FILMSKI POČECI IRSKIH REDATELJA

Hrvati idu u Irsku, Irska dolazi na 14. Zagreb Film Festival

U fokusu programa Moj prvi film svake je godine jedna europska država i prvijenci danas etabliranih redatelja. Filmski kritičar Nenad Polimac za 14. izdanje ZFF-a odabrao je nezaobilazna ostvarenja male, ali moćne irske kinematografije, a programom Moj prvi film: Irska ZFF se priključuje nizu manifestacija koje u 2016. obilježavaju stotu obljetnicu irske borbe za nezavisnost.

"Ove godine je u konkurenciji za Oscara za najbolji film irska kinematografija bila zastupljena čak s dva naslova, "Brooklynom" Johna Crowleyja i "Sobom" Lennyja Abrahamsona. Svakako impresivno, reklo bi se, jaka filmska sredina, no sve nije baš tako jednostavno: irski redatelji i glumci imaju bolje uvjete za rad u Londonu i u Hollywoodu negoli u Dublinu, pa to zdušno i koriste. Osim toga, neke od najpoznatijih filmova na irske teme snimili su Englezi, Škoti i Amerikanci (Sestre Magdalenke, Ryanova kći, Miran čovjek), pa je nacionalna obojenost tim problematičnija. Usprkos tome, skupili smo impresivan odabir pravih irskih filmskih debija, koji uz Crowleyjevu "Stanku" i Abrahamsonovog "Adama & Paula", uključuje i film "Angel" najveće irske redateljske zvijezde Neila Jordana, "Moje lijevo stopalo" Jima Sheridana nagrađen s dva glumačka Oscara (Daniel Day-Lewis i Brenda Fricker) te modernističku krimi-komediju "Čuvar zakona" Johna Michaela McDonagha, brata poznatog dramatičara i filmskog redatelja Martina McDonagha. To je filmska revija koju ne biste smjeli propustiti.”, izjavio je selektor Nenad Polimac povodom najave programa.

Neil Jordan danas je poznat kao redatelj bogatoga opusa koji se proteže od srednjostrujaških hitova kao što je "Intervju s vampirom" do mnoštva osobnih art filmova te niskobudžetnih sleepera kao što je "Plačljiva igra". U nešto novije vrijeme istaknuo se i kao pokretačka sila iza TV serije "Borgije". Moj prvi film: Irska donosi Jordanov prvijenac, atmosferični noir "Angel" iz 1982., radnjom smješten u Sjevernu Irsku konfliktnih 80-ih. U fokusu priče je saksofonist Danny u putujućem bendu (tumači ga Stephen Rea koji će kasnije glumiti u gotovo svim Jordanovim filmovima), koji postaje slučajnim svjedokom brutalnog ubojstva svog menadžera i gluhonijeme djevojke. Nastojeći ući u trag bandi maskiranih ubojica, Danny uništava vezu sa svojom djevojkom, a usput i sam postane ubojica.

"Moje lijevo stopalo" prvi je film irskog redatelja Jima Sheridana čije ime vezujemo uz filmove "U ime oca", "In America" te seriju "Zakon braće". Nastao je 1989. prema istinitoj priči o Christiju Brownu (1932. – 1981.), čovjeku oboljelom od cerebralne paralize koji je rođen u siromašnoj obitelji s više od dvadesetoro djece. Priču i nevjerojatnu životnu energiju umjetnika koji je naučio pisati i slikati koristeći lijevo stopalo, jedini dio tijela koji je mogao kontrolirati, publici je prenio tada 32-godišnji irski glumac Daniel Day Lewis koji je za ulogu Christija dobio nagradu BAFTA i prvi od svoja tri Oscara. Film je doživio uspjeh na kino-blagajnama diljem svijeta te je bio nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg filma, najboljeg redatelja i najboljeg adaptiranog scenarija. Osim Day Lewisa, Oscarom je nagrađena i sporedna glumica Brenda Fricker.

Lenny Abrahamson danas je najpoznatiji kao redatelj prošlogodišnjeg filmskog hita "Soba" s Brie Larson koja je za ulogu u spomenutom filmu nagrađena Oscarom, no u vrijeme dok je tražio svoj životni poziv, prekinuvši doktorske studije iz teorijske fizike i filozofije, bio je relativno nepoznat redatelj reklama za pivo. Njegov dugometražni prvijenac "Adam i Paul" (2004.) koji se prikazuje na ZFF-u, crna je komedija o dva džankija koji lutaju ulicama Dublina u potrazi za heroinom. Film počinje tako što se dvojac budi u bunilu usred polja, s tim da je jedan od njih zalijepljen za madrac, a niz njihovih „slavnih” avantura uključuje besmislenu prepirku s beskućnikom te pljačkanje tinejdžera s Downovim sindromom.

Linker
19. travanj 2024 10:03