Gastro

Jeste li posjetili novo ‘it‘ mjesto? Chefica novog zagrebačkog restorana osvaja gastro scenu domaćim sastojcima

Kombiniranje slatkog, slanog i kiselog omiljeni je gastro izazov Ivane Antoklović, chefice novog zagrebačkog restorana Mr. Moo. Nakon što smo probali pileći rižoto u kojem je stopila slatkoću breskve s gorčinom komorača, i mi smo poželjeli eksperimentirati...

Na samom kraju vibrantne zagrebačke Tkalčićeve ulice ovih dana otvoren je novi restoran - Mr. Moo. Vode ga dva mlada ambiciozna prijatelja Dominik Krpan i Valentin Stojanović, kojima je hrana strast, a sanjaju o tome da se njihov lokal nađe u Michelinovom vodiču. No, dalek je put do prestižnog gastronomskog priznanja, a u tom pothvatu pokušat će im pomoći 30-godišnja chefica kuhinje Ivana Antolković.

Njoj je to prvi put da vodi kuhinju nekog restorana, a zanat je pekla jedanaest godina u nedalekoj Agavi kod chefa Belizara Miloša.

- Velika je čast, ali prije svega velika odgovornost voditi kuhinju i osmisliti jelovnik koji će biti dovoljno zanimljiv i inovativan da privuče, ali i zadrži goste. Pogotovo u ova pandemijska vremena kada ljudi manje izlaze i više se hrane putem dostave - kaže mlada Vrbovčanka kojoj su specijaliteti rižota, njezino omiljeno jelo.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Nova kulinarska avantura chefa Denija Srdoča: Postao glavni kuhar restorana na vrhu riječkog hotela

Zanimljiv rižoto s breskvama i paškim sirom, finih slatko-kiselih nijansi, postao je njezin zaštitni znak, a spajati slatke, slane i kisele okuse i igrati se njima naučila je uz pomoć svoje mame, koja joj je i usadila ljubav prema kuhanju. Sve je to pretočila u svoj jedinstvenih kulinarski “pečat”.

- Naša su jela kompleksna, zahtijevaju dugu i preciznu pripremu, tako da smo se odlučili za njih samo desetak kako bismo se mogli posvetiti svakom tanjuru. U tome mi pomaže moj suchef Robert Ciglar i ovo kratko vrijeme postali smo iznimno uigrani tim, što su prepoznali i naši prvi gosti - kaže Ivana, koja pažljivo bira namirnice za svoju kuhinju - dio s obližnjeg Dolca, tunu iz zadarskog arhipelaga, a većinu povrća s raznih OPG-ova. U Mr. Moou caruju posvećenost, ambicija i dobre ideje pa nema sumnje da će samozatajna Ivana Antolković naći zasluženo mjesto na domaćem gastronomskom nebu.

image
Hladna juha od cikle.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Hladna juha od cikle

SASTOJCI (ZA 4 OSOBE)

  • 1 kg cikle
  • 2 l temeljca
  • 20 g kopra
  • 50 g kozjeg sira
  • sol, papar
  • 50 ml votke

PRIPRAVA

Skuhati ciklu u kori, ohladiti je i oguliti. Usitniti je u blenderu ili štapnim mikserom zajedno s temeljcem kojeg treba dodavati do željene gustoće juhe. Umiješati votku i začiniti po želji. Poslužiti sa svježim koprom i kozjim sirom.

Čitajte i: Luka Nižetić u Komiži otvorio vrhunsku pizzeriju: Nije pristao na ništa osim sastojaka iz Italije!

image
Rižoto od breskve i paškog sira.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Rižoto od breskve i paškog sira

SASTOJCI (ZA 2 OSOBE)

  • 200 g riže carnaroli
  • 2 breskve
  • 30 g komorača
  • 1 manji luk
  • 5 g bosiljka
  • 50 g paškog sira
  • 20 g maslaca
  • 120 g piletine
  • povrtni temeljac
  • 1 dl bijelog vina
  • maslinovo ulje

PRIPRAVA

Breskve oguliti te prokuhati u malo vode sa šećerom. Pola količine izblendati u kašu, a pola narezati na kockice. Na maslinovom ulje prepržiti sitno nasjeckani luk te dodati rižu. Pirjati je uz miješanje dok ne postane staklasta pa uliti vino. Miješati dok vino ne ispari pa dodati piletinu izrezanu na kockice.

Kratko prepržiti da se zatvori te polako dodavati topli temeljac uz stalno miješanje. Kada je riža na pola gotova dodati kremu i kockice od breskve te nastaviti miješati rižoto uz dolijevanje temeljca. Na kraju umiješati paški sir, maslac, narezani komorač i bosiljak.

Čitajte i: Tri fantastična ljetna jela koja mirišu na more: Donosimo recepte poznatog zagrebačkog chefa

image
Sladoled od bosiljka.
VEDRAN PETEH/CROPIX

Sladoled od bosiljka

SASTOJCI

  • 1 mahuna vanilije
  • 250 ml slatkog vrhnja,
  • 250 ml mlijeka s manje masnoće,
  • 2 jaja, 2 žumanjka
  • 110 g šećera
  • 1 limun
  • 30 listića svježeg bosiljka

PRIPRAVA

Sastrugati jezgru vanilije i zakuhati je sa slatkim vrhnjem i 200 ml mlijeka. Kada zakipi, maknuti s vatre i ostaviti pola sata da se hladi. Jaja i žumanjke pjenasto istući sa 75 g šećera. U jaja polako uliti vrhnje s vanilijom uz stalno miješanje te miješajući kuhati na laganoj vatri dok se ne pretvori u kremu. Paziti da ne zakipi.

Kremu protisnuti kroz cjediljku, dodati limunov sok i naribanu koricu limuna te ohladiti. Listiće bosiljka s ostatkom mlijeka i šećerom izmiješati u blenderu dok se potpuno ne usitne. Dodati kremi od jaja i mlijeka, dobro promiješati i uliti u plitku posudu. Kremu staviti u zamrzivač najmanje na šest sati, no povremeno je treba promiješati. Sladoled servirati uz prah dehidriranih jagoda.

Linker
11. travanj 2024 13:39