REDATELJA ANTONIJA NUIĆA

Film 'Mali' hrvatski je kandidat za nagradu Oscar

U konkurenciji deset filmova, Mali Antonija Nuića odabran je za hrvatskog kandidata za 92. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine odabire dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti – Oscar, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

15 članova Komisije HDFD-a, u petak 30. kolovoza 2019. godine, tajnim je glasovanjem u 2. krugu natpolovičnom većinom odlučilo da će film "Mali", redatelja Antonia Nuića, biti predstavnik hrvatske kinematografije na 92. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Kandidaturu za Oscara Nuić vidi kao dobru priliku da se u centru filmskog svijeta pokaže kako se i ovdje stvaraju nekakvi filmovi, nada se njima interesantni:

"Svi koji su dosad išli u toj funkciji napravili su dio promocije i vidljivosti hrvatske kinematografije na američkom kontinentu gdje je teže doći jer je to tržište zasićeno filmovima", napomenuo je.

Producent filma Boris T. Matić rekao je kako su ponosni što već drugi put isti tim predstavlja Hrvatsku za kandidaturu za Oscara – prije deset godina bio je to Nuićev "Kenjac".

Dugometražni igrani film "Mali" redatelja i scenarista Antonija Nuića, svojevrsni nastavak omnibusa "Seks, piće i krvoproliće," na prošlogodišnjem 65. izdanju Pulskog filmskog festivala osvojio je Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film, Oktavijana – nagradu Hrvatskog društva filmskih kritičara te Zlatnu Arenu za specijalne efekte. Nakon toga sudjelovao je na nizu festivala, a u Torinu je Franjo Dijak dobio nagradu za najboljeg glumca. 

"Mali" je kriminalistička drama prožeta crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom. Franjo je diler kojem umire supruga, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema. 

Uz Franju Dijaka uloge u filmu tumače Vito Dijak, Rakan Rushaidat, Hrvoje Kečkeš, Bojan Navojec, Robert Ugrina, Živko Anočić, Paško Vukasović, Iva Babić i Ksenija Marinković.

Uži prednominacijski izbor kandidata za najbolji međunarodni dugometražni film 92. dodjele Oscara bit će objavljen u prosincu, a konačni izbor nominiranih znat će se 13. siječnja. Sama dodjela održava se 9. veljače iduće godine u Los Angelesu. 

Linker
21. prosinac 2020 03:38