Valentinovski meni

Ljubav kao glavni začin: Neka dan zaljubljenih počne zavođenjem za stolom, a završi slatkim zalogajem

Koji su sastojci savršene valentinovske večere? Nešto slatko, nešto slano i, naravno, ljubav kao glavni začin.

Juha od rajčica i đumbira

SASTOJCI

  • 300 g svježe rajčice
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 100 ml povrtnog temeljca ili vode
  • manja glavica luka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica naribanog đumbira

DODATAK OD KRUHA

  • nekoliko šnita kruha po izboru
  • 50 g maslaca
  • 100 g mozzarelle
  • image

    Juha od rajčica i đumbira

    BERISLAVA PICEK/CROPIX

PRIPRAVA

U posudi za kuhanje zagrijati ulje, dodati na sitne kockice narezan luk i pirjati dok luk ne omekša. Dodati na sitno narezanu svježu rajčicu te pirjati oko 15 minuta. Uliti temeljac i pasiranu rajčicu, dodati začine. Kuhati još 15 minuta. Pri kraju dodati svježe nariban đumbir te kuhati minutu do dvije. Posudu maknuti s vatre i sastojke usitniti štapnim mikserom. Juhu servirati u zdjelicu. Kruh izrezati iskrojivačem u obliku srca. Svaku polovicu premazati maslacem i između dva sloja kruha staviti na listiće narezanu mozzarellu. Kruh sa svake strane pržiti na grill tavi da se sir malo otopi. Servirati topli uz juhu.

Čitajte i: Ladarice na ručku kod Borne Šercara: Umjesto svojim prokušanim specijalitetima, oduševio posebnim receptom

Svinjski file s rižotom i pečenim paprikama

SASTOJCI

  • 1 svinjski file (lungić)
  • 250 g arborio riže
  • 50 g maslaca
  • 1 velika glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • sol
  • 50 g tostiranih pinjola
  • 3 rog paprike
  • sol, papar

PRIPRAVA

Rog paprike dobro oprati pod mlazom hladne vode, obrisati kuhinjskim papirom te ispeći na dobro zagrijanoj grill tavi. Na tavu ne stavljati masnoću. Papriku kod pečenja okretati da se ravnomjerno ispeče sa svih strana. Kad je pečena, prekriti je aluminijskom folijom i pustiti da se ohladi. Svinjski file začiniti solju i pustiti da se marinira pola sata. U dublju tavu staviti maslinovo ulje, zagrijati.

image

Svinjski file s rižotom i pečenim paprikama

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Na srednje jakoj vatri propirjati na sitno nasjeckan luk dok ne postane staklast. Dodati rižu i propirjati češnjak pa pržiti maksimalno jednu minutu. Rižu postupno podlijevati temeljcem uz neprestano miješanje. Kuhati dok riža ne postane al dente. Maknuti s vatre i umiješati maslac. Pustiti da malo odstoji prije serviranja.

Svinjski file na malo maslaca ispeći na grill tavi. Tek toliko da sa svih strana zatvore pore. File staviti u manji protvan, dodati malo masnoće, prekriti aluminijskom folijom i peći 10 - 12 minuta na 100 stupnjeva. Meso izvaditi iz pećnice i pustiti oko 10 minuta da se odmori prije rezanja. Pečenu papriku oguliti i narezati na trakice. Rižu utisnuti u kalup u oblik srca. File narezati na šnite. Dodati narezanu papriku i malo umaka od pečenja.

image

Sendvič od dimljenog lososa

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sendvič od dimljenog lososa

SASTOJCI

  • tost s dodatkom maslaca
  • 150 g dimljenog lososa
  • 100 g ricotta sira
  • 100 g krem sira
  • sol, ružičasti papar
  • 2 mlada luka
  • 100 g kapara,
  • za dekoraciju blago ljute čili vlasi

PRIPRAVA

Iskrojivačem u obliku srca oblikovati tost. U manju zdjelicu staviti ricotta i krem sir, začine te ih sjediniti. Na oblikovani kruh namazati kremu od sira, posložiti dimljeni losos te posipati tanko narezanim listovima mladog luka i nitima od blago ljutog čilija.

Čitajte i: Nova zagrebačka oaza finih okusa zove se Frida: Donosimo njihova tri senzacionalna recepta

image

Torta od naranče

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Torta od naranče

BISKVIT

  • 6 jaja
  • 100 g šećera
  • 130 g bademovog brašna
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • korica i sok jedne crvene naranče
  • sok jednog limuna

KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 1 žlica ekstrakta od vanilije
  • 3 žlice škrobnog brašna
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 25 ml ruma

PRIPRAVA

Odvojiti žumanjak od bjelanjka te od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Žumanjke u posebnoj posudi miksati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati koricu naranče te sok naranče i limuna. Umiksati bademovo brašno i krušne mrvice. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Biskvit peći u kalupu promjera 17 centimetara u četiri kore na temperaturi od 180 stupnjeva oko 13 minuta. Dok se biskvit peče, skuhati kremu.

U posudu za kuhanje uliti mlijeko, dodati škrobno brašno te pjenjačom izmiješati da nema grudica. Dodati čokoladu natrganu na kockice, šećer i ekstrakt vanilije. Staviti posudu na laganu vatru i uz miješanje zagrijavati, kada se počne zgušnjavati, kremu kuhati miješajući oko 5 minuta. Maknuti s vatre i prekriti prozirnom folijom da se ne stvori kožica. Pustiti da se ohladi.

U ohlađenu kremu dodati omekšali maslac i dobro izmiksati, dok smjesa ne postane pjenasta, na kraju dodati rum i sve dobro sjediniti. Na pladanj za tortu staviti prvu koru biskvita, zatim kremu i tako naizmjence. Cijelu tortu premazati bijelom kremom od 100 g omekšalog maslaca, 100 g šećera u prahu i žlice ekstrakta od vanilije. Sve sastojke staviti u posudu i dobro izmiksati dok smjesa ne postane glatka. Premazati tortu

Više zanimljivih tema posvećenih Danu zaljubljenih otkrijte u novom broju Glorije IN!

image
GLORIA
Linker
24. travanj 2024 13:38