PR
MEĐUNARODNI FESTIVAL DIZAJNA

Dodijeljene nagrade najboljim mladim autorima festivala Dan D

Dodijeljene su nagrade najboljim mladim autorima i autoricama ovogodišnjeg međunarodnog festivala dizajna Dan D. Nizozemski dizajner Jesse Howard, slovenska multimedijalna umjetnica Nataša Mušović, mađarski ilustrator Gergő Kovács i talijanski teoretičar dizajna Silvio Lorusso odabrali su najbolje mlade autore: prva nagrada otišla je u ruke Gale Marije Vrbanić za rad KROP (set za “uradi sam” izradu majica), drugu nagradu osvojio je rad Marina Nižića RIJEKNIK (rječnik riječkih riječi), dok je treća nagrada otišla u ruke Kradljivicama, odnosno Karli Čotić, Dorji Horvatić i Karli Novak, za vizualni identitet festivala KRADU.

U prvonagrađenom radu Gale Marije Vrbanić, setu za „uradi sam“ izradu majica KROP, žiri je prepoznao modularnost koja se proteže kroz čitav proizvodni proces čime se on otvara širokoj publici. Riječ o low budget projektu koji ima iznimno raznoliku praktičnu primjenu.

Rad Marina Nižića RIJEKNIK zaslužio je drugu nagradu zbog poticanja veze s lokalnom kulturom i nasljeđem. Žiri je impresioniralo grafičko oblikovanje knjige, ali i opširan istraživački rad koji iza nje stoji.

Treća je nagrada otišla u ruke tima Kradljivice za izradu vizualnog identiteta Kazališne revije Akademije dramske umjetnosti (KRADU) u kojem je žiri prepoznao dobru dizajnersku ideju koja promatrače poziva na interakciju. Odvažno poigravanje s imenom festivala duhovito odzvanja u hrvatskom kontekstu.

Ove je godine žiri posebno priznanje dodijelio radu Andreja Đukića i radu talijanskog tandema Kaspar Hauser, a nagrade je dobitnicima uručila posebna gošća festivala Colinda Evangelista.

Linker
19. travanj 2024 04:57