Vedran Peteh
FATALNA PRIVLAČNOST

Tajana, Lana i Kristina jure i 180 kilometara na sat: Vozačice relija otkrivaju kako su zavoljele grmljavinu motora

Predstavljamo vam zaljubljenice u miris oktana i grmljavinu motora kojima je izazov u nabrijanim vozilima na utrkama juriti i 180 kilometara na sat

Dok su bile djevojčice, nisu se igrale barbikama, nego su skupljale autiće. S godinama su ih sve više privlačili pravi automobili i počele su se natjecati na reliju - kraljici autosporta - kao suvozačice, ali i vozačice. Obje te pozicije u trkaćem autu iskušale su Zagrepčanka Lana Sutlović (36), tajnica u jednoj privatnoj srednjoj školi, samoborska frizerka Tajana Vojvodić Pinky (33), predsjednica Auto-karting kluba Sveta Nedelja i suvozačica tajniku kluba, svom suprugu Danielu, a studentica ekonomije iz Zagreba Kristina Harapin (22) bila je očeva suvozačica prije nego što je sama uzela volan u ruke.

Kad sjednu na suvozačevo mjesto, fokusirane su samo na utrku i osjećaju se kao da su u nekoj drugoj dimenziji. Dok jure i 180 kilometara na sat, vozaču čitaju upute, takozvani radar - o tome kakav ga zavoj očekuje, kolika je udaljenost do sljedećeg, kad treba skrenuti, ubrzati ili usporiti... Sve to znaju jer su prije utrke pažljivo “popisale” stazu, ali i provjerile funkcionira li interfonska veza između vozačeve i suvozačeve kacige. Od opreme na sebi imaju i kombinezon koji može izdržati tri minute u plamenu, a vatronepropusne su i trkaće cipele te čarape. Sve to Lana Sutlović odjenula je i obula prije 16 godina, ali automobile i utrke zavoljela je još u djetinjstvu.

sveta nedelja 19.11.2019
rally suvozacice
na slici: lana sutlovic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Lana je zavoljela vožnju kao 16-godišnjakinja

- Tata me odveo na reli u Dugom Selu i kad sam vidjela kako vozila, nakon što poskoče u velikoj brzini, nastavljaju vožnju po asfaltu, zarekla sam se da to moram pokušati. Čim sam položila vozački, sjela sam kao suvozačica u trkaći auto. I vozaču i meni ta utrka u Mošćeničkoj Dragi bila je debi i osvojili smo prvo mjesto u svojoj klasi. Promijenila sam nekoliko vozača, a i sama sam bila za volanom pet godina. Tad mi se dogodila i jedina nesreća, kad sam dojurila prebrzo u zavoj i okrenula se na krov. Srećom, bez posljedica za suvozačicu i mene, a automobilom se pozabavio limar - govori Lana koja je od 2011. ponovno na suvozačevoj poziciji jer nije mogla odbiti ponudu Nike Pulića, a u međuvremenu je ostala i bez sponzora.

sveta nedelja 19.11.2019
rally suvozacice
na slici: lana sutlovic, sandi cenov
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Njegove je pjesme slušala kao tinejdžerica, a sada je Lana Sutlović učiteljica i suvozačica pjecača Sandija Cenova

Od lanjskog Rally Showa Santa Domenica - najveće utrke u ovom dijelu Europe koja se svake godine potkraj studenoga održava u Svetoj Nedelji - suvozačica je glazbenika Sandija Cenova, čije je pjesme slušala kao tinejdžerica. Kako je Sandi početnik u autosportu, Lana mu je i učiteljica i suvozačica. Trenutačno vozi Renault Clio, a velika joj je želja voziti R5 aute. Ove je godine bila pozvana kao suvozačica na reli u Katar, ali imala je peh jer vozilo nije stiglo na vrijeme. Prije svake utrke izvodi male rituale: najprije obuje lijevu tenisicu, navuče lijevu rukavicu i ne lijepi sama startne brojeve na vozilo. Jedini put kad sve to nije napravila završila je na krovu.

Osim otklizavanja s ceste i sitnih ogrebotina, veće nesreće su, srećom, zaobišle Tajanu Vojvodić, poznatiju kao Pinky. Zbog u ružičasto obojene kose nadimak je dobila u srednjoj frizerskoj školi u Samoboru, gdje danas ima vlastiti salon. I kad se udavala, bila je u ružičastoj vjenčanici i cipelama u istoj boji, a na vjenčanje se dovezla u - jurilici. I u njezinoj automobilskoj odjeći ružičasta je neizostavna: od detalja na crnom kombinezonu do kacige s kojom je uskladila najnovije trkaće cipele što ih je nedavno obula na reliju u Svetoj Nedelji.

sveta nedelja 19.11.2019
rally suvozacice
na slici: tajana i daniel vojvodic
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Tajana je suvozačica svojem suprugu Danielu

- Od djetinjstva sam se više družila s dečkima nego s curama jer mi je s njima bilo zanimljivije - otkriva Pinky koja je dvanaest godina u autosportu, za što je glavni “krivac” njezin suprug Daniel, koji ju je prvi provozao u trkaćem autu. No najprije mu je bila suvozačica, a tek potom postala i supruga. Za svoj dom u Svetoj Nedelji kažu da je - reli kuća.

- U vozilu jako brzo čitam podatke jer i zavoji brzo dolaze, a ja moram najaviti dva unaprijed kako bi se vozač znao pripremiti za to što ga očekuje na stazi. Koncentracija je strahovita i kad uletimo u cilj, najprije se napijem vode. Adrenalin me još dugo drži, a utrka se prepričava danima. I mušterijama u salonu zabavni su moji doživljaji na utrkama - govori Pinky, koja se natječe u vlastitom vozilu, Mitsubishiju Lancer Evo 3, koji ima 280 konjskih snaga. Izvan trkaće staze vozi mnogo opuštenije i ne divlja na cesti. Uostalom, slogan vozača relija glasi - cesta nije pista.

Tog se pravila pridržava i Kristina Harapin kojoj je ljubav prema autosportu prenio otac Zoran, dugogodišnji reli suvozač. Htjela je postati dio tog svijeta premda je često čula komentare da to nije - ženski sport. Nakon što je dobro svladala administrativne poslove, uporno je nagovarala oca da zajedno voze utrke. Kad je navršila 19 godina, natjecali su se na prvom reliju u Poreču i u Mitsubishiju Lancer Evo X završili treći u svojoj klasi.

sveta nedelja 19.11.2019
rally suvozacice
na slici: kristina harapin,
foto vedran peteh
Vedran Peteh
Kristina je za volanom naslijedila oca

- Bio je to veliki događaj za cijelu obitelj jer tata se tada premjestio na vozačevo mjesto, a ja sam naslijedila njegovo dotadašnje suvozačevo. I morao me slušati dok sam mu govorila kad treba skrenuti ili ubrzati - kaže Kristina, koja je od prošlog ljeta sama u svojoj Škodi Fabiji 1.9 TDI jer vozi kronometar utrke i autoslalom, a tata je preuzeo ulogu menadžera i mentora. No očev najvažniji savjet - da uživa u vožnji, da joj svako natjecanje bude gušt i zabava - prati je na svim utrkama.

Linker
06. ožujak 2024 04:28