BRZO I FINO

Obrok za ‘cheat day‘: Donosimo recept za domaći hamburger zbog kojeg ćete zaboraviti na odlazak u fast food

Donosimo vam recept za ukusan domaći hamburger s kojim ćete zaboraviti na odlazak u restorane brze hrane!

Na današnji dan, 21. srpnja, obilježava se Nacionalni dan junk food-a u SAD-u. Brzom hranom ili junk foodom smatraju se brzo pripremljeni obroci koji se mogu odmah konzumirati. Pomfrit, pizza i hamburgeri najčešće su prva hrana koja nam padne na pamet kada čujemo riječ "brza hrana", stoga donosimo recept za domaći burger koji je zdraviji od kupovnih verzija!

Iako nije poznat razlog zašto se dan brze hrane u SAD-u slavi upravo danas, najvjerojatnije ga je stvorio pojedinac ili grupa ljudi koja brine o prehrani pa si dopusti jedan "cheat day" u godini kada može jesti nezdravu hranu.

image
PEXELS

U svakom slučaju, dokle god ne pretjerujete s nezdravom hranom, i vi možete proslaviti ovaj dan receptom koji donosimo u nastavku!

Čitajte i: Okus ljeta na tanjuru: Torta sa smokvama osvježit će vas za sekundu, a focaccia zadovoljiti potrebu za slanim

Sastojci

  • ulje za prženje
  • 2 peciva za hamburger
  • 320 g mljevene junetine
  • žlica otopljenog maslaca
  • 4 šnite dimljene slanine
  • 2 listića gauda sira
  • 4 žlice majoneze
  • 4 žlice kečapa
  • žlica kiselog vrhnja
  • 2 lista zelene salate
  • jedna rajčica
  • crveni luk
  • sol
  • papar

Priprema

Meso podijelite na dva jednaka dijela pa rukama oblikujte pljeskavicu oko dva centimetra debljine na način da meso ostane rahlo. S obje strane pljeskavice dobro začinite solju i paprom.

U posudu s kiselim vrhnjem dodajte majonezu i kečap pa sve dobro izmiješajte i stavite sa strane. U međuvremenu operite listove zelene salate i rajčicu pa ju narežite na kolutove debljine oko pet milimetara.

image
PEXELS

Crveni luk ogulite i narežite ga na istu debljinu kao i rajčicu pa zagrijte grill tavicu i dodajte joj malo ulja. Na srednje jaku vatru stavite peći obje pljeskavice, a pored njih slaninu koja se peće oko minute sa svake strane.

Nakon što je gotova, stavite ju na kuhinjski papir da upije viša masnoće. U tavu dodajte narezani luk, a pljeskavice pecite oko 4 minute za srednje pečeni burger. Hvataljkama okrenite pljeskavice pa ih premažite otopljenim maslacem. Nakon toga, dodajte na svaku pljeskavicu po jedan list gauda sira te ih pokrijte zdjelom ili poklopcem kako bi se sir sjedinio s mesom.

Dok se druga strana pljeskavice peče, okrenite luk, a kada je gotov i njega izvadite. Narežite peciva za hamburger pa ih kratko popržite na tavi. Oba dijela peciva potom namažite umakom, a na donji stavite list salate. Na salatu položite pljeskavice, a na njih po dvije šnite pečene slanine. Na slaninu dodajte nekoliko kriški narezane rajčice, a na sve to prepečeni luk. Sve pokrijte drugim dijelom peciva i uživajte u danu brze hrane!

Linker
03. travanj 2024 21:54