Vina Bora

Prvo pa zlato! Decaterova priznanja hrvatskim vinarima, prvi put nagrađen i sjajni Pošip vinarije Bora

Vinarija Bora prvi puta je dala vino na ugledno natjecanje i dobila zlatnu medalju za Pošip iz 2019.

Da hrvatski vinari ozbiljno shvaćaju svoj posao dokaz su brojna priznanja na nedavno održanom najprestižnijem vinskom natjecanju Decanter World Wine Awards u Londonu što je već postala i tradicija. Ove godine naši vrijedni proizvođači vinske kapljice osvojili su čak 254 medalje među kojima tri paltinaste, osam zlata, osamdeset srebra i 163 bronce.

Najviša platinasta odličja dobili su Defora Grk iz 2018. vinarije Bire, Muškat San Salvatore iz 2015. vinarije Benvenuti te Pošip iz 2019. vinarije Zure.

Mnogi su svoja vina prvi puta dali na kušanje Decaterovim stručnjacima izoštrenog nepca, poput vinarije Bora iz novigradskog zaleđa i odmah zaradili zlato. Prestižnu medalju dobio je njihov višestruko nagrađivani Pošip iz 2019., a radi se o najsjevernije zasađenim vinogradima pošipa u Hrvatskoj.

- Jako smo sretni zbog ovako velikog priznanja tim više što smo mlada vinarija i to nam je odličan vjetar u leđa - kazao nam je Antonio Žuža koji zajedno s ocem Zdravkom, mamom Nadom i bratom Domagojem brine o vinogradima i velikom imanju koje se prostire na dvadeset hektara.

Glavni u vinariji Bora je otac Zdravko Žuža, veliki zaljubljenik u vina. Vinograde je zasadio prije šest godina u svom rodnom kraju, nedaleko mjesta Podgradina u zadarskom zaleđu, gdje s jedne strane stižu topli vjetrovi s novigradskog mora, a s druge puše velebitska bura - po kojoj je vinarija dobila i ime. Na velikom imanju osim pošipa zasađen je sauvignon blanc, opet jedan uspješni eksperiment strastvenog vinoljupca Zdravka Žuže jer se radi o najjužnijim vinogradima te kontinentalne sorte. Na tržištu su za sada njihove tri etikete Pošip, Sauvignon blanc i crni Cuvee, kupaža Merlota, Cabernet sauvignona i Syraha, svi s oznakom vrhunskih vina. I brojnim priznanjima.

Linker
15. travanj 2024 13:14