neki to vole vruće

Niste bili na Pizza festivalu? Ne brinite, donosimo vam recept za četiri popularne slasne pizze!

Ni visoke ljetne temperature ni gužve ispred kućica s hranom nisu pokvarile apetit posjetiteljima prvog zagrebačkog Pizza festivala koji je pravi praznik za radoznala nepca.

Vruća pizza na vrući dan na prvu možda ne zvuči kao dobra ideja, no prvi zagrebački Pizza Festival dokazao je da zdravom apetitu ni +35 u hladu ne može ništa. Od 23. lipnja pa do sutra na Trgu dr. Franje Tuđmana možete degustirati specijalitete vrhunskih domaćih pizza majstora, koji su svoja iskustva stjecali na food festivalima diljem Europe.

image

Pizza festival

SANDRO SKLEPIC

Institut za pizzu, Picnic, Beg's i RougeMarin za posjetitelje su pripremili slasne gastro adute, a s čitateljima Glorije IN podijelili recepte za neke od svojih najpopularnijih pizza.

image

Meet the fig

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Beg's pizza sa suhim smokvama i plant based mesom

Sastojci:

  • 500 g brašna tip 550
  • 250 g vode
  • 5 g svježeg kvasca

Sve sastojke za bigu pomiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi (20 stupnjeva) 16 do 20 sati.

Sastojci za tijesto:

  • smjesa za bigu
  • 500 g brašna manitobe
  • 500 g vode
  • 20 g soli
  • 20 g maslinovog ulja

U mikseru pomiješati sastojke za bigu i ostale sastojke te miksati dok se ne dobije svilenkasto i glatko tijesto, nakon čega slijedi fermentacija u masi 90 min. na sobnoj temperaturi. Nakon fermentacije tijesto izvagati i oblikovati te slijedi drugo dizanje na sobnoj temperaturi koje traje tri sata. Nakon što je tijesto fermentiralo drugi put, spremno je za pečenje. Pizza se peče na 280 stupnjeva oko 10 min.

image
SANDRO SKLEPIC

Sastojci za nadjev:

  • 150 g mozzarisella mozzarelle (ili neke druge vrste plant based mozzarelle)
  • 400 g šalše Mutti Parma
  • 350 ml pića Martini Vermouth Rosso
  • paket "mesa" Beyond mince
  • 130 g suhih smokava
  • nekoliko listića svježeg bosiljka
  • 5 cherry rajčica prepolovljenih na četvrtine

Očistiti suhe smokve od peteljki i nasjeckati ih. Ugrijati tavu na srednje jakoj vatri, staviti malo maslinovog ulja i "meso" Beyond mince te ga kuhačom usitniti. Peći ga 7 - 8 minuta, izvaditi i ostaviti sa strane. Zatim uliti dio Vermoutha u istu tavu i dodati nasjeckane smokve, lagano ih gnječiti kuhačom, dodajući malo po malo Vermoutha. Nakon desetak minuta dodati "meso" i ostatak Vermoutha te propržiti na vatri dok se ne dobije kompaktna smjesa. Izvaditi i pustiti da se ohladi.

U međuvremenu razvući tijesto, premazati ga maslinovim uljem i dodati šalšu, mozzarellu, mješavinu mesa u reduciranom Vermouthu sa smokvama i sve pošpricati s malo ulja. Staviti pizzu peći na 280 stupnjeva desetak minuta. Kad je gotova, po želji dodati cherry rajčice i svježi bosiljak.

Čitajte i: Hrana koja hladi: Ova jednostavna jela idealna su za vruće dane, a gotova su za čas

image

Luc na saur

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Luc Na Saur by Picnic

Sastojci:

  • pola kg luca
  • pola kg ljubičastog luka
  • 4 češnja bijelog luka
  • 2 lista lovora
  • 1 limeta
  • sol
  • papar
  • 100 ml jabučnog octa
  • 250 ml suncokretovog ulja
  • 300 ml ribljeg temeljca
  • 100 g oštrog brašna
  • 8 cherry rajčica
  • 40 g ukiseljenog motara
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 30 g mozzarelle
  • 400 g umaka od rajčice
  • 55 g tijesta za pizzu
image

Picnic štand

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Priprema:

Ribu filetirati, posoliti i uvaljati u oštro brašno pa popržiti u suncokretovom ulju. Staviti u kuhinjski papir da upije višak masnoće. Ljubičasti luk oguliti i isjeći na polumjesece, zatim propirjati kratko na maslinovom ulju, dodati lovorov list i češnjak te pirjati još 5 minuta. Dodati jabučni ocat i pričekati da luk pusti roza boju te pred sam kraj isparavanja octa maknuti s vatre i dodati hladni riblji temeljac. Ukiseljeni luk preliti preko pržene ribe.

Tijesto premazati umakom od rajčice i staviti na njega mozzarellu. Zapeći baznu pizzu na maksimalnoj temperaturi kućne pećnice oko 3 min. Izvaditi i na njega složiti ribu te preko nje ukiseljeni luk i motar. Ukrasiti cherry rajčicama i zaliti maslinovim uljem.

image

Capo Di Tutti Capi

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Rougemarin Capo Di Tutti i Capi pizza (za četiri osobe)

TIJESTO

  • 200 g brašna za pizzu
  • 100 g visoko proteinskog brašna
  • 100 g brašna Tip 1
  • 480 g brašna caputo
  • 5 g suhog kvasca
  • 90 g prirodnog startera
  • 18 g soli
  • 30 g maslinovog ulja
  • 550 g hladne vode
  • 100 g vode za emulziranje

Priprema:

Umiješati brašno, suhi kvasac, vodu i starter. Lagano dolijevati maslinovo ulje te nakon ulja dodati sol. Tijesto staviti da prenoći u hladnjaku. Vagati bule od 356 g.

Fermentirati i oblikovati te peći na 260 stupnjeva deset minuta.

UMAK

  • 500 g pelata
  • 5 g bosiljka
  • 3 g soli
  • 3 g origana
  • 2 g papra
  • 80 g maslinovo ulja

Priprema:

Sve usitniti i povezati u jednu smjesu.

image

Rougemarin pizza

SANDRO SKLEPIC

PESTO OD PISTACIJA

  • 200 g pistacija
  • 100 g maslinovog ulja
  • 5 g bosiljka
  • 2 g peršina
  • sok pola limete
  • sol
  • papar

Priprema:

U blender staviti sve sastojke i pomiješati ih u jednu smjesu.

NADJEV

  • umak za pizzu
  • pesto od pistacija
  • 400 g ribane mozzarelle
  • 200 g mortadele
  • čili ulje
  • bosiljak

Priprema:

Umak za pizzu zapeći s ribanom mozzarellom. Ostale sastojke dodati kasnije.

Čitajte i: Hladne juhe odličan su ručak za vruće dane: Gotove su u tren oka i prava su energetska bomba

image

Bianca pizza

BILJANA BLIVAJS CROPIX

Bianca - Institut za pizzu

SASTOJCI ZA TIJESTO Za 10 pizza/bula 260 g

Pomiješati 300 g brašna, 300 ml vode i 4 g kvasca i ostaviti u hladnjaku 24 sata. Sljedeći dan pomiješati 1600 g brašna, 1050 ml vode, 45 g soli i 15 ml maslinovog ulja i ostaviti 24 h. Nakon toga oblikovati bule pa ih hermetički zatvoriti i ostaviti da odstoje još nekoliko sati.

Sastojci za ricotta pesto kremu:

  • 300 g ricotte
  • 2 velike žlice pesta
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol po želji
image

Institut za pizzu

SANDRO SKLEPIC

Priprema:

Sve zajedno blendati. Razvaljati bulu. Premazati kremom i rasporediti po pizzi 100 g mozzarelle i 50 g gorgonzole. Peći na što višoj temperaturi, a nakon pečenja dodati mikrozelenje cikle.

Linker
05. ožujak 2024 19:11