Ne propustite!

Dodjela nagrade ‘Rock&off‘ uživo početkom veljače: U konkurenciji je i pet velikih jazz imena

Najboljeg u kategoriji ‘jazz&off‘ moći ćete saznati na trećoj dodjeli Rock&off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture.

Čak pet imena natječe se u kategoriji "jazz&off" izvođača godine nezavisne novinarske nagrade "Rock&Off". Lanjskim dobitnicima, bendu "Chui", konkuriraju "Doringo", "Tamara Obrovac", "Transhistria Ensemble" i Jazz orkestar HRT-a, "Trokut" i Zvjezdan Ružić. Najboljeg među njima saznat ćemo na trećoj dodjeli Rock&off nagrada u zagrebačkoj Tvornici kulture, 4. veljače.

image
Chui
PROMO

Chuijevci, predvođeni neumornim Tonijem Starešinićem, treću godinu zaredom brane titulu najboljeg domaćeg jazz&off izvođača. Iz neobaveznih jam sessiona razvio se jedan od najuzbudljivijih domaćih bendova čije je svako novo izdanje otkrivanje jednog dosad neistraženog glazbenog prostora, a svaki koncert rušenje tabua i ustaljenih obrazaca svirke. Da, Chui treba "chuti" uživo, a dok čekamo povratak live nastupima, poslužit će njihov još uvijek aktualni album, bestseller „Iz kapetanovog dnevnika“.

image
Doringo
PROMO

"Doringo" su instrumentalni sastav iz Zagreba koji svoj zvuk žanrovski svrstava u "geo rock". Njihovu 2020. osvježili su novi članovi, Mak Murtić i Lucija Stanojević, čime je onaj „geo“ u opisu zvuka Doringa dobio još zanimljiviju intonaciju. Kako i sami navode, „glazba je definitivno avanturistička i vodi vas na putovanje diljem globusa“, a pri boljem namještanju koordinata pomoći će i novi album „Budem budem“ čiji je izlazak planiran za početak 2021.

image
Tamara Obrovac, Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a
PROMO

Glazbena tvrdoglavost Tamare Obrovac isplatila joj se, unatoč svim nesretnim okolnostima za koje se pobrinula 2020.: uspješno je realiziran projekt i album „Villa Idola“ snimljen u suradnji Transhistria ensemble i Jazz orkestra HRT-a. Tamarin autorski rad, temeljen na kombinaciji „poznavanja materije i improvizacije“, dobio je još jedan sloj zvuka, a time i novu publiku koja se pridružuje odanoj vojsci Tamarinih fanova širom Europe. Brojnim pitanjima o budućnosti pridružujemo i ovo: čime će nas sljedeće Tamara iznenaditi?

image
Trokut
PROMO

Electronic jazz grupa Trokut svojevrsna je supergrupa budući da je čine članovi koji su već ostvarili svoje ime na domaćoj jazz (ali i off!) sceni. Naziv njihovog debitantskog albuma, „Shapeless“, ujedno je i njihov program: tradicionalna jazz škola u kombinaciji sa suvremenim glazbenim pravcima opire se bilo kakvom poznatom obliku i svrstavanju u ladice. Kad pomislite da ste na poznatom teritoriju, Trokut vam otme tlo pod nogama – nije li to, uostalom, i poanta cijele priče?!

image
Zvjezdan Ružić
PROMO

Nesvakidašnjom izvedbom hrvatske himne s Josipom Lisac, kvarnerski pijanist Zvjezdan Ružić dospio je u radar šire javnosti koju je dodatno zaintrigirao njegov melotron, instrument kojeg ne nalazimo toliko često u popisu glazbene opreme današnjice. Projektom „Pianotron“ Ružić je pobrao pohvale glazbene kritike, a njegovi nastupi zaintrigirali su publiku širom zemlje, uključujući i životinjski auditorij na Brijunima te u zagrebačkom parku Maksimir! Na svu sreću, Ružić tek hvata zalet za još veće stvari...

Podsjećamo i na glasovanje za Iskonovu nagradu publike – svoj glas jednom dnevno može dati svaki zaljubljenik u dobru domaću glazbu od 15. do 31. siječnja i to na Iskonovim stranicama.

Više o trećem izdanju Rock&Off nagrade saznajte službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici i pratite nas 4. veljače uživo iz zagrebačke Tvornice kulture!

Linker
16. travanj 2024 04:04