Promo
BIJELI, BIJELI DAN

Čangrizavi melankolični policajac osvojio je žiri 22. Motovun Film Festivala

Najbolji film ovogodišnjeg 22. Motovun Film Festivala je film 'Bijeli, bijeli dan' redatelja Hynura Palmasona koji je osvojio glavnu nagradu, dok je nagradu filmskih kritičara osvojio film 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske.

Žiri u sastavu Hana JušićOgnjen Glavonić i Michał Chaciński dodjelio je nagradu 'Propeler Motovuna' filmu 'Bijeli, bijeli dan' redatelja Hlynura Pálmasona. Intrigantna priča s Islanda osvojila ih je jer kroz korištenje elemenata žanra propituje emocionalni i psihološki teret žalovanja, na stilski idiosinkratičan način.

- Ovaj gorko slatki portret čangrizavog melankoličnog policajca ostavio je na nas dubok utisak i odluka je bila jednoglasna - naveli su članovi žirija.

Promo

Žiri u sastavu Birgitte WenbergerSven SchwarzDaniel Ebner dodijelio je nagradu žirija kritičara FIPRESCI Hrvatskoj manjinskoj koprodukciji 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, film koji je izabran kao jedan od tri finalista za Nagradu LUX 2019. Europskog parlamenta, koja će se dodijeliti krajem studenog.

Radnja filma, nastalog u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, smješten je u istočnu Makedoniju gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca kako bi ih pratila sreća. Ovaj put zaronila je i ugrabila ga prije drugih Petrunija, što je razbjesnilo njene suparnike. Makedonska crna komedija 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' na Brdo filmova došla je ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom filmskom festivalu. 

- Glavna glumica nas je osvojila svojom izvrsnom glumačkom izražajnošću i brzo uvjerila da je glavni lik pametna žena koja ima složenu osobnost i koja otkriva svoju moć tijekom filma. Ona je simbol potrebe za slobodom u mnogim područjima i ukazuje na potrebne promjene. Film je crna komedija, izvrsno režiran, montiran, dinamičan i brzo uvlači gledatelja u svoj svijet - naveo je žiri u obrazloženju odluke.

Promo

Linker
22. listopad 2020 10:56