Profimedia
ROCK AND ROLL KUĆA SLAVNIH

Depeche Mode i Pearl Jam kandidati za Rock and roll kuću slavnih

Rock and roll kuća slavnih objavila je popis nominacija za 2017. godinu. Na popisu je trenutačno 19 imena, a u prosincu će biti objavljeno pet imena koji će postati članovi prestižnog društva zaslužnih rokera.

Rock and roll kuća slavnih objavila je popis nominacija za 2017. godinu. Na popisu je trenutačno 19 imena, a u prosincu će biti objavljeno pet imena koji će postati članovi prestižnog društva zaslužnih rokera.

Kuća slavnih postoji od 1983. i svake godine se u nju biraju glazbenici i bendovi za koje se smatra da su imali velik utjecaj na rock-glazbu. Uvjet da bi izvođač uopće došao u priliku da bude nominiran jest da je njegov prvi album snimljen prije najmanje 25 godina.

Prošle godine su primljeni N.W.A., Cheap Trick, Chicago, Steve Miller i Deep Purple, a određeni su krugovi smatrali ulazak legendarne američke hip-hop skupine N.W.A. prilično kontroverznim. Gene Simmons, frontman benda Kiss, bio je posebno ljut i ogorčen što u Rock and Roll kuću slavnih ulazi rap sastav.

Na ceremoniji ulaska u Kuću slavnih Mc Ren, član N.W.A.-a, odgovorio je Simmonsu – "Želim poručiti gospodinu Simmonsu da je hip-hop oduvijek ovdje. Mi trebamo biti tu!“, a drugi član grupe, poznati reper i glumac Ice Cube kasnije je izjavio – "Pitanje je jesmo li mi rock and roll. O, da, itekako jesmo. Rock and roll nije instrument, to nije čak ni glazbeni stil, to je duh koji se provlači kroz glazbu još od bluesa, jazza, bebopa, soula, rock and rolla, R&B-a, heavy metala, punk rocka i da, hip-hopa!“

Popis ovogodišnjih nominacija poprilično je raznolik i šaren i sigurno će pravovjerni rokeri opet imati nekih prigovora. Nominirani su Bad Brains, The Cars, Chaka Khan, Chic, Depeche Mode, Electric Light Orchestra, J. Geils Band, Jane’s Addiction, Joan Baez, Joe Tex, Janet Jackson, Journey, Kraftwerk, MC5, Pearl Jam, Steppenwolf, Tupac Shakur, Yes i The Zombies.

Na ovom širokom popisu doista ima iznenađenja, ali tek u prosincu ćemo doznati hoće li izbor novih "stanara" Kuće slavnih biti kontroverzan i u kojoj mjeri.


Linker
26. travanj 2024 01:59