Glazbena poslastica

3. Backstage Live Pula: Dva vrhunska jazz imena u dva dana nastupaju u Istri, nakon više od godinu dana čekanja

FORQ i Antonio Sánchez Special Quartet sa Donnyjem McCaslinom, Miguelom Zénonom & Scottom Colleyem u Istarskom narodnom kazalištu u Puli nastupaju 6. i 15. srpnja.

Čak dva inozemna jazz kvarteta koji okupljaju vrhunske jazz glazbenike, ovoga će ljeta obogatiti kulturnu, a ujedno i turističku ponudu u Puli! U sklopu jazz festivala 3. Backstage Live Pula 2021. nastupa američki instrumentalni fusion kvartet Forq (6. srpnja) i Antonio Sánchez Special Quartet with Donny McCaslin, Miguel Zénon & Scott Colley (15. srpnja). Koncerti će se održati u Istarskom narodnom kazalištu s početkom u 21 sat! Ove smo glazbenike trebali gledati već prošloga proljeća u Puli, no Festival je zbog pandemije koronavirusa morao biti odgođen.

"Intencija Backstage Live Pula Festivala je to da se čuju što je moguće različitije vrste glazbe i da se razbije taj stereotip o jazzu kao glazbi za intelektualce, glazbi koja nije za svakoga. Antonio Sánchez je stari znanac hrvatske publike jer je u Hrvatskoj nastupao kao bubnjar Dianne Reeves i Pata Methenyja”, istaknuo je pokretač i organizator Festivala te strastveni ljubitelj jazza Dražen Kokanović.

Fusion bandu "Forq", koji je osnovao osnivač legendarne grupe Snarky Puppy, ovo je prvi hrvatski nastup. Band izvodi dinamičnu glazbu i posvećen je istraživanju novih zvukova. Grupu čine četvorica sjajnih improvizatora, ali najnevjerojatniji dojam ostavljaju njihove neobične i nezaboravne skladbe koje donose mješavinu žanrova.

Pogledajte video

Sastav su utemeljili klavijaturist Henry Hey, koji je svirao s Davidom Bowiejem, Empire of the Sun i Jeffom “Tainom” Wattsom, i basist Michael League, Grammyjem nagrađeni voditelj sastava Snarky Puppy.

Antonio Sánchez, višestruko nagrađivani i jedan od najtraženijih bubnjara na međunarodnoj jazz sceni, ovoga puta u Pulu dolazi kao dio super grupe talentiranih glazbenika - Antonio Sánchez Special Quartet with Donny McCaslin, Miguel Zénon & Scott Colley. 15. srpnja s njim nastupaju još tri vrhunska virtuoza: Miguel Zenon (alt saksafon), Scott Colley (kontrabas), Donny McCaslin (tenor saksofon). Repertoar ove super grupe s korijenima u tradiciji i modernim zaokretom, pruža očaravajuću glazbenu avanturu u svakom trenutku!

Antonio Sánchez je snimao i nastupao na turnejama uz glazbenike kao što su Chick Corea, Gary Burton, Kenny Werner, Charlie Haden, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Dee Dee Bridgewater i Dianne Reeves. Surađuje i s novijom generacijom glazbenika među kojima su i Joshua Redman, Chris Potter, John Patitucci, David Sanchez, Marcus Roberts, Avishai Cohen, Miguel Zenon, Scott Colley, Dave Samuels, Luciana Souza, Billy Childs i Claudia Acuña. Osim toga, void i vlastite sastave s kojima je snimio sedam albuma. U ostvarenju tih projekata uz njega su svirali slavni glazbenici, među ostalima Joe Lovano, Pat Metheny, Chick Corea, Christian McBride, Brad Mehldau, John Scofield i Miguel Zenon.

image
Antonio Sanchez
JUSTIN BETTMAN

Ograničen broj ulaznica u prodaji online te na blagajni Istarskog narodnog kazališta. Koncert će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama koje će vrijediti na dane koncerata.

Čitajte i: Bogat program u srpnju: Riječko Art kino ljetne noći ispunjava filmovima domaćih i stranih autora

Više o izvođačima

Forq je do sad objavio četiri studijska albuma: “Forq”, “Batch”, “Threq” i krajem prošle godine objavljeni “Four”. Sadašnji članovi su glazbenici bogatog iskustva: gitarist Chris McQueen (Snarky Puppy, Bokanté), bubnjar Jason “JT” Thomas (Roy Hargroveov RH Faktor, Marcus Miller, Mark Lettieri Trio, Snarky Puppy) i basist Kevin Scott (Wayne Krantz, Jimmy Herring, Col. Bruce Hampton). Tijekom svoje bogate osmogodišnje koncertne aktivnosti sastav Forq je do sad svirao u SAD-u, Europi, Kini, Australiji, nastupivši na uglednim međunarodnim festivalima, uključujući North Sea Jazz Festival, Jazz A 'Vienne, Udine Jazz Festival, Upstream Festival, Wangaratta Jazz & Blues festival u Australiji i GroundUP Festival u Miami Beachu.

Antonio Sanchez je dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada, između ostalog peterostruki dobitnik nagrade Grammy. Rođen je 1. studenoga 1971. u Mexico Cityju, kao unuk meksičke filmske zvijezde Ignacija Lopeza Tarsoa. Za bubnjeve se zainteresirao još kao petogodišnji dječak, kada je svirao uz ploče ansabala kao što su The Beatles, Led Zeppelin, The Police i Rush. Profesionalnu karijeru započeo je u mlađoj tinejdžerskoj dobi svirajući u raznim domaćim rock grupama. Nakon srednje škole, studirao je klasični glasovir na Meksičkom nacionalnom konzervatiriju.

Pogledajte video

1993. upisao je akademiju Berklee, gdje je diplomirao s odličnim uspjehom. Ta mu je škola dodijelila nekoliko stipendija, među kojima su najznačajnije Buddy Rich Memorial i nagrada Zildjian. Glazbeni konzervatorij New England dodijelio mu je stipendiju za magisterij jazz improvizacije.

1997., dok je još studirao, Antoniov mentor, pijanist Danilo Perez preporučio ga je klartinetistu i saksofonistu Paquitu D’Riveri za člansvo u uglednom United Nation Orchestru. Iste godine Sanchez se priključio Perezovom triju, što je rezultiralo brojnim turnejama u inozemstvu i snimanjem albuma. Nekoliko godina nakon toga upoznao je Pata Methenyja koji ga je kasnije pozvao da se priključi njegovom ansamblu. Sanchezov debitantski ansambl s Methenyjem, “Speaking of Now” iz 2002., osvojio je nagradu Grammy u kategoriji “Najbolji album suvremene jazz glazbe”. Istu je nagradu osvojio i album “The Way Up” godine 2005. nastavio je nastupati kao redovan član Methenyjevih kvarteta i trija.

Veliku popularnost stekao je skladavši i odsviravši glazbu za film “Birdman” koji je nagrađen s četiri Grammyja, uključujući onaj za najbolji film. Glazba koju je snimio za ovaj film, a objavljena je na CD-u, još je jedna povrda njegove visoke umjetničke vrijednosti. Za nju je dobio nagradu Udruženja filmskih kritičara Austina, Denvera, Iowe, Las Vegasa, Phoenixa i St. Louisa te Saveza filmskih novinara. Sanchez se također bavi pedagoškim radom i podučava diljem svijeta. Njegov prvi DVD s instrukcijama pojavio se 2008. godine, kao dio serije Hudson Music's Music Master.

Linker
19. travanj 2024 04:51