Kraljica među voćkama

Ljetno voće sa supermoćima: Višnje rade čuda za ten i kožu, a mogu pomoći i pri gubitku težine

Višnje nisu samo gastro kraljice koje su zbog svog zamamnog okusa zvijezde raznovrsnih delicija - od napitaka do slastica - nego su i iznimno korisne za zdravlje organizma.

Višnje su jedno od najpopularnijih voćaka u kojima uživamo tijekom ljeta, zahvaljujući konzerviranju i tijekom cijele godine, no uz njihov specifičan kiselkasto-slatki okus koji je pravo osvježenje, ova namirnica može imati pozitivan utjecaj na našu kožu, spavanje i druge aspekte zdravlja.

Dobrobiti višanja na naš organizam su i znanstveno dokazane. Zagovaratelji zdrave prehrane i savjetnici za ljepotu često hvale pozitivne utjecaje višanja. Osim nutricionista koji ih hvale bilo u istupima ili na društveni mrežama, višnje su zvijezde i znanstvenih istraživanja.

image
Brojna istraživanja dokazala su da je višnja supernamirnica.
JOSKO PONOS/ CROPIX

Prema studiji Sveučilišta u Arizoni, višnje su voće s najvećom koncentracijom flavonoida, zbog čega doslovno čine čuda protiv preranog starenja kože.

Čitajte i: Savršen ljetni doručak ipak postoji: Jutarnji obrok može vam biti saveznik u mršavljenju i prevladavanju toplinskog vala

Brojne prednosti za tijelo i psihu

No, nije to jedina prednost koju organizmu donosi konzumacija ovog voća, zapravo, čak nekoliko studija potvrđuje da višnje imaju protuupalna svojstva. Primjerice, istraživanje koje je provedeno u National Center of Biotechnology Information (NCBI) sumira rezultate brojnih istraživanja ovog voća i potvrđuje veliku moć koje višnje imaju protiv upalnih procesa. Time ovo voće pomaže smanjiti rizik kroničnih bolesti koje su povezane s upalnim procesima (kardiovaskularne smetnje, artritis, dijabetes ili rak).

image
Ljetno voće kojeg mnogi vole.
UNSPLASH

Uz to, višnje su namirnica koja nam uistinu može pomoći da bolje spavamo. Njegova konzumacija može poboljšati kognitivne funkcije kao i općenito zdravlje i raspoloženje.

Ako nakon vježbanja pojedemo višnje, one će pomoći da se tijelo lakše oporavi i opusti. Dodatno, kada se uzme u obzir da su bogate vlaknima i imaju malo kalorija i šećera, a veliku moć čišćenja - postaju savršen pomagač pri gubljenju suvišnih kilograma.

image
Višnje mogu biti vaš saveznik u mršavljenju.
UNSPLASH
Linker
13. travanj 2024 21:11