samo prirodno

UP Candle Design novi je brend održivih svijeća u neodoljivim geometrijskim oblicima iza kojih stoji kreativan bračni par

Upoznajte kreativan bračni par koji je pokrenuo proizvodnju biorazgradivih svijeća od soje i repice uz pomoć 3D printera.

Kako spojiti modernu tehnologiju 3D printanja i tradicionalnu tehniku izrade svijeća dosjetili su se Juriša (40) i Margarita Puratić (37), bračni par iz Kastva pokraj Rijeke, vlasnici brenda UP Candle Design. Njihova kolekcija skulpturalnih svijeća od prirodnog sojinog i repičinog voska inovativni je proizvod kojim kroz simboliku organskih i geometrijskih formi, odabirom prirodnih materijala te načina proizvodnje žele promovirati ideju ekologije, održivosti i svjesnosti.

image

Juriša i Margarita Puratić odabirom prirodnih materijala promoviraju ideju ekologije, održivosti i svjesnosti.

PRIVATNI ALBUM

- Postupak izrade započinjem na kompjutoru, dizajnirajući prototip svijeće, koju zatim printam na 3D printeru. Oko dobivenog modela radim silikonski kalup, u koji ulijevam vosak. Svijeće obrađujemo ručno i radimo od prirodnih voskova koji sporije gore od parafina, biorazgradivi su i ne otpuštaju štetne spojeve u atmosferu. U njima nema nikakvih bojila i mirisa. Koristimo stopostotno pamučne fitilje koji, kad gore, stvaraju mnogo manje crnog dima - objašnjava Juriša Puratić, koji je na ideju da rade svijeće došao nakon gubitka posla u Pomorskoj agenciji u Rijeci, gdje je radio kao instruktor.

Prije toga je kao drugi oficir palube u 13 godina, koliko je plovio na prekooceanskim tankerima, obišao cijeli svijet. Dolazi iz stare primorske obitelji pomoraca, koji su generacijama “tukli more”, no kad se skrasio u braku s riječkom diplomiranom ekonomisticom Margaritom, poželio je smiriti se.

image

Postupak izrade započinje na kompjutoru, dizajnom izgleda prototipa svijeće, koja se potom printa na 3D printeru, a onda se izrađuje odgovarajući kalup u koji se ulijeva vosak.

PRIVATNI ALBUM
image

U proizvodnji svijeća supružnici koriste samo prirodni vosak.

PRIVATNI ALBUM

Čitajte i: Zaljubljene u keramiku: Upoznajte tri kreativke koje svojim radovima oduševljavaju i van granica Hrvatske

- Znam kako je odrastati bez oca koji je dio godine na brodu i nisam želio da to prolaze naša djeca, šestogodišnji Šime i troipolgodišnja Mia. I mene i Margaritu je još prije pet godina zainteresiralo 3D printanje pa smo nabavili kućni pisač. Na njemu smo iz zabave izrađivali sitne igračke, držače za mobitele, zidne ukrase, razne maske... A kako se Margaritin brat, koji živi u New Yorku, bavi izradom 3D printanih skulpturalnih svijeća, palo nam je na pamet da se i mi okušamo u tome - govori Juriša.

image

U svijećama nema nikakvih bojila i mirisa, a fitilji su stopostotno pamučni pa ne stvaraju puno crnog dima.

PRIVATNI ALBUM

Njihovu odluku ubrzao je Jurišin otkaz pa je brend UP Candle Design, koji zasad nudi 10 različitih modela svijeća, nastao prošle godine. Ideja im je proizvoditi unikatne svijeće kakvih nema nigdje, a ne kopirati popularne trendovske modele.

- Posao smo podijelili tako da Juriša brine o dizajnu i proizvodnji, a ja sam zadužena za finalno poliranje svijeća, fotografiranje proizvoda i vođenje društvenih mreža. Živimo u svijetu u kojem treba unaprijed razmišljati o tome kakvu ćemo budućnost ostaviti svojoj djeci. Zato je logično da budemo ekološki svjesni i damo svoj mali doprinos sada i ovdje - kaže Margarita Puratić.

Više inspirativnih priča pronađite u novom broju Glorije IN!

image

Nova Gloria IN!

GLORIA PRODUKCIJA
Linker
25. travanj 2024 14:19