Getty Images
REKORDNA PRODAJA

Ed Sheeran novim albumom obara rekorde prodaje

Novi album Eda Sheerana u kratko je vrijeme postao jedno od najprodavanijih glazbenih izdanja u Velikoj Britaniji uopće. Samo u prva tri dana prodano je nevjerojatnih 432 000 kopija.

Treći Sheeranov album "÷" (Divide) u petak je došao u trgovine i vrlo brzo se približio rekorderima po broju prodanih primjeraka u prvom tjednu. Sam vrh drže Adele i njezin album "25" i Oasis s "Be Here Now" s po 800 000 prodanih nosača zvuka u jednom tjednu, a Sheeran bi sada lako mogao skinuti dosadašnji broj 3 koji su držali Take That i njihov album "Progress" s nešto više od 518 tisuća prodanih primjeraka.

Uz to što se prodaje iznad očekivanja, novi je Sheeranov album ušao u još nekoliko zanimljivih statistika. Izgleda da će svih 16 pjesama s albuma ući na top40 listu, a Sheeran bi uskoro mogao postati prvi glazbenik uopće čije četiri pjesme s jednog albuma drže prva četiri mjesta na ljestvici top40. Ovaj album je samo u prvom danu prodan u više primjeraka nego što je ijedan album prošle godine prodan u tjedan dana, a srušio je i rekord streaming servisa Spotify u broju streamanja u jednom danu - na dan objavljivanja streaman je 46,7 milijuna puta. Od prodanih 432 000 kopija čak 63% su CD-i i vinili, 31% su downloadi, a preostalih 6 % čine "streamovi ekvivalentni prodaji".

Još prije nego što je album objavljen, Ed Sheeran je izjavio – "Adele je jedina osoba koja je u proteklih deset godina prodala više albuma od mene, sada je želim nadmašiti. To je velik izazov jer je njezin posljednji album prodan u 20 milijuna primjeraka."

Tek treba vidjeti hoće li se to stvarno dogoditi i hoće li Sheeran dostići Adele, ali prema prvim brojkama sasvim mu dobro ide.

Linker
17. travanj 2024 15:13