zdrav život

Što zapravo jedemo kad kupujemo organsko i zašto je ta hrana skuplja od ‘obične‘

Danas je vrlo popularno kupovati i jesti organsku hranu, no znate li po čemu se razlikuje od konvencionalno proizvedene hrane? Prije nego sljedeći put kupite nešto ‘organsko‘, bitno je informirati se.

Sjećate li se vaših djedova i baka kako su govorili da je hrana nekada bila puno zdravija i ukusnija? Razlog tome je što je sve uzgajalo prirodno - na otvorenom, bez agrokemikalija i u ekološki prihvatljivim uvjetima. Danas su stvari drukčije jer ne možemo biti 100 posto sigurni otkud hrana koju jedemo dolazi, kako je proizvedena i sadrži li i neke štetne tvari.

Hraniti se zdravo postao je svojevrsni luksuz, no što zapravo jedemo pod pojmom zdrave hrane? Naime, postoji bitna razlika između prirodnih i organskih prehrambenih proizvoda.

Svi prirodni prehrambeni proizvodi su ekološki, ali ne znači da je sva organska hrana prirodna.

Prirodna hrana podrazumijeva minimalno obrađenu hranu, što znači da u njoj ne postoje dodaci poput hormona, umjetnih zaslađivača i aroma. To je primjerice svježe pomuzeno mlijeko, salata direktno iz vrta ili meso kokoši koja je život provela slobodno trčkarajući po travi, no ne posjeduje nikakve certifikate niti je prošla provjere ispravnosti i kvalitete.

Organska hrana, s druge strane, može biti proizvedena pomoću modernih tehnika, a često joj se dodaju i neke tvari koje će poboljšati njezinu kvalitetu. Organska hrana mora proći razne provjere i certifikate prije nego što dođe na police trgovina, zato poljoprivrednici ne mogu svoje proizvode označiti "organskima" na svoju ruku.

image

Ako imate komadić vrta, najbolje bi bilo da ga iskoristite za uzgoj vlastitog voća, povrća i začina

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Smoothie za dobro jutro: Vlasnik omiljenog bistroa otkriva recepte za najfiniji doručak!

Bio, eko i organski

Sigurno ste čuli za pojmove kao što su bio, eko i organski, no ta tri pojma zapravo označavaju isti način proizvodnje. Organski se obično koristi u SAD-u, dok "bio" i "eko" češće koriste Europljani. Ekološki uzgojena hrana ima posebnu oznaku bez koje proizvod ne vrijedi kao ekološki.

Ekološka hrana može sadržavati više antioksidativnih spojeva, vitamina i minerala od konvencionalno (prirodno) uzgojene hrane te ne sadrži genetski modificirane sastojke, umjetna gnojiva ni ionizirajuće zračenje.

Organski uzgoj započinje posebnom pripremom tla uz korištenje prirodnih gnojiva i komposta, a pregledava ga Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Organsko meso, jaja i mlijeko obavezno moraju biti bez hormona rasta i antibiotika. Uzgoj organskog voća i povrća kontrolira se od samog početka, pa tako čak i sjeme mora biti organsko i imati certifikat.

Čitajte deklaracije

Ako ekološki proizvod koji namjeravate kupiti na deklaraciji nema oznaku da je zaista ekološki, bio ili organski, onda se zapravo niti ne radi o takvom proizvodu. Bio proizvod ne smije sadržavati umjetna bojila (E100-181), sladila (E900-1520) i konzervanse (E200-290), a njegov sastav treba biti što jednostavniji.

Također, dobro promotrite koliko bjelančevina, ugljikohidrata i šećera ima proizvod koji namjeravate kupiti, je li nutritivno bogat ili su u njemu samo prazne kalorije.

image

Iako neki možda misle drugačije, na proizvode se ne može samo tako nalijepii oznaka bio, eko ili organsko

SHUTTERSTOCK

Budite spremni potrošiti više

Troškovi proizvodnje organske hrane su veći, stoga je logično da će i cijene takvih proizvoda biti nešto veće. Ako ste već odlučili hraniti se organsko, neka vam ne bude žao potrošiti koju kunu više.

Što kupite, to i pojedite

Budući da organska hrana ne sadrži konzervanse, brže se kvari. Stoga, nemojte se iznenaditi ako se namirnice pokvare brže, već drugi put kupite manje, ali ih pojedite u nekoliko dana.

Linker
17. travanj 2024 14:58