Screenshot Youtube
Uskoro stiže u kina

Dramatična filmska priča o Tolkienovim mladim danima razljutila njegovu obitelj: 'Ovo nismo odobrili'

Priča o mladim danima autora "Gospodara prstenova", koja u kina stiže u svibnju, izazvala je bijes Tolkienove obitelji jer navodno nisu odobrili film niti sudjelovali u njegovom stvaranju. Glavni glumci i redatelj odmah su stali u njegovu obranu.

Priča o mladim danima autora "Gospodara prstenova", koja u kina stiže u svibnju, izazvala je bijes Tolkienove obitelji jer navodno nisu odobrili film niti sudjelovali u njegovom stvaranju. Glavni glumci i redatelj odmah su stali u njegovu obranu.

Britanski pisac John Ronald Reuel Tolkien, čija fantasy djela "Gospodar prstenova", "Hobit" i fantasy biblija "Silmarillion" već desetljećima potiču maštu onih najmlađih pa i najstarijih, u velikoj je mjeri oblikovao ovaj književni žanr, a sada je posthumno dobio i biografski film koji prati njegove najranije dane.

1968 - Professor J.R.R. Tolkien: Author if the Lord of the Rings., Image: 209992988, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Film jednostavnog naziva "Tolkien" režirao je finski redatelj Dome Karukoski, a bavi se Tolkienovim životom prije stvaranja Međuzemlja - njegovim prijateljstvima, ljubavima, odlasku u Prvi svjetski rat koji ga je i potaknuo na stvaranje jednog od najljepših i najkompleksnijih fantasy svjetova. Tolkiena u filmu glumi mladi glumac Nicholas Hoult, poznat po ulozi pisca J.D. Salingera u filmu "Rebel in the Rye", dok Tolkienovu životnu ljubav Edith Bratt glumi Lilly Collins.

Njihovu ljubav Tolkien je pretočio u priču o vilenjakinji Lúthien Tinúnivel koja se zaljubila u smrtnika Berena, a koju možemo naći u "Silmarillionu". Ovu knjigu Tolkien je smatrao svojim najvažnijim djelom, no nije ju uspio završiti pa je taj zadatak pripao njegovom sinu Christopheru. Inače, Tolkien je na Oksfordskom sveučilištu radio kao profesor te je bio stručnjak za starije oblike engleskog. Na sveučilištu je upoznao C. S. Lewisa koji je napisao "Kronike iz Narnije", no on se neće pojaviti u filmu.

Tolkien Instagram

Iako još nije ni u kinima, film "Tolkien" izazvao je ljutite reakcije njegove obitelji nakon nedavne premijere. U priopćenju su objavili kako Zaklada J.R.R. Tolkiena nije odobrila, autorizirala ni sudjelovala u nastanku filma te da ne podržava njegov sadržaj. Produkcijska kuća Fox Searchlight Pictures kao odgovor je poručila da se ponosi ovim filmom koji se prvenstveno bavi ranim godinama Tolkienova života, a ne njegovim djelima.

U obranu filma stao je i glumac Nicholas Hoult: "Mislim da je film napravljen s puno poštovanja iz kuta Tolkienova obožavatelja. Imao je nevjerojatan život i nadam se da će njegova priča i dalje inspirirati publiku", poručio je Hoult. Lily Collins na to je rekla da bi njegovi fanovi trebali znati tko je osoba koja stoji iza najpoznatijih fantasy priča na svijetu.

Tolkien Facebook
Lily Collins Nicholas Hoult

Karukoski, kojeg je Tolkienovo "Međuzemlje" ohrabrilo da se odupre vršnjačkom nasilju u školi, rekao je kako je uvjeren da bi se Tolkienu svidio film. "Pa, nisu još vidjeli film. Napravljen je iz ljubavi i iz divljenja prema profesoru. Čudno je uopće pomisliti da veliki pisac poput njega ne bi htio ovu dramatičnu i predivnu priču na filmskom platnu", izjavio je redatelj.

"Tolkien" će se u Velikoj Britaniji premijerno prikazati 3. svibnja, a 10. svibnja stiže u kina diljem svijeta.

Linker
26. travanj 2024 19:49