detalji za dom

Životinjsko carstvo: Kada nepoželjno postane poželjno

U svijetu dizajna, osim simpatičnih ljubimaca, pojavila su se i bića koja su u domu obično nepoželjna: sa stropa se spušta zmija, sa svjetiljke slijeću muhe, a lampe su u obliku štakora.

U prvom hrvatskom muzeju u koji su dobrodošli kućni ljubimci - zagrebačkom Etnografskom - otvorena je edukativna izložba "O životinjama i ljudima", koja pokušava odgovoriti na pitanje zašto s nekim životinjama dijelimo dom, dok se drugih užasavamo. Zašto jedne obožavamo, a druge jedemo ili mučimo te kako su se odnosi prema životinjama mijenjali kroz dugu povijest suživota.

I nedavno završen milanski sajam namještaja pokazao je svojevrsnu opsjednutost temom životinja. Iako je taj trend prisutan već nekoliko godina, došlo je do malog zaokreta u interpretaciji. Dosad su se, naime, dizajneri uglavnom bavili životinjama koje u ljudima izazivaju pozitivne emocije, poput, primjerice, ptica. Od kultne crne ptice bračnog para Eames iz sredine prošlog stoljeća preko serije staklenih koje je dizajnirao finski dizajner Oiva Toikka do suvremenih interpretacija braće Bouroullec i mnogih drugih.

Neki od ovih proizvoda postigli su i kultni status, poput cjediljke za agrume francuske dizajnerske zvijezde Philippea Starcka Juicy Salif koja je nastala kao "črčka" na ubrusu u jednom restoranu u kojem je dizajner ručao - lignje. No, ove sezone u svijet dizajna ušetala su i uletjela bića koja zapravo nitko ne bi htio u svom domu. Njemački "maestro svjetla" Ingo Maurer dizajnirao je dvije svjetiljke s muhama, a talijanski dizajner Marcantonio Raimondi Malerba lampe u obliku štakora.

Nizozemska tvrtka Moooi izvela je spektakularnu predstavu pri prezentaciji svojih novih proizvoda koristeći divovske, nekoliko metara uvećane "portrete kukaca" fotografa Levona Bissa među kojima su se posjetitelji s vremenom počeli kretati sasvim opušteno. Uspješnost ovakvih proizvoda leži u tome što svi igraju na važnu kartu - emotivnost. A životi ljudi i životinja toliko su isprepleteni da nas nijedan ne ostavlja ravnodušnima.

Linker
20. travanj 2024 02:09