FILMSKI FESTIVAL

Brojni poznati na otvorenju ZFF-a: Svi su htjeli vidjeti kosovski film koji je osvojio Sundance

Nakon što je prošle godine punoljetnost dočekao u online izdanju, Zagreb Film Festival se za svoje 19. izdanje vratio u KIno Studentskog centra, odakle je i krenula njegova priča, a uz rekordna 134 filmska naslova u programu već je na otvaranje privukao brojne poznate filmaše i filmofile poput Nine Violić, Ide Prester, Čedomira Kolara, Vanje Černjula, Ive Babić, Janka Popovića Volarića...

Festival je otvorila nagrađivana drama "Košnica" kosovske redateljice Blerte Basholli, koji je prvi film u povijesti Filmskog festivala Sundance nagrađen s tri najvažnije nagrade. Basholli nije mogla doći na otvaranje festivala jer je trenutno zauzeta s promocijom filma u SAD-u, gdje je jedan od favorita za oskarovsku nominaciju u kategoriji najboljeg stranog filma, ali zato je poslala video poruku u kojoj je pozdravila sve posjetitelje.

image

Ekipa koja stoji iza ZFF-a: direktor Boris T. Matić, producentica Lana Matić, koordinatorica programa Selma Mehadžić i izvršni direktor Hrvoje Laurenta

RONALD GORSIC/CROPIX

- Zagreb je jedan od meni najdražih gradova, pa mi je zato posebno žao što ne mogu biti s vama, ali jako mi je drago što je "Košnica" dobila čast da otvori festival - kazala je kosovska redateljica.

Film je snimljen prema istinitom događaju o ženi čiji je muž nestao u ratnom vihoru, a njezin pokušaj da samostalno počne zarađivati i tako osigura bolju budućnost za svoju obitelj patrijarhalna seoska zajednica njezinu dočekuje agresivnim otporom.

Festival je svečano otvorio Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba, koji je istaknuo da je i inače vjerni posjetitelj ZFF-a te da je zahvaljujući njemu otkrio brojne filmaše poput Sofije Coppole i Andreja Zvjaginceva.

image

Festival je otvorio Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba

RONALD GORSIC/CROPIX

Samo otvorenje prošlo je uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera. No, i uz obaveznu distancu i nošenje maski, posjetitelji su pronašli način kako se zabaviti - prvenstveno uživajući u glazbi Zagrebačkog orkestra ZET-a, koji je svirao skladbe iz filma "Tko pjeva zlo ne misli".

Tradicionalni dio otvaranja bila je i dodjela Nagrade Albert Kapović koju za istaknuto postignuće u području filmske umjetnosti ili doprinos kvaliteti i promociji hrvatskog filma dodjeljuje Hrvatska udruga producenata. Ove godine nagradu su zaslužili utemeljiteljica i prva voditeljica Odjela za promociju i plasman HAVC-a Ivana Ivšić te producent Danijel Pek.

image

Producent Danijel Pek dobio je Nagradu Albert Kapović

RONALD GORSIC/CROPIX

Zagreb Film Festival traje do 21. studenog, kada će biti zatvoren dodjelom glavne festivalske nagrade - Zlatnih kolica.

Pogledajte tko je sve došao na otvorenje ZFF-a.

image

Producent Čedomir Kolar s glumicom Anjom Matković

RONALD GORSIC/CROPIX
image

Glumac i član žirija TV showa Supertalent Janko Popović Volarić

RONALD GORSIC/CROPIX
image

Glumica Iva Babić i fotografkinja Vladimira Spindler

RONALD GORSIC/CROPIX
image

Voditeljica marketinga Martina Matušin i glazbenica Ida Prester

RONALD GORSIC/CROPIX
image

Direktor festivala Boris T. Matić i direktor fotografije Vanja Černjul

RONALD GORSIC/CROPIX
image

Boris T. Matić u društvu ravnatelja HAVC-a Christopher Peter Marcich

RONALD GORSIC/CROPIX
Linker
17. travanj 2024 00:54