Kuhinja

Gastro put oko svijeta! Slastičarka Ivana Čuljak Lošić inspiraciju za svoje kolače crpi iz nomadskog načina života

Znanje o izradi kolača zagrebačka slastičarka skupljala je od Meksika, Novog Zelanda, Kolumbije do Portugala, a iako je majstorica u izradi slatkih zalogaja, deserti nisu njezin gastronomski izbor. Ispričala nam je što je sve naučila na putovanjima, koja ju je zemlja posebno očarala i dala nam recept za jedan od svojih hit kolača.

Zagrebačka slastičarka Ivana Čuljak Lošić (33), na društvenim mrežama “brendirana” pod nazivom Neka jedu kolače, ideje za svoje majstorije pronalazi u - putovanjima. Diplomirana ekonomistica pažnju javnosti svojedobno je privukla kao sudionica MasterChefa, a u aktualnoj sezoni showa gostovala je kao - članica žirija.

To ju je televizijsko gastro natjecanje na neki način odredilo u profesionalnom smislu i nagnalo na promjenu struke. Nije se, doduše, upisala u školu kuhanja, ali je zato skupljala znanje radeći u restoranima diljem svijeta. Godinama je živjela nomadski: uz početnu financijsku pomoć roditelja i s nešto malo vlastite ušteđevine, 2012. otputovala je u Meksiko i ondje provela pola godine, a po mjesec dana boravila je u Ekvadoru, Kolumbiji, Portugalu... U pokretanju vlastitog slatkog biznisa 2019. najviše joj je pak koristila praksa na Novom Zelandu.

Čitajte i: Vrijeme je za limun: Može slatko, a može i slano - ovih pet genijalnih recepata može pripremiti svatko

- Ondje sam došla na nagovor prijatelja i bez problema dobila radnu vizu. Provela sam deset mjeseci u Aucklandu, u jednoj od njihovih najboljih slastičarnica Milse. Tamo sam usvojila ključne slastičarske vrijednosti - disciplinu i dobru organizaciju. Osim toga, namirnica uz koju danas nastaju neki od mojih najboljih kolača je rabarbara s Novog Zelanda: nalikuje blitvi, a okusom podsjeća na zelenu jabuku i jagodu. Ponijela sam je sa sobom i posadila u vrtu obiteljske kuće u Bosni i Hercegovini. Mama mi redovito šalje pošiljke rabarbare - priča Ivana koja unatoč punim rukama posla i pandemijskim okolnostima i dalje pronalazi vrijeme za putovanja.

image

Ivana Čuljak Lošić

MARKO MISCEVIC/CROPIX

U Meksiku je, primjerice, ove godine bila čak tri puta. Više, kaže, nego u rodnom Klobuku. Sviđaju joj se tamošnja kultura, ljudi i - namirnice fantastične kvalitete. Ondje je i naučila neke od svojih omiljenih slastičarskih trikova, primjerice, da je kukuruz izvrstan u kolačima.

Kulinarsku bazu stekla je u svojoj obitelji. Njeni roditelji, Hrvoje i Ljilja Čuljak Lošić, vlasnici građevinske firme, bili su joj najbolji gastro mentori, a u njihovom vrtu raslo je razno voće i povrće. Bake su je pak naučile raditi vučena tijesta.

- To je za mene jedna vrsta umjetnosti koju sam ponijela sa sobom u svijet, a koristila sam svaku priliku da strancima napravim burek - priča Ivana. Pomalo nevjerojatno, no iako je majstorica u izradi slatkih zalogaja - nije ljubiteljica deserata.

Na njenom jelovniku uglavnom su povrće i sirova riba. Dobru formu - i radnu energiju - održava jutarnjim treninzima cross fita, a ideje za nove kolače, koji se mogu kušati u zagrebačkom baru A Most Unusual Garden, skuplja prisjećajući se svojih putovanja i planirajući nove avanture.

Čitajte i: Korisni savjeti i zdravi recepti! Nutricionistica Martina Linarić ima kulinarsku emisiju i odličan recept za ukusan obrok

image
MARKO MISCEVIC/CROPIX

Tart od krušaka i lješnjaka

PRHKO TIJESTO:

  • 250 g maslaca
  • 150 šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 350 g brašna
  • 60 g rižinog brašna
  • prstohvat soli
  1. Maslac i šećer miksati.
  2. Dodati jaje i žumanjak. Miksati i zatim postepeno do davati ostale pomiješane suhe sastojke.
  3. Na kraju umijesiti sve rukama i ostaviti u hladnjaku na sat vremena da se ohladi.


PIRE KRUŠKA

  1. Četiri kruške narezati na komade, bez peteljke i sredine.
  2. Posuti s 50 g smeđeg šećera i sokom jedne limete.
  3. Zapeći u pećnici dok ne omekšaju. Nakon toga izmiksati u pire.


MASLAC PASTA LJEŠNJAK

  • 250 g maslaca
  • 300 g šećera
  • 6 jaja
  • 300 g lješnjaka
  • 200 g badem brašna
  • 50 g glatko brašna
  1. Miksati maslac i šećer.
  2. Pomiješati suhe sastojke. Dodavati postepeno jaja pa suhe sastojke dok ne dobijete finu ujednačenu smjesu.


SLAGANJE:

  1. Prhko tijesto razvaljati i složiti u košaricu.
  2. Košaricu s prhkim tijestom puniti pastom od lješnjaka, zatim pireom od krušaka i opet završiti lješnjak pastom. Peći 25 minuta na 175 stupnjeva.
  3. Kad se tart ohladi, ukrasiti s 250 g tučenog slatkog vrhnja u koje ste prethodno dodali koricu limete i 25 g šećera u prahu.
  4. Vrhnje ukrasiti s tostiranim lješnjacima i dehidriranom kruškom.
Linker
17. travanj 2024 18:02