POPULARAN U ARHITEKTURI

Svi su ludi za terrazzo uzorkom: Splićanka Petra izrađuje statement ukrase za dom koje želimo odmah

Upoznajte Petru Stazić, specijalisticu dentalne medicine koja u slobodno vrijeme izrađuje ukrasne predmete za dom s dozom artističke elegancije.

Tanjurići u obliku školjke, okrugli, šesterokutni, kvadratni i ovalni, pladnjevi, svijećnjaci, posude... sve to u bogatoj je riznici branda dekorativnih proizvoda Peks, nastalog prije nekoliko mjeseci. A iza njega stoji jedna “Peks”, kako odmalena roditelji i prijatelji zovu Splićanku Petru Stazić (28), specijalisticu dentalne medicine već četiri godine zaposlenu u jednoj splitskoj ordinaciji. Iako u tom poslu uživa, oduvijek je gajila veliku ljubav prema arhitekturi i dizajnu.

image
Petra Stazić
PRIVATNA ARHIVA

Osim toga, već je godinama u obitelji zadužena za izradu simboličnih blagdanskih poklona, a još pamti svoje prve tanjuriće i posudice. Danas popularnost njezinih dekorativnih predmeta izlazi iz obiteljskih okvira, a na društvenim mrežama pozornost privlače, među ostalim, i zbog “šarmantnog” terrazzo uzorka. U arhitekturi je on vrlo popularan, a nastaje tako da se komadi mramora i obojenih kamenčića utiskuju u masu ili žbuku koja se potom brusi i polira. A i materijal od kojeg su izrađeni svi Petrini proizvodi, jesmonite, također ima svoje mjesto u modernoj arhitekturi.

Terrazzo nastaje tako da se komadi mramora i obojenih kamenčića utiskuju u žbuku koja se brusi i polira.

U toj ga struci opisuju kao materijal kameleon jer može replicirati izgled i teksturu bilo koje površine do najmanjeg detalja i u različitoj paleti boja. “Upravo u tome i jest njegova čar. Također, vrlo je važno i što je ekološki prihvatljiv materijal, nastao miješanjem gipsa i akrilne smole, na vodenoj bazi bez kemijskih otapala, ali kod nas nije dostupan pa ga nabavljam iz inozemstva. Kalupe koji mi služe za izradu proizvoda također sam kupila, ali u planu mi je krenuti izrađivati ih sama”, kaže Petra i dodaje da sam proces i vrijeme izrade ovise o vrsti predmeta.

image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA
image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Blago iz vitrine: Unikatni ručno oslikani komadi koji će unijeti dah prošlosti u vaš dom

“Najviše vremena prođe na brušenje materijala kojim se postiže efekt da terrazzo listići postanu vidljivi na površini, a za brušenje mi treba 30 minuta do sat vremena. Otprilike sat i pol je potrebno da se materijal stvrdne, a priprema terrazzo listića i miješanje boja varira, tako da mi za jednu boju s pripremom i sušenjem treba okvirno pola sata”, govori Petra, koja nakon izrade svaki proizvod premazuje zaštitnim slojem koji se suši 24 sata.

image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA
image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA

Čitajte i: Zavirite u radionicu Zagrepčanke Martine: Izrađuje i pomlađuje unikatne fotelje, komode i stoliće u retro stilu

“Budući da me kod materijala privukla i njegova ekološka komponenta, odlučila sam da se i prilikom pakiranja proizvoda vodim time pa izbjegavam plastične materijale i koristim isključivo papir i karton”, ističe Petra, čiji su proizvodi dostupni na Instagram profilu branda, a uskoro otvara i webshop.

image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA
image
Brend Peks
PRIVATNA ARHIVA
Linker
09. travanj 2024 12:47