IRA TOMIĆ & JOHN KARDUM
Vrelo zvuka

Etno spektakl: Pazinska Veja i Riječanin Zoran Majstorović gostuju na koncertu u Zagrebu

Program koji u Zagreb dovodi umjetnike etno, world music i tradicijske glazbe i ovog četvrtka u Močvaru dovodi dva poznata i priznata projekta domaćih glazbenika.

Zvukovi Istre i Primorja moći će se čuti na koncertu u četvrtak 19. studenog, u klubu Močvara, u sklopu programa Vrelo zvuka tijekom cijele 2020. održavao zanimljive etno/world music koncerte, a sada smo su pripremili pravu poslasticu - vraća se Veja, a prvi put će ugostiti i Zorana Majstorovića. Koncert koji se ne propušta, a za sve one koji će zbog ograničenog broja mjesta ostati bez istih organizatori su pripremili i live stream koncerta.

Iako je koncert besplatan, zbog ograničenog broja sjedećih mjesta, ulaznice je potrebno rezervirati putem linka.

Veja, Pazin

Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Sama riječ "veja" znači "obred bdijenja", također to je naziv za granu i staro ime za grad Krk.

Pogledajte video

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem istarske tradicijske glazbe. Inače, Goran je istaknuti, svestrani i aktivni etno stvaratelj. Osim što je muzikolog i etno istraživač, pokrenuo je već sad dobro poznati TradInEtno Festival koji se održava od 2009. godine.

Njihov prvi album, "Dolina mlinova" iz 2014. godine pokazao je njihovu snagu i predstavio bend kao jedan od zanimljivijih trad/etno bendova iz Hrvatske. "Dolina mlinova" je postala instant klasik u world music krugovima, a Veja bend kojeg se naprosto mora slušati, a posebno doživjeti uživo. Ove godine je Veja krenula s radom na novom albumu, izbacili su pjesmu "Teško majki", a novi materijal će osvanuti tijekom sljedeće godine.

Zoran Majstorović, Rijeka

Zoran Majstorović hrvatski je jazz i etno gitarist, multiinstrumentalist, aranžer, skladatelj i producent. U gotovo 25 godina javnog glazbenog djelovanja sudjelovao je u snimanju mnogih albuma i kompilacija u raznim glazbenim žanrovima, objavio knjige transkripcija i svirao na mnogim jazz i etno festivalima diljem svijeta. Njegovo polje djelovanja nije ograničeno samo na jazz i etno glazbu, već se bavi i drugim aspektima zvuka i glazbe kao što su "sound art", projekti usmjereni k poimanju zvuka kao materijala u umjetnosti, "site-specific" koncerti…

Pogledajte video

Zoran je aktivan u mnogim projektima, od kojih moramo istaknuti njegov Atma Mundi Ensemble, a u Močvaru nam se dolazi predstaviti samostalnim projektom u kojem ćemo slušati tradicijsku glazbu Balkana i Mediterana, kao i autorske kompozicije i improvizacije koje će Zoran izvesti na gitari i više tradicijskih instrumenata.

Vrelo zvuka je Močvarin projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Linker
10. prosinac 2020 00:46