nudit će starinska jela

Udovica Branka Cikatića otvara gastro muzej posvećen suprugu: ‘Uvijek me zadirkivao da je njegova mesna juha bolja od moje‘

U bistrou koji uskoro otvara udovica splitskog majstora borilačkih vještina Branka Cikatića, kuhat će i posluživati najdraža suprugova jela, a gosti će moći razgledati uspomene na njegovu sjajnu sportsku karijeru.

Split je već neko vrijeme na gastro karti jedna od najzanimljivijih hrvatskih destinacija, a već početkom srpnja tamo će se otvoriti bistro “Tigar”, jedinstveni kutak za sve štovatelje domaće kuhinje, ali i borilačkih vještina.

Riječ je o svojevrsnom gastro muzeju posvećenom legendarnom Branku Cikatiću koji je preminuo lanjskog ožujka. Uz jelovnik baziran na njegovim najdražim jelima, gosti će tako moći razgledati i brojne uspomene na briljantnu karijeru nekadašnjeg svjetskog kralja tajlandskog boksa i kickboxinga.

Vlasnica i glavna chefica splitskog bistroa je Brankova udovica Ivana Davidovski Cikatić (46) koja je s njim provela gotovo tri desetljeća.

Čitajte i: Novo mjesto za sladoled u Dubrovniku: Zarazni okusi za sve koji žele brzinsko ljetno osvježenje

Zašto ste u čast pokojnom suprugu otvorili baš bistro?

- Bila je to jedna od njegovih posljednjih želja. Malo ljudi zna da je moj suprug bio vrsni kuhar i da nas je u planovima da otvorimo obiteljski restoran omela njegova bolest. Naziv Tigar sam dala prema Brankovom sportskom nadimku.

image
U bistrou 'Tigar' Ivani će pomagati njezina majka, ali i djeca - kći Lucija i sin Bruno.

SASA BURIC/CROPIX

Jeste li jelovnik složili prema njegovoj želji?

- Da. Služit ću stara dalmatinska jela koja je on obožavao, a danas se rijetko nude. Primjerice piletinu na tingul, odnosno u umaku, janjetinu s graškom, dolce garbo - janjeća jetrica s rajčicama i prošekom, kuhanu janjetinu s umakom od rajčica, kokoš na zeca - piletinu na lovački način, teleći mulam ili flam s krumpirima... A od ribljih jela planiram raditi gregade. Budući da sam rođena Karlovčanka, bit će i ponešto iz moga kraja, poput pečene piletine s mlincima i razna variva.

Što je najbolje kuhao?

- Specijalitet su mu bile srdele u brudetu, sve s roštilja i juhe. Štoviše, uvijek me zadirkivao da je njegova mesna juha bolja od moje. Naime, kod nas je na stolu svaki dan morala biti juha. Bio je veliki gurman i jako je pazio na prehranu. Najvažnije mu je bilo da su namirnice domaće. Dok smo živjeli u Zagrebu, često je iz Dalmacije donosio svježe povrće, meso i jaja.

Čitajte i: Kava s tonikom novo je hit piće za ljeto koje je osvojilo internet: Odmah sam ga isprobala i oduševila se okusom

Tko će vam pomagati u kuhinji?

- Moja mama i kći Lucija. Nijedna od nas nije profesionalna chefica, Lucija je studirala pravne znanosti, a ja sam završila srednju Upravno-birotehničku školu. No, iskusne smo kuharice. Oko drugih obaveza pomagat će nam i sin Bruno koji trenira boks.

image
Janjetina s graškom
SAŠA BURIĆ/CROPIX

Janjetina s graškom

SASTOJCI ZA 6 OSOBA

  • 2 kg mlade janjetine
  • 1/2 kg mladog graška
  • 2 crvena luka
  • 3 jušne žlice koncentrata od rajčice
  • 10 dag pancete
  • 3 - 4 režnja češnjaka
  • 1,5 dl bijelog vina
  • 3 mrkve, pola vezice peršina
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar

PRIPRAVA

U dubljoj posudi na maslinovom ulju popržiti luk. Dodati janjetinu i koncentrat te kuhati dok tekućina ne ispari, a luk ne omekša. Potom doliti pola vina, začiniti solju i paprom. Kad vino malo ispari, dodati vodu, poklopiti i nastaviti kuhati na laganoj vatri. Na pola kuhanja dodati samljevenu pancetu zajedno s peršinom i češnjakom te ostatak vina. Nastaviti kuhati i po potrebi dolijevati vodu, ali ne previše jer umak ne smije biti previše tekuć. Kad je meso pri kraju, dodati grašak i mrkvicu rezanu na kolutiće.

Linker
20. travanj 2024 09:16