Getty Images
Za sreću malo treba

Zeleni plan za sretan stan: Urbana džungla u vlastitom domu nikad nije bila poželjnija

Kad već ne možete boraviti vani, unesite prirodu unutra: u magazinu Gloria IN pokazujemo vam kako - donosimo pregled biljaka koje se lako održavaju, a donose radost i čist zrak u dom.

Podižu raspoloženje, čiste zrak i opuštaju, ali i jačaju radnu produktivnost te koncentraciju - prednosti suživota sa zelenilom su nebrojene, a ovo vrijeme u kojem se i radi i odmara kod kuće idealno je za planiranje (i realizaciju) urbane džungle u vlastitom domu.

U njegovu ostvarivanju ne bi vas trebalo obeshrabriti ni to što nemate balkon, jer mnoge biljne vrste izvrsno uspijevaju “unutar četiri zida”, a zauzvrat traže vrlo malo brige.

Među njima su monstera, sanseverija, zlatni puzavac i pilea, a dobra je vijest da zelenu oazu ne morate graditi isključivo oko prozora.

Dokazano pomažu smanjiti anksioznost, bol i umor, a podižu i raspoloženje, imate li one prave


I dizajneri misle 'zeleno'

Štoviše, većini biljaka ustvari godi indirektno svjetlo, a neke čak preferiraju sjenu te smještaj daleko od vrata ili prozora jer im smeta strujanje zraka - poput fikusa gumijevca. Simbioza sa zelenilom u stanu trenutačno okupira i dizajnere diljem svijeta.

Nendo press
Stairway House arhitektonskog studija Nendo iz Tokija: ‘zazelenjene’ stepenice povezuju katove kuće i protežu se do vrta.

U prilog tome govori i posljednji projekt japanskog arhitektonskog studija Neno, koji je kao središnji element u jednoj kući u Tokiju osmislio široke stube što se protežu kroz sve katove kuće, od krova do vrta, i svaka je oplemenjena paprati i puzavcima.


Što više, to bolje

I starog prozora, a u njemu rastu tradeskancija, pilea... Opcija je mnogo, budite maštoviti i slobodno pretjerujte - jer što je više zelenila, zrak u vašem domu je kvalitetniji, a vi ste, vjerujte, sretniji.

Milan, Italy, High-rise house with trees, shrubs and hedges in the city of Milan.
Getty Images
Primjer 'zelene zgrade' iz Milana.

Zelena simbolika

Lake su za održavanje i Maranta Fascinator, koju zovu i biljkom molitve, jer predvečer ‘podiže’ listove prema nebu, te Pilea (poznata i kao Chinese Money Plant, odnosno kineski dolar) što u kuću donosi blagostanje. Maranta Fascinator ne voli propuh, a godi joj polusjena, kao i Pilei koju treba zaliti tek kad se zemlja u tegli sasvim osuši.

PREMA VJEROVANJU, NEKE SU BILJKE ZNAK BLAGOSTANJA U DOMU, NO ONO ŠTO ZELENILO ZASIGURNO DONOSI DAŠAK JE PRIRODE I MIRNOĆA KOJU VEŽE UZ SEBE.

Čarobni puzavci

Postoje biljne vrste za koje vam ne trebaju ‘zelene ruke’, koje divno napreduju čak i kada na njih zaboravite - poput Aeschynanthus japhrolepis, puzavca koji može narasti i do metar i pol dužine, stoga je idealan kao ‘visilica’. Slična je situacija i s crvenolisnim puzavcem (Tradescantia pallida), koji se naziva i ljubičastom kraljicom zbog divnih baršunastih listova. Prednost mu je i što se vrlo lako razmnožava: otkinete li jedan manji komad stabljike s listom i stavite ga u vodu, za nekoliko dana pustit će korijen, a potom je i spreman za sadnju.


U novom broju magazina Gloria IN koji je u prodaji od subote, 11. travnja, čitajte i:

  • LUDE ŠEZDESETE Dekada koja inspirira i danas
  • NAKIT Svijet luksuza u doba korona
  • DUA LIPA Retro milenijka u dizajnerskom pothvatu
  • REORGANIZACIJA ORMARA Pet koraka za pregledniju garderobu
  • MUŠKA POSLA Kreatori čiji stil nadahnjuje
  • KOZMETIČKI POST S minimalno preparata do sretne kože
  • LIDIA BOŠEVSKI Keramičke kreacije kao posveta prirodi
  • GASTRO: ŠPAROGE Pet recepata za pripravu proljetne delikatese

Najbolja zaštita trenutno je ostati doma, stoga podržite kampanju #ostajemdoma

Linker
05. travanj 2024 07:29