SHOOTING STAR

Hrvatska glumica među zvijezdama na Berlinskom filmskom festivalu: Uvrštena među 10 najtalentiranijih europskih glumaca

U sklopu programa Shooting Stars bit će predstavljena svjetskim filmskim producentima, agentima i novinarima na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, gdje će joj ujedno biti i dodijeljeno priznanje za nadolazeću europsku zvijezdu. Zvijezda nagrađivane drame ‘Murina‘, mlada dubrovačka glumica Gracija Filipović, tako je naslijedila Zrinku Cvitešić, Mariju Škaričić i Tihanu Lazović, dosadašnje hrvatske osvajačice nagrade Shooting Star.

„Ovo je nevjerojatno. Doista sam uzbuđena i počašćena. Iskreno, kada su mi javili da sam odabrana za Shooting Stars nisam ni shvaćala koliko je to velika stvar. Tek kada sam počela gledati tko je sve bio u tom programu prije mene shvatila sam u kakvom sam se društvu našla”, rekla je Gracija FIlipović (19) nakon što je obznanjeno da će biti ovogodišnja hrvatska predstavnica na Berlinaleu.

A popis prijašnjih Shooting Stars sudionika ne obuhvaća samo renomirane hrvatske glumice, već i ponajveće svjetske filmske zvijezde. Među njima je bio i Britanac Daniel Craig, proslavljen ulogom Jamesa Bonda u serijalu filmova o najpoznatijem fiktivnom tajnom agentu, ali i njegovi sunarodnjaci Andrew Garfield, Rachel Weisz, Carey Mulligan i Riz Ahmed te švedska oskarovka Alicia Vikander, njemačka zvijezda Daniel Brühl i francuske dive Ludivine Sagnier i Melanie Laurent. Listu prijašnjih sudionika nadopunjuju i zvijezde hit TV serijala „Igra prijestolja”, Maisie Williams i Pilou Asbaek te irski glumac Domhnall Gleeson, koji se publici prvi put predstavio u filmskom serijalu o Harryju Potteru.

image

Gracija Filipović proslavila se debitantskom ulogom u drami 'Murina'

NEJA MARKIČEVIĆ

U prestižno društvo Gracija je uvrštena zahvaljujući debitantskoj ulozi u obiteljskoj drami „Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Kao buntovna 16-godišnja Julija čiji odnos s autoritarnim ocem dođe na kušnju za vrijeme posjeta dugogodišnjeg obiteljskog prijatelja, mlada Dubrovčanka zaslužila je pohvale gledatelja i kritike, a vrhunac je svakako bilo priznaje na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je „Murina” osvojila nagradu Camera D'Or za najbolji debitantski film.

„Impresionirala nas je intuitivnom i originalnom izvedbom, čija je razina zrelosti puno veća od njezinih godina”, napisao je žiri programa Shooting Stars u objašnjenju zašto su baš odabrali Graciju da bude među najboljim mladim europskim glumcima.

Na velikoj pozornici Berlinskog filmskog festivala, gdje će od 11. do 14. veljače biti predstavljeni, uz Graciju će biti još devetoro europskih glumaca - Marie Reuther (Danska), Anamaria Vartolomei (Francuska), Emilio Sakraya (Njemačka), Clare Dunne (Irska), Hanna van Vliet (Nizozemska), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Šturbej (Slovenija), Evin Ahmad (Švedska) i Souheila Yacoub (Švicarska).

image

Desetoro europskih glumaca odabranih za ovogodišnji program Shooting Stars

EFP

Promocija mladim glumcima

Svi su oni već poznati glumci u svojim državama, no neki od njih stekli su i svjetsku slavu. Francuskinja Anamaria Vartolomei tako je glavna zvijezda filma „Happening”, prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog lava u Veneciji, a Šveđanku Evin Ahmad možemo gledati na Netflixu u serijalu „Snabba Cash”.

Shooting Stars pokrenut je 1998. kako bi se osigurala promocija mladim europskim glumcima. Prvih godina svaka od članica European Film Promotiona poslala bi svojeg glumca, no kada je taj broj postao prevelik, odlučeno je uvesti žiri i ograničiti broj mogućih glumaca na deset. Tako od 2008. svi predloženi glumci nakon lokalne nominacije, u Hrvatskoj kandidata odabire krovna organizacija Hrvatski audiovizualni centar, moraju proći selekcijski proces renomiranog žirija. Time je priznanje dobilo još više na prestižnosti, a odabrani glumci veću vidljivost pri promociji.

ČITAJTE I: Zvijezda nagrađenog filma ‘Murina‘ planira upisati studij biologije

Unatoč i usprkos svim nedaćama s pandemijom koronavirusa COVID-19, organizatori Berlinalea odlučili su da će 72. izdanje biti održano uživo od 10. do 20. veljače. Doduše dio programa je prebačen online, ali glavni dijelovi doista će biti prezentirani na Potsdamer Platzu, pa tako i predstavljanje ovogodišnje Shooting Stars generacije.

image

Mlada Dubrovčanka među zvijezdama

EFP

Predstavljanje na Berlinaleu, jednom od tri najznačajnija europska filmska festivala, mladim glumcima donosi brojne mogućnosti. Ne samo da će biti predstavljeni novinarima iz cijelog svijeta te će im nagradu uručiti zasad nepoznata filmska zvijezda, imat će priliku predstaviti se brojnim utjecajnim filmskim agentima i producentima.

„Naravno da me je trema, svjesna sam koliko je ovo velika stvar, ali prvenstveno sam sretna i uzbuđena”, kazala je hrvatska predstavnica, jedna od najboljih mladih europskih glumica, Gracija Filipović.

Linker
19. travanj 2024 06:39