Hodaj, slušaj, kušaj

Gastro spektakl na obroncima Učke: Poznati hrvatski chefovi oduševili delicijama od kvarnerskih namirnica

Gradić Mošćenice bio je domaćin petog gastro eventa JRE Talent Passion, 14 chefova na povijesnim lokalitetima pripremalo je jela od češnjaka, plave ribe, broskve, grahorica, maslina i jednogodišnjih životinja.

Jednom godišnje ponajbolji mladi hrvatski kuhari, članovi međunarodne JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe) gastro obitelji, organiziraju jedinstveni događaj na kojem prezentiraju svoj talent i strast prema kuhanju, ali i odanost prema tradiciji i lokalnim namirnicama. Svaki put je to jedinstven gastronomski doživljaj, a ovaj peti po redu, nazvan ‘Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice’, bio je posveta autohtonim liburnijskim namirnicama - broskvi, češnjaku, grahoricama, maslini, jednogodišnjim životinjama i plavoj ribi - ali i upoznavanju s bogatom poviješću kvarnerskog gradića na padinama Učke.

image
Događaj je nazvan 'Hodaj, slušaj, kušaj Mošćenice'
SANJIN KASTELAN
image
Nadine i Danijela Kramarić iz restorana 'Plavi podrum'
INES STIPETIC

Ovaj zanimljivi gastro događaj bilo je zamišljen kao šetnja po Mošćenicama sa zaustavljanjem na šest povijesnih lokaliteta gdje su goste čekale delicije i domaća vrhunska vina, a svako kušanje maštovitih zalogaja bilo je začinjeno i kulturnim programom - slušala se čakavska poezija, koncert vrhunskih jazzera Lele i Joa Kaplowitza, gledao ulomak iz povijesne drame Leto 1674., a razgledao se povijesni muzej i lokalne galerije.

image
Lela i Joe Kaplowitz s vinarom i maslinarom Klaudijom Ipšom
INES STIPETIC
image
Stiven i Tea Vunić iz restorana 'Zijavica' i Danijel Đekić iz restorana 'Monte'
INES STIPETIC

Hrana i umjetnost

Gostima ovog iznimnog događanja u Mošćenicama kuhali su chefovi ponajboljih hrvatskih restorana - Badi, Boba, Boškinac, Draga di Lovrana, Dubravkin put, Foša, Monte, Navis, Pelegrini, Pergola, Plavi podrum, San Rocco, Vila Ariston te Zijavica iz Mošćeničke Drage. A sudjelovali su vinarije Kozlović, Boškinac, Tomac, Sontacchi, Ipša, Cattunar i Stina.

image
Danijel Đekić iz restorana 'Monte'
INES STIPETIC
image
14 chefova spravljalo je delicije
INES STIPETIC

Čitajte i: Novi Michelinov vodič! Sjajni Deni Srdoč još jednom restoranu priskrbio prestižnu zvjezdicu

Nakon nezaboravnog uživanja u bajkovitim Mošćenicama, gosti su se spustili na plažu u Mošćeničkoj dragi gdje se nastavila vrhunska gastro i eno priča uz nastup pijanista Zvjezdana Ružića.

image
Deni Srdoč kao gost u druženju sa Sandrom i Vjekom Bašićem, iz restorana 'Boba'
INES STIPETIC
image
Event su organizirali članovi međunarodne JRE (Jeunes Restaurateurs d’Europe) gastro obitelji
SANJIN KASTELAN

"Ovo lijepo druženje zamislili smo zaokružiti okupljanjem na plaži u Mošćeničkoj Dragi, jer kao što su se nekada ribari ispraćali sa željom da im bude mirno more, tako i mi naše goste želimo pozdravljati i ispraćati samo s najboljim željama", kazala je Irina Ban iz JRE Croatia, zaslužna što je ovaj event bio tako precizno filigranski odrađen na radost gostiju koji su unatoč ulaznici od 1500 kuna izrazili želju da se ovakva nezaboravna gastro druženja češće organiziraju.

image
Gianfranco i Antonela Kozlović u društvu s Jasnom i Gordanom Mohorom
INES STIPETIC
image
Gastro event završio je na plaži u Mošćeničkoj Dragi
SANJIN KASTELAN

A kako bi posveta liburnijskom kraju bila potpuna, gosti su na dar dobili i teglicu ukiseljenih paski, izdanaka brsečkog česna, odnosno autohtonog češnjaka koji se sadi u strogo omeđenim granicama između Plominskog zagorja i Mošćeničke drage, a odlikuje ga jak i vrlo pikantni okus. A chefovi tvrde da bez njega nema vrhunskog kuhanja.

Linker
23. travanj 2024 04:44