GLORIJINA KUHINJA

Gurmanski pozdrav godini: Uz novogodišnji meni popularnih voditeljica sigurno nitko neće ostati gladan

Osim posla, TV voditeljice Barbaru Kolar i Martinu Validžić veže i dugogodišnje prijateljstvo: obje su prave gurmanice i redovito se druže uz finu hranu pa ususret 2022. otkrivaju kako uz njihove jelovnike - nitko ne ostaje gladan.

Prisno prijateljstvo voditeljskih zvijezda Barbare Kolar i Martine Va­­lidžić počelo je prije nekih 11 godina na Taj­­landu, a gradilo se često i za stolom, jer obje su gurmanice i vrsne kuharice.


"Da se poslužim kulinarskom terminologijom, Barbara je razina fine dining, a ja street food", kaže Martina.

"Kad Barbi organizira slavlja, stol izgleda kao iz žurnala. Ili kad radi torte i kolače! Izgledaju tako da bi ih anđeli jeli, takvog su i okusa. Ja sam više tip “ajmo vidjeti što imam u frižideru pa ću nešto smandrljati”. I onda to bude uvijek nešto azijsko, orijentalno, latino..."

Kako su i susjede, ništa osim nedostatka vremena ne može stati na put njihovim fajnšmekerskim druženjima. A unatoč brojnim blagdanskim obavezama pronašle su vremena i za degustiranje jela u novom zagrebačkom bistrou Market 2, u neposrednoj blizini frekventne Martićeve ulice. Ondje su, uz čašu pjenušca, raviol sa šugom od piletine i ragu od hobotnice, govorile o tome kako izgledaju njihovi gastro susreti.

image

Voditeljice imaju zajedničko društvo koje se okupilo oko ukusnih zalogaja i dobre glazbe pa nastoje jednom mjesečno slaviti te svoje strasti

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Imamo zajedničko društvo, koje se okupilo upravo oko hedonističkih sklonosti ukusnim zalogajima, finoj kapljici i dobroj glazbi pa nastojimo barem jedanput mjesečno slaviti te svoje strasti", opisuje Barbara.

"Ne znam koja je bolja za štednjakom, ali sigurno nitko uz nas neće ostati gladan. S tim da Martina, kako mi se čini, više inzistira na zdravim zalogajima, dok sam ja sklonija navesti ljude na grešna zadovoljstva".

Iako pazi što jede i redovito vježba, Martina ipak za blagdane ne inzistira na zdravoj prehrani. Voli se tada počastiti i uživati sa svojom obitelji.

"Moja mama napravi bakanalija za cijelu vojsku! Pečena purica - mljac... i sarma!!! Nakon toga mi baš i ne trebaju kolači, no mojoj je mami, kao pravoj Slavonki, sramota ako nije ispekla najmanje deset vrsta", kaže Martina.

image

Martina redovito vježba i pazi što jede, no za blagdane se voli počastiti i uživati sa svojom obitelji bez grižnje savjesti

VEDRAN PETEH/CROPIX

Barbara nije ljubiteljica slatkog, osobito ne sitnih kolača, pa je najsretnija ako je nitko ne sili da pojede “barem jedan”. A u najluđim noćima, kad svi vole pretjerivati s hranom, asketski je umjerena.

Mislim da tijekom barem 15 silvestarskih noći svog života nisam jela apsolutno ništa, no otkako znam za sebe, nisam preskočila sarmu uz Novogodišnji koncert iz Beča. Vrlo je vjerojatno da ću u 2022. ući u kućnoj atmosferi, pri čemu sam ipak sklona dotjerati se kao za kakav ozbiljan izlazak - kaže Barbara, dok Martina planira 2022. dočekati s prijateljicama u Omišu i Trogiru, na otvorenom.

image

Otkad zna za sebe, Barbara nije preskočila gledanje Novogodišnjeg koncerta u Beču - uz sarmu

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Pit ćemo kuhano vino i pjevati Mišine hitove"; raduje se HTV-ova novinarka i voditeljica, koja će 2021. najviše pamtiti po putovanju u Tokio na Ljetne olimpijske igre, gdje je tri tjedna snimala reportaže. I guštala u japanskoj kuhinji.

"Nikad toliko sushija, ramena i miso juhica nisam pojela kao u ta tri tjedna", prisjeća se.

"Baš sam guštala u ribi, a otišli smo i u jedan hibachi restoran, gdje spravljaju yakitorije, ražnjiće na grilu, na kojima ima svega - od tripica, srca do najmekšeg ramsteka... Naravno da sam sve probala i sve je mljac."

Barbari je pak teško izdvojiti po kojim će sve gastronomskim doživljajima pamtiti proteklu godinu.

"Bilo je divota u rasponu od “po kućama” do finih restorana. Slaba sam na dobar mesni roštilj kakav radi moj tata i gradele na koje sastojci dolaze neposredno iz mora", otkriva Barbi, dodajući da od 2021. nije imala velikih očekivanja, no na kraju je sve ispalo odlično.

ČITAJTE I: Barbara Kolar o ranom ulasku u menopauzu: ‘U našoj obitelji to nije rijetkost, ali recimo da ja držim rekord‘

"Nisam ostvarila ništa epohalno na široj ljudskoj razini, ali sam bila i sretna i zadovoljna, što, usudila bih se reći, u ova nesretna pandemijska vremena nije zanemarivo. Tijekom prisilne minimizacije kontakata shvatila sam da ipak nisam mizantrop kakvim sam se počela doživljavati pa sam ove godine uživala u brojnim druženjima. Upoznala sam neke sjajne ljude koji su mi oplemenili život i provela prekrasno ljeto."

U novoj godini Martina jedva čeka da počnu Zimske olimpijske igre u Kini, gdje će raditi isto što i u Tokiju. I Barbari su u najavi neki zgodni poslovi.

"Kako je danas sve još relativnije nego što je stari Albert mislio, bolje je ni o čemu ne govoriti dok se ne ostvari. Nadam se da će biti više angažmana nego ovih posljednjih godina - ako ništa drugo, mogao bi to biti znak da smo na putu oporavka. A do tada, idemo se veseliti i uživati u životu!"

"I neka cvjeta tisuću cvjetova", veselo dodaje Martina.


image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Otvoreni raviol s piletinom u šugu (za 4 osobe)

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 0,5 kg brašna
  • 5 jaja
  • sol
  • mlaka voda


PRIPRAVA TIJESTA

Zamijesiti glatko tijesto, tanko ga razvaljati i rezati na željeni oblik i veličinu.


SASTOJCI ZA ŠUG:

  • 4 batka i zabatka,
  • 1 kg luka,
  • 1 list lovora,
  • 2 prstohvata timijana,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • 1 češanj češnjaka,
  • sol,
  • papar,
  • temeljac ili voda


PRIPRAVA ŠUGA

Posoliti meso, zapeći ga do zlatno smeđe boje te maknuti sa strane. Na istoj masnoći pirjati luk dok ne omekša, dodati ostale začine i koncentrat rajčice. Vratiti piletinu u lonac i podliti temeljcem. Izvaditi meso kad je kuhano, a šug reducirati do željene gustoće. Po želji propasirati. Piletinu istrgati i vratiti u šug. Poslužiti s raviolom i karameliziranom mrkvom.

PRIPRAVA KARAMELIZIRANE MRKVE

Oguliti mrkvu, narezati je na četvrtine ili polovine ako je manja. U tavu staviti malo ulja i maslaca te na to složiti mrkvu. Začiniti žlicom do dvije šećera, posoliti i popapriti. Pustiti da se peče oko 5 minuta sa svake strane. Kad mrkva uhvati boju, podliti bijelim vinom.


image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Ragu od hobotnice (za 4 osobe)

SASTOJCI:

  • 1 kg hobotnice
  • 1 kg luka
  • 2 češnja češnjaka
  • nekoliko inćuna
  • 1-2 žlice kapara
  • 2 dl vina
  • žlica koncentrata rajčice
  • 0,5 kg palente od brašna slanutka
  • 1,5 l temeljca
  • 0,1 l maslinova ulja
  • malo maslaca
  • parmezan po želji


PRIPRAVA

Staviti hobotnicu nakratko u kipuću vodu, izvaditi je i narezati na komadiće.

Pirjati luk, dodati češnjak, slane inćune, kapare, koncentrat rajčice i podliti crnim vinom. Ubaciti hobotnicu i dodati temeljac. Na kraju dodatno začiniti po ukusu. Skuhati palentu od slanutkova brašna te je izliti u lim da se stisne.

Prije serviranja narezati je na željenu veličinu i zapeći na tavi.

Linker
20. travanj 2024 02:09