Gloria Auto

Strujni izlet: Prvi kompaktni SUV Audi potpuno na elekrični pogon nudi i snagu i zaštitu okoliša

Odlazak automobilom u prirodu ne mora značiti da ujedno štetite okolišu, električni Audi Q4 e-tron omogućava snagu, komfor i užitak vožnje bez trunke ekološke grižnje savjesti.

Zeleno srce ozaljskog kraja, smještenog pedesetak kilometara od Zagreba, 15 kilometara od Karlovca i 120 kilometara od Rijeke, mamac je za izletnike. S brojnim kupalištima i slikovitim pejzažima u dolini rijeke Kupe, šumovitim brdašcima žumberačkih planina te kulturno-povijesnim znamenitostima od kojih je najznačajniji srednjovjekovni Stari grad Ozalj u kojem su stolovale obitelji Zrinskih i Frankopana. Posebna atrakcija je i tzv. Munjara, jedna od najstarijih protočnih hidroelektrana u našoj zemlji koja električnu energiju proizvodi od kolovoza 1908.

image
Eelektrični Audi Q4 e-tron
DARKO TOMAS/CROPIX

U taj dragulj prirodnih ljepota koje je na svojim akvarelima ovjekovječila poznata slikarica Slava Raškaj zaputili smo se Audijevim električnim modelom Q4 e-tron, prvim kompaktnim električnim SUV vozilom njemačkog proizvođača s četiri prstena. Na prvi pogled oduševili su nas njegov sportski karakter i prostrana unutrašnjost, baš kao i revolucionarna jednostavna rješenja u rukovanju, prikazu i sustavu potpora na dva zaslona. Sve je jasno zahvaljujući inovativnom Augmented Reality Head-up sustavu koji napomene i simbole navigacije pozicionira u vidnom polju vozača - preko slike snimljene kamerom u realnim okolnostima.

Čitajte i: S Ellom Dvornik otišla sam u đir po gradu: Otkrila mi je zašto je s kćerkicama u autu uvijek popriličan kaos

Čitajte i: Albina Grčić maherica je u vožnji s visokim potpeticama: ‘Ako se ne osjećam sigurno, izujem se i vozim bosa‘

Čitajte i: Marijana Batinić isprobala Hyundai Bayon - spreman za sve izazove od autoputa do uskih otočkih cestica

Funkcionalne tehnološke inovacije dolaze u paketu s vožnjom bez lokalne emisije ispušnih plinova, brzim punjenjem i velikim dosegom - do 520 kilometara u idealnim uvjetima, pa je Audi Q4 e-tron savršeni suputnik za putovanja baš kao i za gradsku vožnju.

image
Savršeni suputnik za putovanja baš kao i za gradsku vožnju.
DARKO TOMAS/CROPIX

Zahvaljujući svestranosti idealan je izbor za prvi obiteljski automobil: njegova prostrana unutrašnjost usporediva je s višom klasom SUV vozila, a dolazi s prostranim pretincima te ergonomskim držačima za boce koji su integrirani u gornjem području vrata.

Vožnja kroz Ozaljski kraj, dragulj prirodnih ljepota, ugodna je i opuštajuća s baterijom koja omogućuje doseg do 520 kilometara.

Kapacitet prtljažnika iznosi od 520 do 1490 litara zapremnine, ovisno o položaju naslona stražnjih sjedala, a svi Audijevi električni SUV modeli mogu se puniti izmjeničnom te istosmjernom strujom - doslovce u svakoj prilici na svakoj utičnici. Najjači model od 299 KS do 100 km/h ubrzava za 6,2 sekunde i razvija maksimalnu brzinu od 180 km/h koja je elektronički ograničena.

Ugodan i siguran

Uz novi doživljaj zvuka zahvaljujući vrhunskom sound sustavu SONOS i audiofili dolaze na svoje, jer deset visokoučinkovitih zvučnika sa središnjim sustavom i subwooferom jamče izniman doživljaj glazbe - s izvrsnom reprodukcijom visokih i niskih tonova te bogatih basova.

image
Svi Audijevi električni SUV modeli mogu se puniti izmjeničnom te istosmjernom strujom - doslovce u svakoj prilici na svakoj utičnici.
DARKO TOMAS/CROPIX

Posebna pažnja posvećena je i sigurnosti vozila pa je torzijski kruta karoserija ojačana visokim udjelom ultra čvrstog čelika u putničkom prostoru - sve to u kombinaciji s unaprijeđenim konceptom aerodinamike i niskom razinom buke. Osiguran je električni pogon na sve kotače pa se na Audi Q4 e-tron možete osloniti i u najzahtjevnijim situacijama na svakom terenu.

Užitku vožnje i osjećaju sigurnosti putnika pridonosi uravnotežen karakter vozila s niskim težištem i ravnomjernom raspodjelom osovinskog opterećenja zbog središnjeg položaja pogonskih komponenti.

image
Osjećaju sigurnosti putnika pridonosi uravnotežen karakter vozila s niskim težištem.
DARKO TOMAS/CROPIX

No, pravi osjećaj slobode za upravljačem Audi Q4 e-trona zapravo je teško opisati pravim riječima: taj užitak treba osobno iskusiti i doživjeti.

Linker
19. travanj 2024 03:02