Duh prošlosti

U potrazi za malim Zagrebom: Minijaturne umjetničke instalacije koje odaju počast nekadašnjim vremenima

Neobični projekt Filipa Filkovića - Philatza zaživio je u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, a nalazi se na 11 lokacija u gradu.

Na jedanaest lokacija u centru grada - na dnu ograda, zidova i objekata na javnim površinama te na rubnicima pločnika - prolaznici odnedavno mogu uživati u prikazima Malog Zagreba. Riječ je o seriji minijaturnih instalacija koje podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te izloge nekadašnjih trgovina i obrta.

Projekt je iz ljubavi prema gradu osmislio filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz, a najviše su ga inspirirali stari izlozi zanatlijskih radnji.

image
Intervencije i minijaturni prikazi grada Mali Zagreb.
MALIZAGREB.COM

- Veseli me vidjeti ljude kako hodaju gradom s kartom u rukama u potrazi za Malim Zagrebom, fotografiraju naše minijature i objavljuju ih na društvenim mrežama - kaže Filip Filković Philatz. Popis mjesta na kojima su postavljene može se pronaći na stranicama Malog grada i Turističke zajednice grada Zagreba.

Čitajte i: Pariški štih u centru Zagreba: Je li ovo najljepša proljetna terasa u gradu?

Važnost obraćanja pažnje

image
Projekt je osmislio filmski redatelj i umjetnik Filip Filković Philatz.
MALIZAGREB.COM

"Serija radova Mali Zagreb podsjeća nas na važnost obraćanja pažnje na male stvari u životu i na detalje koji ga obogaćuju. Potiče nas na razmišljanje o gradu kojem živimo, o povijesti i identitetu grada te o nekadašnjem gradskom životu i navikama njegovih stanovnika koji se prepoznaju u izgledu minijaturnih pročelja zgrada i izloga dućana i obrta. Donosi simboliku doma, mjesta koje bi trebalo izazivati snažne osjećaje pripadnosti, sigurnosti i zadovoljstva, osjećaje koji su nam potrebni za kvalitetan život", stoji na stranicama projekta.

image
Mali Zagreb može se pronaći i razgledati od 21. ožujka do 5. rujna 2021.
MALIZAGREB.COM

Serija minijaturnih instalacija Mali Zagreb namijenjena je svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti, od 21. ožujka do 5. rujna 2021., proljeće i ljeto možete provesti u šetnjama gradom i u potrazi za Malim Zagrebom.

Linker
19. travanj 2024 01:12