Magis stropna lampa Clouds, dizajn Benedetta Mori Ubaldini 3290 kn, INTERA
POGLED U NEBO

Volite mjesec i zvijezde? Ovi detalji bit će pravi odabir za vaš dom

U godini u kojoj se obilježava pola stoljeća od slijetanja na Mjesec umjetnici i dizajneri nadahnuće za nove kreacije crpe iz - pogleda u nebo.

Prošlo je pedeset godina od jednog od najznačajnijih postignuća čovječanstva - uspješne svemirske misije Apollo 11 kojom su Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali prvi ljudi na površini Mjeseca. Putem televizijskog prijenosa ovaj je povijesni trenutak pratilo više od 600 milijuna ljudi, a fascinacija osvajanjem svemira nije ništa manja danas nego u ljeto 1969., čemu svjedoče i nova dizajnerska ostvarenja. Američka avangardna umjetnica Laurie Anderson predstavila je audio-vizualnu instalaciju “To The Moon”, virtualno putovanje na Mjesec sačinjeno od slika iz grčke mitologije, literature i znanstveno-fantastičnih filmova, sa snažnim političkim komentarom o trenutačnom stanju našeg planeta.

Britanski umjetnik Luke Jerram kreirao je pak “Muzej Mjeseca”, postav veličine sedam metara u promjeru, sastavljen od detaljnih NASA-inih fotografija koja putuje diljem svijeta, a ulični umjetnik SpY ljetos je osvijetlio Madrid svojom instalacijom Mjeseca, visoko podignutom pomoću građevinskih dizalica.

LUKE JERRAM Britanski je umjetnik uz pomoć NASA-inih snimki napravio repliku Mjeseca nazvanu ‘Museum of the Moon’, koja trenutačno putuje svijetom

SPY Ulični umjetnik madridske je ulice osvijetlio svojom instalacijom Luna

Nebeska tijela nadahnuće su i za dizajn uporabnih predmeta, kao što su stolovi, ručni satovi pa i - tenisice. Njujorški start up Moonshine Crea, naime, osmislio je MoonWalker tenisice koje stvaraju osjećaj hodanja kao u područjima niske gravitacije. Južnoafrički kreator Jesse Adu izumio je rasvjetno tijelo inspirirano Mjesečevom putanjom oko Zemlje: njegov “Orbit” sastoji se od svjetiljke koja se lagano okreće oko polukružne metalne posude na kojoj se reflektira njezina svjetlost.

JESSE EDE Lampa Orbit www.jesse.ede.com

AGNUS KIM Stropna lampa Moon www.almerich.com

Søren Goth Nesgaard, Monica Bin
Umage stolna lampa 2980 kn, MOBELAND

A zvijezda ovogodišnjeg milanskog Tjedna dizajna bila je instalacija južnokorejskog dizajnera Kwangho Leeja i danskog studija Wang & Söderström koji su svoju kolekciju od 100 modularnih stolaca, “The Moment of Eclipse”, predstavili kao dio fiktivne svemirske scenografije. Ne treba zaboraviti da je i astronaut Buzz Aldrin svojedobno kreirao dječju lampu koja izgleda baš poput nebeskog tijela kojim je “šetao” prije pola stoljeća.

KWANGHO LEE + WANG & SODERSTROM Postav izložbe Tides na Tjednu dizajna u Milanu

RICHARD CLARKSON Stolić Cloud, dizajn Nendo Proning Making Weather lebdeći Bluetooth zvučnik www.rclarkson.com

NOSIGNER Lampa The Moon www.nosigner.com

MOROSO Stolić Cloud, dizajn Nendo Proning

Magis stropna lampa Clouds, dizajn Benedetta Mori Ubaldini 3290 kn, INTERA

Kikkerland USB u obliku oblaka 199 kn, SOHO

Stolić Yoshi 349 kn, LESNINA

Ljuljačka Maison WWW.HOMELESS.HK

Košara Obliq 49,99 kn EMMEZETA

Stropna lampa Star, dizajn fermLiving 720 kn, DIZAJNHOLIK

Ideal stropna lampa 5040 kn, ART RASVJETA

Surađivala Slavica Šagolj

Linker
20. travanj 2024 14:47