VEDRAN PETEH/CROPIX
ZDRAVO I SLASNO

Splitska glumica ima prokušan recept: ‘Kuhanje je kao ljubav, ili se predaj ili ne ulazi u to‘

Splitskoj glumici Ivani Gudelj Tešiji, članici osječkog HNK, velika je ljubav kuhanje, a svoje recepte za jednostavna i ukusna jela svakodnevno dijeli na Instagram profilu La papanje.

Splićanku Ivanu Gudelj Tešiju (31) Osječani poznaju kao članicu ansambla njihovog HNK, stanovnici njezinog rodnog grada kao kćer nogometne legende Ivana Gudelja, a pratitelji Instagram stranice La papanje, na kojoj svakodnevno dijeli recepte kao odličnu kuharicu. Ljubav prema kuhanju otkrila je prije dvije i pol godine, tijekom rodiljnog dopusta s drugom kćeri Gretom.

Naime, u trudnoći je dobila čak 35 kilograma pa se poželjela riješiti viška kuhajući zdrava jela. Umjesto bijelog brašna počela je koristiti pirovo, heljdino i raženo, umjesto suncokretovog ulja kokosovo i maslinovo, bijeli šećer nadomjestila je eritritom ili medom, a rižu bulgurom, kus kusom i kvinojom. Kilogrami su se brzo otopili, no strast prema kuhanju je ostala. Učila je s interneta i TV kanala 24Kitchen, a Instagram stranicu La papanje pokrenula je s idejom da svima pokaže kako zdrava hrana može biti itekako zanimljiva i ukusna.

Moj je moto: kuhanje je kao ljubav. Ili se predaj ili ne ulazi u to - kaže Ivana, koja živi na relaciji Osijek - Split.

Na moru joj je stacionirana obitelj: četveroipolgodišnja kći Noemi i dvoipolgodišnja Greta te suprug Mate Tešija, a ona svako malo zbog posla putuje u Osijek. U tom gradu je i diplomirala glumu na Umjetničkoj akademiji, a iako se u Slavoniji osjeća kao kod kuće, još se nije navikla na lokalnu kuhinju. Sve joj je preljuto i prezačinjeno, a od slavonskih specijaliteta voli samo perkelt od divljači. Odrasla je na klasičnim mediteranskim jelima kakva je pripremala njezina pokojna majka Mirjana, a zauvijek će pamtiti okus njezinih knedli, šalše i griza s kakaom. No danas nema omiljenu kuhinju - voli sve isprobati i, ako joj se svidi, ubaciti u svoja jela. Omiljeni začini su joj cury, kurkuma i origano, a luda je, kaže, za mentom i bosiljkom.

-Moja Noemi je pravi mali gurman. I ona voli isprobavati nove okuse i uvijek pojede sve što mama spremi. A Greta je jako izbirljiva i ako joj se nešto ne svidi na prvu, nema šanse da će pojesti. Tata Gudelj nije baš ljubitelj moje spize, on je više za tradicionalna dalmatinska jela, ali moram priznati da ga je oborio s nogu moj zdravi tiramisu od pirovog griza, kave, meda, badem mlijeka i Grancereale keksa. Svaki put kada se vidimo, kaže mi "Nany, ajde mi spremi onu svoju zdravu slatkariju." A meni srce ko kuća.

PUREĆE OKRUGLICE IZ PEĆNICE

Sastojci (za 4 osobe): 500 g purećeg mljevenog mesa, 10 jušnih žlica sitni zobeni pahuljica, glavica luka, vezica peršina, jaje, 2 šake sjemenki sezama, sol, papar

Sastojci (za umak): 60 g maslaca, 3 žlice sirupa od agave, 3 žlice krem aceta balzamica

Sastojci (za povrtnu posteljicu): 2 šake naribanog mladog kupusa, 1 šaka cherry rajčica, 2 šake mješavine svježeg lisnatog povrća (špinat, blitva, kale), stabljika mladog luka, žlica maslinovog ulja, sol i papar

Priprema: Rukama pomiješati mljevenu puretinu i zobene pahuljice pa dodati sitno nasjeckanu luk i pešin te jaje. Sve dobro izraditi, posoliti, popapriti pa oblikovati kuglice i peći iz u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Na tavi otopiti sastojke za umak pa u njega dodati pečene kuglice. Krčkari na laganoj vatri pet minuta pa posuti sezamom. Gotove kuglice posložiti na posteljici od prethodno narezane i začinjene salate.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

PILETINA U KUKURUZNIM PAHULJICAMA

Sastojci (za 4 osobe): 1 file pilećih prsa, 250 g mljevenog corn flakesa, 120 g bijelog pirovog brašna, 2 jaja, sol, papar

Sastojci (za pesto od bosiljka): 3 šake listova svježeg bosiljka, 40 ml maslinovog ulja, 1 šaka badema, žlica sjemenki suncokreta, pola žličice češnjaka u prahu, sok od 1 limuna, sol, papar

Sastojci (za salatu): 4 šake rukole, 2 šake cherry rajčica, stabljika mladog luka, žlica maslinovog ulja, nekoliko listića parmezana za ukras, sol, papar

Priprema: Piletinu narezati na tanke trakice, posoliti i popapriti. Uvaljati u brašno pa istučena jaja pa corn flakes. Staviti na papir za pečenje i peći na 180 stupnjeva 15 minuta. Za to vrijeme u blender staviti sve sastojke za pesto od bosiljka i fino samljeti. Na veliki tanjur posložiti sve sastojke za salatu, začiniti maslinovim uljem, ukrasiti listićima parmezana, posoliti i popapriti. Dodati hrskavu piletinu i pesto od bosiljka.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX

ČOKOLADNI CHEESECAKE

Sastojci (za podlogu): 150 g mljevenih badema, 3 žlice kokosovog ulja, 2 žlice sladila eritrita ili običnog šećera, 3 žlice kakaa u prahu, žličica ekstrakta od vanilije

Sastojci (za kremu): 500 g ABC svježeg krem sira, 2 žlice eritrita ili šećera, 150 g rastopljene čokolade za kuhanje

Priprema: U jednoj posudi pomiješati bademe, kakao i eritrit.U drugoj pomiješati kokosovo ulje i vaniliju. Sjediniti te dvije smjese i rukama utisnuti u kalup promjera 18 centimetara pa ostaviti da se hladi u hladnjaku pola sata. Za to vrijeme izmiksati krem sir i eritrit, pa dodati rastopljenu čokoladu. Sve dobro izmiksati i preliti po podlozi. Prije posluživanja neka stoji u hladnjaku barem sat vremena.

image
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
30. lipanj 2022 13:54