Foto: Niko Goga
8. MEĐUNARODNI FESTIVAL FOTOGRAFIJE ORGAN VIDA

Izložbom u Francuskom paviljonu otvoren najveći festival fotografije u Hrvatskoj

Svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom Otkrivanja, sinoć je u Francuskom paviljonu započeo 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida koji će trajati do 24. rujna.

Svečanim otvorenjem izložbe finalista pod nazivom Otkrivanja, sinoć je u Francuskom paviljonu započeo 8. Međunarodni festival fotografije Organ Vida koji će trajati do 24. rujna.

Veliki broj okupljenih ljubitelja fotografije i umjetnosti općenito te pripadnika domaće kulturne scene kroz postav su vodili sami autori-finalisti izložbe, a nakon što je zašlo sunce, pred paviljonom su okupljene pozdravili i ovogodišnji program festival kratko predstavili Marina Paulenka, direktorica, članovi žirija Louise Clements i Phillip Toledano, te kustosica izložbe finalista Lea Vene. Svečano otvorenje nisu propustila brojna imena društvenog života poput: Maksim Mrvica, Mara Bratoš, Nikša Kušelj, Iva Mihalić, Kristina Krepela, Livio Badurina, Damir Markovina, Petar Cvirn, Tomislav Bahorić i brojni drugi.

Srijeda na Organu Vida donosi otvaranja dviju vrijednih i zanimljivih izložbi. U Galeriji Zvonimir u 18 sati svečano se otvara izložba Lekcije iz ’91 . kustosice Sandre Vitaljić, koja okuplja autore iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije i donosi njihove fotografije snimljene za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Hrvatski muzej arhitekture HAZU ugostit će izložbu Past is Now koja se otvara u 20.30 sati. Izložba putem fotografija propituje status quo i potencijal prošlosti u sadašnjosti na području bivše Jugoslavije: od kulturnih stereotipa i glazbenih mitova do ratnih situacija i obećanja Europe.

Četvrtak je u znaku razgovora s autorima; u Zagrebačkom plesnom centru svoje će radove kroz razgovor s publikom predstaviti sudionik finalne izložbe Otkrivanja Pierre Liebaert koji je snimao pripadnike sado-mazo zajednice regrutirane putem oglasa te Dragana Jurišić, umjetnica koja fotografijama bilježi potragu za izgubljenom zemljom i identitetom te pokušava rekreirati i tako razriješiti konfliktne emocije i sjećanja na Jugoslaviju. Član žirija, američki fotograf Phillip Toledano u Galeriji Kranjčar ima samostalnu izložbu Možda kojom na zanimljiv način osvještavanja kratkotrajnosti života. Otvorenje je u 20 sati, kada će s umjetnikom razgovarati televizijska urednica u kulturi Vlatka Kolarović.

Festivalski program petkom i subotom obiluje raznim panel diskusijama, izdvajamo onu vezanu uz izložbu Lekcije iz ’91 u subotu u 17 sati u ZPC-u, te dan ranije razgovor o knjizi Pijesak rata člana žirija Donalda Webera. O svojim će umjetničkim praksama i radovima s kojima sudjeluju na izložbama Organa Vida pričati razni umjetnici, a ulaz na sve diskurzivne programe festivala je slobodan. Pored izložbenog, edukativnog i diskurzivnog programa, Organ Vida pripremio je i filmski program koji se sastoji od dvije hrvatske premijere dokumentarnih filmova o istaknutim predstavnicima fotografije, velikanima Nan Goldin i Robertu Mapplethorpeu. Film Sjećam se tvoga lica (2013) intimna je autobiografija Nan Goldin, fotografkinje poznate po vizualnim narativima koji prikazuju njen svijet seksualnih i ovisničkih aktivnosti. Projekcija je u Art parku u petak, dok se Mapplethorpe: Pogledajte slike (2016) počevši od 17. rujna prikazuje u nekoliko termina u Dokukinu Kic.

Zagrebačkoj publici omiljeni Open Show Zagreb na kojem se predstavljaju suvremeni mladi domaći fotografi zakazan je za subotu, u 21 sat u ZPC-u. Po završetku Open Show Zagreba, na terasi ZPC-a održat će se zabava zatvaranja 8. Organa Vida, uz napomenu da će se većina izložbi moći pogledati do 24. rujna.

Detaljan program Festivala, kao i popis izložbi možete pogledati na službenim stranicama Festivala.

Fotograf: Niko Goga

Linker
26. travanj 2024 00:40