Dostojna nasljednica

Ema Jusić predstavila se svojom prvom pjesmom, otkrila nam je savjet djeda Đele: ‘Nikada nemoj biti zadovoljna...‘

Unuka legendarnog dubrovačkog glazbenika Đele Jusića, dolazi iz dobro ‘potkovane‘ muzičke obitelji, u razgovoru za Gloria.hr otkrila je da piše od svoje 10. godine, a sada je konačno predstavila i svoju prvu pjesmu.

Proslavljena glazbena obitelj Jusić dala nam je još jedno ime, na koje treba obratiti pozornost. Od maestra Đela, do roditelja Paule i Đela juniora, Ema Jusić novi je glas iz obitelji koju slušamo već godinama. Ova djevojka, kaže ako nije na fakultetu ili u glazbenoj školi, doma je za klavirom: "Sviram, pjevam, uživam." Ema Jusić je ime koje zapamtiti svi koji čuju njezin glas. Nekima je već ime možda i poznato, radi prošlogodišnjeg koncerta u čast Đela Jusića, La Musica di Notte, gdje je očarala goste izvedbom pjesme "To sam Ja", Đele Jusića i Arsena Dedića.

Ema je studentica od 22 godine, školuje se na studiju odnosa s javnošću, uz to ide u glazbenu školu na odsjek solo pjevanja. Rođena je u Zagrebu no radi makedonskih korijena s majčine, te dubrovačkih korijena s očeve strane, ne smatra se "pravom Purgerkom". Ovog tjedna Ema je doživjela i veliki uspjeh u svojoj karijeri, objavljena je njezina prva pjesma "Dovoljna", koju prati i spot, a to će biti, nada se Ema, odskočna daska za njenu karijeru mlade pjevačice.

Pogledajte video

O ovom sanja od malih nogu

Prvo glazbeno iskustvo, prisjeća se Ema, imala je s tek tri godine, u vrtićkom zboru kojeg su osnovali njeni roditelji. Od tih malih godina u djetinjstvu, interes za glazbom na njoj je bio jako vidljiv, a kako je odrasla u obitelji okružena glazbenicima, od obitelji je stekla znanje i dobila ogromnu podršku. Najveći kritičar joj je - ona sama. "Težim ka savršenstvu" priča nam Ema, kako se drži savjeta svog nona. "Nikada nemoj biti zadovoljna do te mjere da se prestaneš truditi, uvijek možeš bolje", savjetovao je Emi njen djed Đelo Jusić.

image
Ema s nonom Đelom i tatom Đelom Jr.
PRIVATNI ALBUM

Osim podrške, obitelj joj je i najveća inspiracija da ostvari svoj pjevački san. "Od mojih roditelja, do mog nona Đele, dunda Ibrice... svi imaju nevjerojatan talent i zavidnu karijeru iza sebe", kaže Ema, koja baš radi toliko nanizanih imena iza sebe, ima zadatak, nastaviti glazbenu lozu Jusić i to u najboljem mogućem izdanju.

Osim svoje obitelji, Emi za glazbu daju inspiraciju imena poput Elle Fitzgerald, Ette James i Edith Piaf, radi grandioznih i posebnih glasova koje te tri žene nose, dok je iz suvremenih pjevačica izdvojila Lady Gagu. "Puno je ljudi samo vidi kao ekstravagantnu osobu, ali ona posjeduje itekakav pjevački talent", kazala je Ema u razgovoru za Gloria.hr.

Prva pjesma 'Dovoljna'

"Pjesme pišem od malih nogu" prisjeća se Ema, koja je prvi tekst napisala već s 10 godina. "Bio je i na razini desetogodišnjaka pa se s njime pretežito i ne hvalim" našalila se pjevačica. Već je s 13 godina napisala prvi ozbiljan tekst te je tad shvatila kako su joj dovoljni papir i olovka kako bi prenijela sve emocije koje drži u sebi. Od tad aktivno piše pjesme, ali i poeziju, no o tome kaže, nekom drugom zgodom.

image
Ema Jusić objavila je svoju prvu pjesmu 'Dovoljna'
LANA BILANDZIC

Do danas je napisala oko 50 pjesama, no pjesma "Dovoljna" ima joj posebno značenje - proizašla je iz Eminog vlastitog životnog iskustva - i stavljanje same sebe na drugo mjesto. "Kroz život sam posvetila vrijeme ljudima koji toga nisu bili vrijedni, samo su me razočarali s vremenom, razmišljala sam o njihovoj sreći, njih stavljala na prvo, a sebe na drugo mjesto", priča Ema. No, kreativci takve situacije koriste za inspiraciju, te je tako i nastao tekst pjesme Dovoljna.

Čitajte i: Kako nam je Đelo Jusić govorio o smislu života: 'Moji unuci su moj đardin s najljepšim cvijećem'

Stjepko Zebec (23), Emin prijatelj i alumni poznate jazz akademije u New Yorku, The New School, s kojim je zapjevala često na svakojakim druženjima, poslao je demo pjesme Emi, i rekao joj da napiše tekst. Tekst pjesme "Dovoljna", motiviran ljubavlju prema glazbi i uz godine iskustva iza Eme, nastao je u samo 15 minuta, a pjesmu su Stjepko i Ema u studiju njenih roditelja snimili u svega dva sata.

image
S ocem Đelom Jusićem jr.,sestrom Hanom i majkom i Paulom
PRIVATNI ALBUM

Kao odlazak u lunapark

Iskustvo snimanja spota za Emu je bilo uzbudljivo, ali sa zadovoljavajućim ishodom. Nije bilo nervoze, nije bilo stresa, nego je Ema usporedila osjećaj s onim koji djeca imaju kad ih roditelji vode u lunapark, što je njoj, kaže, bilo u djetinjstvu "smisao života". Iako joj je iskustvo snimanja u super sjećanju, ipak uvjeti nisu bili lagani. "Bilo je dosta zahtjevno snimati na 38 stupnjeva u stanu bez klime, ali da je lako, mogao bi svatko", kaže Ema.

Na spotu su radila i neka poznata imena, poput Karla Jambrovića čije će ime biti poznato mladima, zbog njegovog pjevanja pod imenom Plavi. Uz njega također su na spotu radili Sara Horvatić, Bruno Hozdić. Koreografkinja Nina Jagušt rasplesala se uz plesačice: Mariju, Leu i Brunu. U spotu Ema nosi odjevne kombinacije linije "Svoya", Lee Horvat, dok je za frizuru bio zaslužan salon Marcela, a za šminku visažistica Paula Jukić.

image
LANA BILANDZIC

Emin je san baviti se glazbom, u tome pronalazi mir i to najviše voli. "Treba biti realan, ali ako se moj trud i rad na kraju pokažu kao nešto od čega mogu živjeti, nema sretnije osobe od mene", odgovorila je na pitanja što još možemo dalje očekivati od nje, dodaje da možemo mnogo očekivati od nje radi avanturističkog duha. Kaže i da ako je na sljedećem nastupu čujemo kako pjeva potpuno drugi žanr, poput opere, da se ne iznenadimo, jer ona uživa u muziciranju raznih vrsta.

Linker
16. travanj 2024 19:06