dostojan monarha

Desert za platinasti jubilej kraljice Elizabete inspiriran je njezinim svadbenim jelovnikom i djeluje slasno!

Službeni ‘puding‘ za proslavu 70 godina na tronu britanske kraljice savršen je ljetni desert s limunom kao glavnim sastojkom.

Povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II. održano je državno natjecanje za pronalaženje savršenog deserta koji će se posluživati na velikoj svečanosti. Naime, natjecatelji su se trebali inspirirati kraljičinim životom i vladavinom te na temelju toga osmisliti recept za desert.

Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, objavila je u emisiji "Jubilarni puding: 70 godina u pečenju" da je pobjedu odnijela Jemma Melvin sa svojim trifleom (desertom u časi sličan pudingu) s okusom rolade od limuna i amaretta.

Jemma je desert osmislila nakon što je istražila da su kraljica i njezin pokojni suprug, princ Philip, na svom vjenčanju 1947. kao desert imali limunov poset.

Čitajte i: Kao legendarna lutka Barbie: Rođendan britanske kraljice obilježen uz neodoljivi poklon

Osim toga, inspiraciju je potražila i u kuhinji svoje bake. "Baka me naučila peći kolače. Divna, staložena dama, baš kao i naša kraljica, radila je divan trifle prošaran šerijem i ukrašen kivijem i čokoladom u listićima, a moj je dostojan kraljice", objasnila je Melvin, objasnivši da je odmah znala kako glavni sastojak deserta mora biti limun.

“Mislim da će biti savršen za proslavu jubileja jer je osvježavajuć, baš za ljeto. Može se napraviti u velikoj posudi ili u pojedinačnim čašicama - kako god želite", poručila je Melvin.

image

Vjenčanje Elizabete i Philipa 1947.

PA/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Natjecateljica je osmislila dvije varijacije deserta - original te "cheat" verziju s pojednostavljenim koracima za one koji se baš ne snalaze u pečenju kolača.

Desert sadrži roladu s limunom na dnu, na koju potom idu slojevi kreme od limuna, keksi od amaretta, St Clement's žele, umak od mandarina te na vrhu tučeno vrhnje, kandirana kora od limuna i komadići čokolade.

Linker
20. travanj 2024 06:08