FOTOGRAFIJE: DIMENSIONS GETTY IMAGES
Mislite na sebe

Kako se othrvati jesenskim virozama? Postoje četiri načina, a upravo najvažniji često preskačemo

Naš imunološki sustav je u svakom prijelaznom razdoblju osjetljiviji i time podložniji bolestima i infekcijama, ali uz usvajanje zdravih navika (ako smo se tijekom ljeta previše opustili) možemo preživjeti zimu bez ikakvih problema.

Naš imunološki sustav je u svakom prijelaznom razdoblju osjetljiviji i time podložniji bolestima i infekcijama, ali uz usvajanje zdravih navika (ako smo se tijekom ljeta previše opustili) možemo preživjeti zimu bez ikakvih problema.

Promjenom godišnjeg doba, bilo da prelazimo iz zime u proljeće ili iz ljeta u jesen, važno je ojačati imunitet kako bismo se uspješno borili protiv prehlade, gripe i raznih respiratornih infekcija. Kada je riječ o jačanju imuniteta, mnogi od nas pomisle na ispijanje toplog čaja s medom i limunom, no to definitivno nije dovoljno kako bismo ostali zdravi.

Ne morate biti prehlađeni ili gripozni da biste uvidjeli da vam je imunitet oslabio jer to možete prepoznati po konstantnoj iscrpljenosti i umoru.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako biste svoje tijelo na vrijeme pripremili na hladnije dane i izbjegli sezonske viroze.

Prvo i osnovno - kvalitetan san

Zbog užurbanog načina života i stalne prezaposlenosti, na san smo naučili gledati kao na 'nužno zlo' bez kojeg ne možemo funkcionirati. Zbog osjećaja da nemamo dovoljno vremena za sebe i da si nešto uskraćujemo, predugo ostajemo budni (najčešće uz serije i filmove) i onda se pitamo zašto smo manje produktivni i prebrzo se umaramo.

image
Kvalitetan san važan je za prevenciju bolesti.
UNSPLASH

Manjak kvalitetnog sna jako brzo utječe na naš imunitet i postajemo podložniji virusima i bakterijama. Dakle, propustite koju epizodu omiljene serije i stvorite naviku ranijeg lijeganja u krevet kako biste odspavali barem sedam do osam sati. Dok sanjamo, naš organizam ubrzano stvara bijele krvne stanice koje nas štite od bolesti.

Ne zanemarujte pravilnu prehranu

Jedan od čestih mitova kada je riječ o pravilnoj prehrani jest taj da za kvalitetan jelovnik trebamo potrošiti jako puno novca i cijeli dan grickati sirovo povrće. To, naravno, nije istina jer pravilna prehrana prvenstveno znači uravnotežena prehrana.

image
Raznovrsna prehrana čuda čini za imunitet.
UNSPLASH

Drugim riječima, na našem meniju bismo u većoj mjeri trebali imati kvalitetno voće i povrće, proteine u obliku krtog mesa, orašaste plodove poput badema, oraha, lješnjaka i drugih te cjelovite žitarice.

Ne trebamo se odreći ni brze hrane, slastica i grickalica, sve dok one ne čine većinu vaše prehrane. Kombinacija navedenih zdravih namirnica jača imunitet, a možete ih pripremiti na razne načine, tako da osim vašeg organizma uživaju i vaši okusni pupoljci.

Dobre bakterije važan su dio imuniteta

Sigurno znate da u našem tijelu, a naročito u crijevima, obitavaju i dobre i loše bakterije koje su pak dio niza mikroorganizama koje nazivamo mikrobiota. Njihova ravnoteža utječe na zdravlje cijelog organizma jer se čak 80 posto svih imunoloških stanica nalazi upravo u crijevima pa je naš zadatak održati ih zdravima.

image
BioGaia® Protectis tablete za žvakanje dolaze s okusom naranče ili jagode.
BIOGAIA

To možemo učiniti smanjenjem konzumacije procesirane hrane, alkohola, kave (dvije šalice dnevno su ok) i povećanjem unosa dobrih bakterija. Čak i neki lijekovi i opsesivna higijena mogu poremetiti mikrobiotu. Uz pravilnu prehranu, crijevnu floru možete nadopuniti dodacima prehrani kao što su BioGaia® Protectis tablete za žvakanje koje sadrže kvalitetan soj dobrih bakterija iz roda laktobacila (L. reuteri Protectis).

Vitamin D važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava. Kako ga tijekom hladnijih mjeseci ne možemo dovoljno 'izvući' iz sunčeve svjetlosti, BioGaia® Protectis tablete s dodatkom vitamina D odličan su izbor za jačanje organizma. Osim odraslih, mogu ih koristiti i djeca od treće godine, a dolaze u dva primamljiva okusa - naranče s vitaminom D i jagode.

Fizička aktivnost

Zadnja, ali ne manje važna stavka jakog imuniteta jest redovita fizička aktivnost. Da biste tijelo održali aktivnim, a time i otpornijim na bolesti, ne morate svakog dana ići u teretanu.

image
Bilo koja fizička aktivnost jača organizam, a time i imunitet.
FOTOGRAFIJE: UNSPLASH

Dovoljno je redovito hodati, voziti bicikl, igrati badminton ili bilo što drugo što vas održava aktivnima. Važno je samo da ne budete pasivni, posebice ako imate sjedilački posao!

BioGaia® proizvode možete kupiti u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.

Linker
26. travanj 2024 02:11