Getty Images/iStockphoto
NAJSRETNIJI DIO STANA

Zaboravite plave i ružičaste dječje sobe, u modi je sasvim nešto drugo

Prionite na uređenje dječje sobe i prije nego što saznate spol vaše bebe. Jer, ovogodišnji dizajnerski trendovi predlažu sobice koje tek u minimalnoj mjeri otkrivaju jesu li namijenjene djevojčicama ili dječacima, a njihova ljupkost osvaja mame diljem svijeta

Uređenje sobe za bebu najljepši je dizajnerski, ali i majčinski izazov. Ako ste jedna od onih budućih mama koja voli pratiti trendove pri uređenju svog životnog prostora, zanimat će vas da stručnjaci za interijere u posljednje vrijeme predlažu tzv. rodno neutralno uređenje sobica za novorođenčad, odnosno, pronalaze divne i maštovite načine da urede prostor u kojemu će vaša beba, bilo dječak ili djevojčica, po prvi puta početi promatrati svijet oko sebe.

Ovaj način uređenja sobe za dijete ne samo da je lijep i trendi, nego i uvelike olakšava kombiniranje različitih dekora, tekstila i komada namještaja. Neutralnim načinom uređenja lakše ćete postići mir, sklad i ukusno uređen prostor nego što je to slučaj odlučite li se za 50 nijansi ružičaste i uređenje u stilu princezinog dvorca.

Naravno, treba razmišljati i o željama i potrebama djeteta, no ovdje je riječ o malenim bebama, bićima kojima je potrebna udobnost, mir i vi. A vama će svakako biti udobnije u prostoru koji svojim bojama i dekorom opušta tijelo i um.

Osnovni komad namještaja je svakako bebin krevetić. Njegova jednostavnost dopušta posteljinu po izboru, a njoj ćete, vjerujte, teško odolijevati.

Kako biste oplemenili zidove, pokušajte se odmaknuti od standardnih dječjih dekora. Postoji pregršt tapeta i ideja za murale koje će se uz pravilan izbor popratnog namještaja i detalja lijepo uklopiti u dječju sobu, a nećete imati potrebu mijenjati ih kako dijete raste.

Da biste spomenute zidove ipak učinili dovoljno dječjima, dodajte ilustracije ili postere koji će biti zanimljivi dječjoj mašti. Ponuda na tržištu je dovoljno velika da zadovoljite kako svoj, tako i djetetov ukus.

Čišćenje, ali i noćne šetnje po bebinoj sobi olakšajte si povedeći se pravilom 'manje je više' i nemojte u prostor stavljati više namještaja no što je potrebno. Komoda, ormarić i kinderbet sasvim su dovoljni, a trebate li ipak dodatno spremište, razmislite o lijepim i funkcionalnim košarama i kutijama.

Nemojte zanemariti rasvjetu u sobi za vašu bebu. Idealna je dovoljna količina danjeg svijetla, ali i mogućnost zatamnjivanja prostorije po potrebi, ovisno o bebinim navikama spavanja.

Uz standardnu rasvjetu, preporučljivo je kutak za dojenje i uspavljivanje oplemeniti podnom lampom prigušenog svijetla, koje će bebu umirivati, a vama osvijetliti upravo onoliko koliko vam je potrebno.

U sobama koje odgovaraju i djevojčicama i dječacima, zavjese su, kao i rasvjeta, neutralne, prilagodljive i lake za kombinirati.

Upravo zbog spomenute lakoće kombiniranja, ali i minimalizma kojemu ovaj stil pomalo naginje, ostaje vam bezbroj mogućnosti za promjene koje ćete s vremenom imati potrebu uvoditi u najsretniju prostoriju vašeg stana.

Linker
16. travanj 2024 14:14