gloria in

Tabure: Jedan, ali vrijedan

Usprkos malim dimenzijama, njegov utjecaj na prostor je velik: osim što su modeli novih generacija nalik na atraktivne skulpture, služe i kao spremnici te razdjelnici prostora.

Koliko god mislili da je - barem u svijetu dizajne - sve već izmišljeno, istina koju nam dizajneri serviraju potpuno je drugačija. Jedan od dokaza je tabure, komad namještaja koji se tijekom povijesti često mijenjao i s vremenom pretvorio gotovo u skulpturu. A kako je uz to funkcionalan i praktičan, ne čudi što je popularniji no ikada.

Norveški dizajnerski studio Andersen i Wall projektirao je za brand Mutto peterokutni tabure u plavoj, sivoj, crnoj i ružičastoj boji, a strogi geometrijski oblik ublažili su zaobljenim rubovima i toplom bojom tkanine. Zahvaljujući malim dimenzijama, nekoliko taburea može se grupirati u različite blokove kojima se mijenja prostor. Barbara Goltermann, talijanska arhitektica i dizajnerica, predstavila je garnituru za sjedenje Flirtstones, sastavljenu od dvosjeda, fotelje i taburea, koja oblikom podsjeća na kamene oblutke i savršena je za moderne interijere.

Kožnati marokanski tabure ciklički se vraća u trend, a američki dizajner Jonathan Adler preporučio ga je za široku lepezu prostora: od minimalističkih do eklektičnih i boemskih, ovisno o boji. Primjerice, crno-bijeli prostor naglasio je zlatnim tabureom, a eklektični ružičastim.

Linker
17. travanj 2024 22:44