Novo cool mjesto

Zavirite u Analogni zvuk - novu urbanu oazu za glazbene sladokusce u zagrebačkoj Dubravi

Nakon što su gotovo otišle u povijest, posljednjih godina jača trend slušanja glazbe na pločama, a diljem svijeta otvaraju se novi specijalizirani dućani s vinilima koji oživljavaju kulturnu ponudu kvartova: u njima se može popiti kava, poslušati koncert, kupiti poklone vezane za glazbu i prelistati biografije omiljenih pjevača.

Svaki pravi zaljubljenik u glazbu čuo je za Record Store Day - Dan prodavaonica ploča, koji se u svijetu obilježava od 2008., a u Hrvatskoj posljednjih sedam godina. Idući je ove subote, 17. srpnja, a ljubitelji dobre glazbe imaju ga priliku proslaviti na novom cool mjestu - u prodavaonici ploča Analogni zvuk, koja je ovog tjedna otvorena u zagrebačkom kvartu Dubrava.

image
Martina Nemčić

Otvorio ga je zaljubljenik u glazbu Toni Suman, koji ima vlastitu kolekciju od oko 4000 ploča, a ugodno uređen prostor nudi puno više od običnog dućana s nosačima zvuka. Osim rabljenih i novih ploča, tu možete pronaći popularne šalice PolonaPolona s likovima glazbenih zvijezda koje je nacrtala slovenska ilustratorica Polona Pačnik, zidne satove napravljene od starih vinila te veliki izbor glazbene literature. Knjige možete prolistati, ispijajući kavu, u posebnom uređenom kutku za opuštanje, kao što je to često u malim dućanima tog tipa u New Yorku.

Čitajte i: Novootvoreni beach club u čarobnom okruženju plave lagune: pozornica na kojoj svatko nalazi svoju ulogu

Čitajte i: Vodič kroz duboko plavetnilo: Uronite u sve nijanse boje mora i neba u vašem domu

image
Ana Sever

- Čim nam mjere dopuste, planiramo ponuditi kulturne sadržaje poput promocija novih naslova na vinilu, akustičnih nastupa ili izložbi lokalnih umjetnika. Analogni zvuk je mjesto za koje želimo da postane dnevni boravak našeg kvarta, gdje će se umjetnost povezivati sa svakodnevicom. Istočnom dijelu grada potrebno je mjesto okupljanja glazbenih entuzijasta. Mi smo ovdje ne samo da pomognemo ljudima pronaći glazbu koju vole, nego da stvorimo ugodnu okolinu u kojoj će upoznati i zavoljeti i nove izvođače i nove vrste glazbe - kaže Toni Suman, koji se posebno veseli glazbenim sladokuscima koji će kod njih obilježiti Dan prodavaonica ploča.

image
Ana Sever
image
Ana Sever

Tim povodom, pripremili su im popust od 20 posto na rabljene ploče, koji će potrajati do kraja srpnja. Inače, inicijativa Record Store Day pokrenuta je 19. travnja 2008. nastupom Metallice u trgovini ploča Rasputin u San Franciscu, a cilj joj je očuvanje kulture glazbenih dućana. Ispočetka je trebala poslužiti promociji malih i neovisnih prodavaonica ploča, no kako je rasla popularnost vinila, tako su joj se pridružili i veliki lanci glazbenih trgovina. Danas je to globalni događaj u kojem sudjeluje cijeli svijet, no pravi duh Dana prodavaonica ploča ostao je sačuvan u malim, neovisnim nućanima poput zagrebačkog Analognog zvuka.

image
Ana Sever
Linker
19. travanj 2024 19:30