljepšavaju svakodnevni život. Jer od stakla u boji u posljednje se vrijeme izrađuje sve zamislivo - od posuđa i namještaja do golemih građevina. Poput fascinantne dogradnje na krovu muzeja ARoS u gradu Aarhusu u Danskoj. Ta kreacija danskog umjetnika Olafura Eliassona jedna je od turističkih atrakcija u ovogodišnjoj europskoj prijestolnici kulture.

Stolovi Bell, sebastianherkner.com

Da će staklo u boji biti najpopularniji materijal u interijeru, moglo se naslutiti proljetos na prestižnom sajmu dizajna Salone del Mobile u Milanu. Među izlošcima su najzapaženiji bili minimalistički stakleni stolovi koje je tvrtka Yabu Pushelberg dizajnirala za talijansku kuću Glas Italia.

Luster Blob, Karim Rashid, www.purho.it

Osim toga, dizajneri Luca Nichetto i Ben Gorham izradili su instalacije s raznobojnim svjetiljkama od puhanog stakla za kuću Salviati, a stolac Ombre mladog Latvijca Germansa Ermicsa - s nijansama koje se pretapaju kao na slikarskom akvarelu - inspiriran je kultnim ‘Staklenim stolcem’ japanskog dizajnera Shiroa Kuramate iz 1976.

Ogledalo, www.glasitalia.com

Staklo je materijal koji ljudi poznaju tisućljećima (prvi predmet izrađen je u Mezopotamiji 3500 godina prije nove ere). Već u srednjem vijeku naveliko se proizvodilo u Veneciji, a krajem 13. stoljeća svjetski centar staklarstva postao je obližnji otok Murano, odavno sinonim za najljepše staklene predmete.

Stolac Ombré, germansermics.com.

Doduše, prozirno i bezbojno bilo je sve do razdoblja bidermajera i secesije krajem 19. stoljeća, kad počinje moda raznobojnih predmeta. Vrhunac šarenila bile su, pak, 50-e i 60-e godine prošlog stoljeća, a u korak sa svjetskim trendovima išla je i domaća tvrtka Kristal Samobor čije se kreacije iz tog doba mogu vidjeti u stalnom postavu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt.

Stolac Merci Bob, www.miliashop.com

Komode, stolci, stolovi i fotelje od stakla bili su najzapaženiji na ovogodišnjem Salone del Mobile u Milanu, prestižnom svjetskom sajmu dizajna. Danas se obojeni primjerci mogu naći u gotovo svim komercijalnim dućanima i trgovačkim lancima. Njihova je prednost višestruka: cijenom su prihvatljivi, a vizualno mogu bitno promijeniti ugođaj interijera. Jer i jedno obojeno rasvjetno tijelo unosi toplinu u dom i pritom ni na koji način ne narušava u posljednje vrijeme popularnu minimalističku skandinavsku estetiku u uređenju interijera.

Vaza dizajnericeAnne Torfs, et-cetera.hr

Prednost detalja od obojenog stakla je višestruka: cijenom su pristupačni, a vizualno mogu bitno utjecati na ugođaj. Osim toga, vrijeme blagdana - kad je šarenilo dobrodošlo - idealno je za kupnju obojenog stakla, čaše od obojenog stakla, po svemu sudeći, ove su godine poželjniji dar od standardnih, prozirnih. Pogledajte komade od obojenog stakla koje je odabrala naša stilistica Slavica Šagolj.

KomodaSchönbuch, www.boettcher-hensslerkayser.de

Luster Drop, verone.se

Vaza 359 kn, Zara Home

Stol Xora 90x43,5x90 cm 749 kn, Lesnina

Stropna lampa Zeno 590 kn, Harvey Norman

Vaza Sara 199 kn, Harvey Norman

Luster Ricciolo, dizajn Brian Rasmussen, www. archiproducts.com

Set zdjela i vaza Leonardo 307,93 kn, Home Sweet Home

Vaza 19,99 kn, Emmezeta

Vaza 79,90 kn, www.hmhome.com

Linker
26. travanj 2024 00:38