KREATIVNA ZONA

Zemlja čudesa iz moje glave! Zavirite u Tres Chic Cafe u starom dijelu Zagreba

U starom dijelu Zagreba uskoro se otvara kafić u kojem svaki živopisni kutak i komad namještaja pripovijeda zanimljivu priču. Baš kao i njegov vlasnik Matija Sindičić.

Ako je svaki prostor ogledalo duše njegova vlasnika i ljudi koji u njemu svakodnevno borave, onda je na prvi pogled potpuno jasno da zagrebački ugostitelj Matija Sindičić obožava raskošnost detalja, koje je u njegovom novom kafiću Très Chic Cafè nemoguće pobrojati.

Dok čeka ishođenje posljednjih dozvola za otvaranje, Matija većinu vremena sa svojim australskim ovčarom Jackom provodi u lokalu stotinjak metara udaljenom od svoje kuće, jer atmosferu novog prostora želi do kraja upiti i urediti ga kako bi se gosti ondje osjećali kao u alternativnom dnevnom boravku.

image
Retro eksterijer privlači pažnju prolaznika.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Već na prvi pogled, s ulaznih vrata posjetitelja zapanjuje količina predmeta koji se u njemu nalaze: najviše je okvira za slike, umjetnog cvijeća, lepeza, lampi, neonskih natpisa..., a u jednom kutu pozornost su nam privukli teleskop i navigacijski kompas.

image
Namještaj je sam odabrao, prikupivši zanimljive komade s raznih strana - putem interneta, od restauratora, s buvljaka, putovanja...
BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Moja je ideja vodilja bila da Très Chic Cafè odaje dojam pećine s blagom. Laskam si da bi se u njemu dobro osjećala ekipa pirata s Kariba, mog omiljenog filmskog serijala", govori Matija Sindičić, koji je ime svom ljubimcu dao po legendarnom filmskom kapetanu Jacku Sparrowu.

image
Matijin najveći problem je što je u njegovoj glavi više ideja nego mogućnosti za realizaciju.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Nadahnuće je crpio i sa Silbe, otoka na kojem njegova obitelj tradicionalno ljetuje, iz omiljenog TV serijala “Black Sails”, s brojnih putovanja po svijetu i iz lokala koje je posjećivao...

image
Kafići i klubovi su neizostavan i važan dio urbane scene.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Čitajte i: Romantika u svakom detalju: Olivera pokazala kako izgleda dom koji je dijelila s Balaševićem

"U uređenju interijera ne podnosim minimalizam i prezirem uniformnost: zbog toga je u Très Chic Cafèu svaki stolac različit i priča za sebe, baš kao što su to i stolovi, pepeljare te drugi uporabni predmeti. Uređenje interijera doživljavam kao igru koja nikada ne prestaje", govori Matija, u čijem lokalu postoje 44 sjedaća mjesta, a crkveni lusteri u njegovoj viziji skladno pristaju uz indijske stoliće, crveni baršunasti otoman, kožni trosjed te sve ostale ludorije koje je povješao po zidovima i stropovima.

image
Svaki je kutak kafića pomno osmišljen i dekoriran.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Namještaj je sam odabrao, prikupivši zanimljive komade s raznih strana - putem interneta, od restauratora, s buvljaka, putovanja... U odabiru boja i nijansi pomagali su mu voditelj lokala Luka Patalen i njegova partnerica, a Matijin najveći problem je što je u njegovoj glavi više ideja nego mogućnosti za realizaciju u stvarnom prostoru.

image
U odabiru boja i nijansi pomagali su mu voditelj lokala Luka Patalen i njegova partnerica.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Premda je maštao o sportskoj karijeri - kao košarkaš je dogurao do seniorske momčadi Hermes Analitice, na kraju se odlučio za ugostiteljstvo, posao kojim se bavi od svoje 15. godine.

Čitajte i: Stižu novi trendovi! Četiri boje koje će dominirati interijerima ove jeseni

"Počeo sam konobariti ljeti na Silbi, potom i u Zagrebu, a usput sam štedio za najam svog lokala", govori Matija, koji je nakon zatvaranja noćnog kluba Papagaj, čiji je bio zadnji vlasnik, preuzeo Rock Star u Preradovićevoj ulici, a paralelno s njim sad će voditi i Très Chic Cafè.

image
U starom dijelu Zagreba uskoro se otvara kafić u kojem svaki
kutak i komad namještaja pripovijeda zanimljivu priču.
BERISLAVA PICEK/CROPIX

"Kafići i klubovi su neizostavan i važan dio urbane scene, jer promiču atmosferu tolerancije i politiku prihvaćanja različitosti u društvu. Moj glavni cilj i najveća želja je da se ljudi oslobode i budu ono što jesu", nastavlja Matija, koji svoj lokal vidi kao priču baziranu na dobroj glazbi, prigušenoj rasvjeti i opuštenim, dobro raspoloženim gostima koji će u njemu, kad to požele, moći i zaplesati.

Linker
17. travanj 2024 22:43