Krenule su vrućine, što znači da bismo se trebali prebaciti na laganiju hranu, odnosno onu koja se lako probavlja i ne zahtijeva poseban napor i zagrijavanje našeg organizma. No, to ne znači da bismo se trebali odreći deserata već ih napraviti u laganim verzijama i po mogućnosti hladnim!
U moru odličnih recepata naišli smo na zaista poseban koji će obožavati čokoladoljupci, ali i oni koji su na veganskoj prehrani. Osim što je estetski privlačan, veganski čokoladni puding vrlo je lako napraviti, a oduševit će i vas i vaše goste. Pogledajte samo kako se neodoljivo drma dok ga se reže. Njam!
Čitajte i: Savršen ljetni desert u čaši: Zasladite i osvježite vruće dane panna cottom neodoljivog okusa!
Za izradu ovog deserta trebat će vam kalup za kruh ili roladu te agar-agar, odnosno biljna želatina koju možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane.
Sastojci:
- 5 dcl gustog kokosovog mlijeka
- 2 dcl vode
- 70 g običnog ili kokosovog šećera
- prstohvat soli
- 45 g kakao praha (nezaslađenog)
- 120 g tamne čokolade
- 1 žlica praha agar-agar (biljna želatina)
- kakao prah za posipanje
Priprava:
U zdjelu stavite kokosovo mlijeko, vodu, šećer i sol, dobro promiješajte i zagrijte na srednjoj vatri. U zasebnoj posudi pomiješajte kakao prah s četiri žlice vode i miješajte dok nema grudica te ga dodajte u zdjelu s kokosovim mlijekom.
U puding dodajte narezanu ili natrganu tamnu čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Agar-agar pomiješajte sa žlicom vode, promiješajte i dodajte u puding. Pustite puding neka vrije oko dvije minute.
Ulijte puding u kalup obložen papirom za pečenje, pustite ga da se ohladi te ga potom stavite u hladnjak na četiri sata. Izvadite ga iz kalupa, posipajte kakao prahom i narežite na šnite. Uživajte!