Gastro

Poznata food blogerica otkrila tri fenomenalna recepta! Ovi deserti nas vraćaju u djetinjstvo

Virovitičanka Sanja Mijac zaljubljenica je u kuhanje i vlasnica popularnog gastro bloga ‘Domaćica‘, koji je pokrenula kako bi zanimljive recepte sačuvala od zaborava.

Recepti na njezinom blogu su jednostavni, pisani tako da ih svatko može lako slijediti te sa sastojcima i fotografijama koji bude uspomene na neke bezbrižne dane. Ova bivša televizijska producentica, a danas jedna od najpoznatijih hrvatskih gastro blogerica, napravila je ono o čemu mnogi sanjare - ostavila hektičan ritam velikog grada te se iz Zagreba preselila u Viroviticu. Odlučila se za život po mjeri čovjeka - tempom mirniji, ali ispunjeniji mirisima, okusima i malim događajima koji život čine velikim.

Danas je Sanja Mijac vlasnica uspješne privatne tvrtke, autorica popularne kuharice "Iz života domaćice" i ponosna mama, koja iz svakog obiteljskom izleta "izvuče" živopisan post za svoj kulinarski blog. Posebno su joj, kaže, dragi oni posvećeni starinskim receptima, koje brižno čuva od zaborava. - S obitelji sam bila na Stanarskim susretima, manifestaciji koja se svake godine održava u Babinoj Gredi, na kojoj smo saznali za ko­­­lač koji se zove sladiguz. To mi je zvučalo jako zanimljivo pa sam uspjela doći i do tog starog recepta je­­­dne Šokice. Evo kako glasi recept iz teke Franj­­ke Stanić iz Klakara, star sigurno 50 ili 60 godina, u kojem sam ja šalice pretvorila u grame i mililitre.

Čitajte i: Pizze iz kuhinje Luke Nižetića oduševljavaju: Majka ga je naučila sve o kuhanju, a sastojke nabavlja isključivo iz Italije

Sladiguz iliti biskvitni kolač s voćem

Sastojci

  • 2 jaja,
  • 150 g šećera,
  • 70 ml ulja,
  • 100 g kajmaka (ili 150 ml jogurta),
  • 70 ml kiselog mlijeka,
  • 160 g glatkog brašna,
  • 1 prašak za pecivo, dodatno šljive

*umjesto kajmaka probala sam staviti i tekući jogurt, a umjesto kiselog mlijeka obično mlijeko i bilo je dobro, samo je biskvit mekši pa šljive znaju propasti na dno, ali bude fino

image
Sladiguz iliti biskvitni kolač s voćem
SANJA MIJAC

Priprema

Pećnicu uključiti na 180 C i ostaviti da se grije. Okrugli kalup većih promjera (24 cm pa na više) obložiti masnim papirom za pečenje. Pjenasto izmutiti jaja sa šećerom. U smjesu dodati ostale sastojke pa još jednom sve izmiksati. Izliti u kalup. Šljive ili voće po želji oprati, prepoloviti na pola ili narezati, gusto ih poredati po smjesi. Staviti u pećnicu oko 30 minuta.

Čim stigne sezona borovnica, ovakvi kolači su prvi na redu. Ljetna terasa, kava i prijatelji.

Kolač s borovnicama

Sastojci

  • 2 jaja,
  • 200 g šećera,
  • 1 vanilin šećer,
  • 220 g glatkog brašna,
  • 180 ml tekućeg jogurta,
  • 120 ml ulja,
  • korica limuna, može i malo soka limuna ili limun šećeri,
  • dva prstohvata soli,
  • pola praška za pecivo,
  • dodatno oko 200 g borovnica
image
Kolač s borovnicama
SANJA MIJAC

Priprema

Pećnicu zagrijati na 200 °C. Kalup po želji obložiti masnim papirom za pečenje. Pjenasto izmiksati jaja i šećere pa im dodati ostale sastojke (osim borovnica). Borovnice na kraju umiješati u smjesu, lagano ih špatulom izmiješati, ne previše. Smjesu izliti u kalup i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30-40 minuta. Po želji preliti glazurom ili premazati kremom.

Muffini s kremom od malina

Sastojci (za oko 15 muffina)

  • 2 jaja,
  • 180 g šećera,
  • 150 ml mineralne vode ili mlijeka,
  • 150 ml ulja,
  • 200 g glatkog brašna,
  • pola praška za pecivo,
  • oko 100 g malina
  • Sastojci za kremu
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag,
  • 125 g mascarponea,
  • 2 vrhom pune žlice šećera u prahu,
  • 100 g malina
image
Muffini s kremom od malina
SANJA MIJAC

Priprema

Pećnicu uključiti na 200 °C i ostaviti da se grije. U kalup za muffine složiti košarice. Pjenasto postupno izmiksati jaja sa šećerom. Dodati mineralnu vodu (ili mlijeko) te ulje. Postupno dodavati glatko brašno i prašak za pecivo. Cijelo vrijeme miksati da se sve lijepo spoji. Košarice puniti do 3/4, u svaku ubaciti 2 - 3 maline i staviti ih peći u zagrijanu pećnicu 15 do 18 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kremu pripremiti tako da se u jednu posudu stavi ohlađeno slatko vrhnje za šlag, mascarpone i šećer u prahu, sve skupa izmiksa dok ne postane malo čvršće, na kraju umiješati maline, izmiksati do kraja dok sene stisne i maline oboje kremu. Pritom paziti da se ne miksa previše kako se ne bi stvorile grudice. Ukrasiti muffine, dodati im svježi listić mente i svježu malinu na vrh.

Slatke crvene bobice savršeno se uklapaju u skoro sve ljetne voćne deserte. No ove muffine možete pripremiti i s drugim voćem ili pekmezom, u njih možete dodati i kakao, čokoladni namaz ili u zimskim mjesecima začine poput cimeta ili onog za medenjake

Linker
19. travanj 2024 18:08