Neja Markicevic CROPIX
U 88. godini

Hrvatska kinematogafija ostala bez vrhunskog filmaša: Preminuo otac nezavisnog filma Krunoslav Heidler

Osnivač prve nezavisne producentske kuće u socijalističkim godinama zaslužan je za karijere nekih od najpoznatijih velikana hrvatske i jugoslavenske autorske i alternativne kinematografije te je tijekom svoje karijere dobio mnogo značajnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada za životno djelo Hrvatskog filmskog saveza.

Krunoslav Heidler, "dobri duh kinematografije" kako su ga zvali prijatelji i kolege, preminuo je u 88. godini, javio je Hrvatski filmski savez. Rođen je 1932. u Vitezu, u BiH te se zbog rata u mladosti mnogo selio između Sarajeva, poljskog Lublina i njemačkog Ulma. Nakon završetka srednje škole, studirao je povijest umjetnosti te hrvatski i njemački jezik u Zagrebu, gdje je završio Filmsku školu.

Djurdjevac, 071112.
Krunoslav Heidler, dugogodisnji filmski djelatnik i jedan od producenata nesudjenog dugometraznog igranog filma o Stjepanu Radicu, snimljen u svojem domu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev CROPIX

Ovaj vrhunski filmaš i fotograf od zaslužan je za osnivanje prve nezavisne producentske kuće u socijalističkim godinama Filmski autorski studio, u sklopu kojega je od 1967. do 1973. okupljao neke od danas velikim imena hrvatske i jugoslavenske autorske i alternativne kinematografije poput Lordana Zafranovića, Ranka Kursara, Ivana Martinca, Petra Krelje, Karpa Godine i mnoge druge.

Heidler je osim toga inicirao pokretanje više od stotinu filmskih klubova po osnovnim školama te je radio kao tajnik Kino saveza Hrvatske. U to vrijeme pomogao je pokrenuti Trakošćansku filmsku školu za edukaciju nastavnika. Također je bio urednik nastavnih filmova u Zora filmu, direktor Studija za crtani film u Zagreb filmu, tajnik Društva filmskih radnika Hrvatske, glavni tajnik Saveza filmskih radnika Jugoslavije, direktor najvećeg filmskog slovenskog projekta „Dražgoška bitka“, direktor Filmske radne zajednice KINO, a bio je i suradnik u turističkoj propagandi Hrvatske.

Djurdjevac, 071112.
Krunoslav Heidler, dugogodisnji filmski djelatnik i jedan od producenata nesudjenog dugometraznog igranog filma o Stjepanu Radicu, snimljen u svojem domu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev CROPIX

Nakon odlaska u mirovinu 1990. godine, posvetio se fotografiji te je osnovao i vodio Foto kino klub Drava. Heidler je tijekom svoje karijere više radio na neprofesijskim filmovima i to uglavnom dokumentarcima te je autor četrdesetak kratkometražnih i pet cjelovečernjih igranih filmova. Za svoj rad dobio je mnogo nagrada i priznanja poput Povelje Kino-kluba Slavica, Pitomača (1988.), Povelje Grada Đurđevca (1999.), Nagrade za životno djelo Hrvatskog filmskog saveza (2002.) i Godišnje nagrade "Tošo Dabac" (2010.).

Linker
16. travanj 2024 16:53